FOTBAL ŞI BANI Liga 1 se îngroapă în datorii

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 6 mai 2014

Liga 1 se îngroapă în datorii

Procesul de licenţiere al cluburilor din primele două ligi a devenit un moment al adevărului care provoacă frisoane celor care sunt implicaţi în fotbalul autohton. Anul acesta, marea învinsă este echipa din Vaslui, în care s-au băgat zeci de milioane în ultimii patru ani şi care nu a mai obţinut licenţa pentru sezonul viitor, ceea ce echivalează cu retrogradarea în eşalonul doi, în cel mai bun caz, dacă nu se va ajunge chiar la desfiinţare. O altă veste proastă o reprezintă faptul că datoria cluburilor din Liga 1 este într-o continuă creştere, ajungând în acest an la 18,5 milioane de euro, aici neintrând restanţele financiare către bugetul de stat. Datoriile echipelor din prima ligă către stat au ajuns, conform unei declaraţii făcute la începutul anului de fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, la 90.000.000 de euro, o sumă uriaşă având în vedere că suma bugetelor celor 18 echipe ajunge undeva la aproximativ 70.000.000 de euro pe an: "Vă spun, fotbalul românesc se află într-o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar, vor fi cluburi care vor dispărea din campionat. Liga 1 nu va avea mai mult de 12 echipe. Cluburile au ajuns să datoreze statului peste 90 de milioane de euro".

Directorul de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a anunţat că majoritatea echipelor din prima ligă sunt la un pas de insolvenţă din cauza datoriilor, care au crescut foarte mult în ultimii doi ani: "Majoritatea cluburilor sunt în stare de insolvenţă, dar nu toate şi-au declarat această stare. Situaţia s-a depreciat considerabil în ultimii ani. Datoriile restante au crescut în 2013 faţă de 2011 de două ori şi jumătate. Dacă în 2011, datoriile cumulate la nivelul Ligii I erau de 7,7 milioane de euro, în 2013 au ajuns la 18,5 milioane de euro. Există şi o explicaţie pentru acest lucru: începând din 2008, când România avea un coeficient de ţară bun şi putea prezenta în competiţiile europene cinci sau şase echipe, şapte-opt cluburi din România au explodat piaţa salariilor. Primul care a deschis această cutie a Pandorei a fost Politehnica Timişoara, mă rog, FC Timişoara, că şi-a tot schimbat denumirea. E vorba de AEK Bucureşti, fostă Fulgerul Bragadiru, care s-a mutat la Timişoara şi a luat denumirea de AEK Politehnica Timişoara. Între timp, acest club a intrat în insolvenţă, nu mai participă la nicio competiţie de doi ani de zile şi asta arată că sustenabilitatea salariilor nu a fost asigurată. Urziceni a dispărut, Brăneşti, Otopeni s-au retras şi ele".

Corona Braşov şi FC Vaslui sunt primele două echipe retrogradate în a doua divizie, prima atât din punct de vedere sportiv cât şi pe criterii financiare, cea de-a doua echipă, aflată în prima jumătate a clasamentului, retrogradând doar din cauza problemelor cu banii. Într-o primă fază a procesului de licenţiere, trei cluburi au avut probleme, FC Vaslui, care nu a respectat criteriul financiar, FC Braşov nu a îndeplinit criteriul financiar şi pe cel al infrastructurii, iar Săgeata Năvodari a avut probleme cu infrastructura. FC Braşov şi Săgeata Năvodari au făcut apel la decizia primei instanţe şi au avut câştig de cauză, primind licenţa. Magdalena Filip, preşedintele comisiei de fond a Sistemului Naţional de Licenţiere a făcut anunţul legat de formaţia patronată până în urmă cu un an de Adrian Porumboiu, FC Vaslui: "Clubul a prezentat o documentaţie în care a recunoscut că la 31 decembrie a înregistrat datorii financiare, care parţial nu au putut fi achitate până la 31 martie. Acesta a fost motivul pentru care nu a primit licenţa. Vreau să subliniez că analizând situaţia financiară a SC Vaslui în ultimii trei ani, s-a constatat o depreciere a veniturilor şi o apreciere a datoriilor din club. Astfel, în 2012 faţă de 2011 datoriile au crescut cu aproximativ 28 %, iar în 2013 cu încă 4 %. În 2013, clubul a încercat să eficientizeze activitatea prin reducerea salariilor, însă acest mecanism a fost insuficient în lipsa unor finanţări. Situaţia clubului, în general, este proastă. Au fost numeroase litigii semnalate, care nu au fost documentate, reprezentanţii clubului asumându-şi faptul că nu au putut proba, în faţa comisiei, că datoriile către jucători au fost achitate. În aceste condiţii, cu unanimitate de voturi s-a respins cererea de acordare a licenţei". Viorel Duru a anunţat că locul echipei FC Vaslui, clasată în acest moment în prima treime a Ligii 1, pe locul 5, va fi luat în sezonul viitor de formaţia clasată pe primul loc retrogradabil, 15: "În momentul de faţă e în vigoare articolul 19 din ROAF, care spune că în cazul în care nu primeşte licenţa, un club din Liga I este retrogradat în Liga a II-a şi rămâne în Liga I clubul retrogradat sportiv care are licenţă şi e cel mai bine clasat".

Duru consideră că salariile din Liga I ar trebui micşorate pentru ca grupările să reducă din problemele financiare, tot acesta afirmând că va propune, în conformitate cu recomandările UEFA, ca din sezonul următor , echipele care nu primesc licenţă să nu mai fie retrogradate, ci depunctate şi penalizate financiar. Situaţia este foarte gravă în condiţiile în care şi în eşalonul doi problemele cu licenţierea sunt şi mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb