FOTBAL ŞI BANI Liga 1 vinde mult la preţ redus

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 5 februarie 2013

Liga 1 vinde mult la preţ redus

Piaţa transferurilor din Liga 1 a fost foarte dinamică în această iarnă, mai ales în ceea ce priveşte exporturilor. Numărul de jucători care au părăsit competiţia internă se află la o valoa­re record pentru ultimii 5 ani. Aparent ştirea poate părea pozitivă, dar la o analiză atentă lucrurile nu stau chiar atât de bine având în vedere sumele de transfer. În această iarnă în Liga 1 au intrat peste 15.000.000 de euro, dar numărul de jucători implicaţi în tranzacţii este foarte mare. Practic Liga 1 vinde mult, la preţuri foarte mici. Un alt lucru este vizibil, străinii care pleacă din prima ligă au o cotă de piaţă mult mai bună decât fotbaliştii autohtoni. Astfel, pe trei jucători aflaţi în vederile selecţionerului echipei naţionale, transferaţi în campionate serioase, cum ar fi Germania şi Belgia, s-a încasat mai puţin decât pe senegalezul Sougu, vândut de CFR Cluj la Olympique Marseille pentru 3.000.000 euro. De altfel ,CFR Cluj a mai dat o lovitură pe piaţa transferurilor după ce l-a vândut pe Rafael Bastos la formaţia saudită Al Nasr, pentru 2.700.000 euro.

Problemele de adaptare, rezultatele slabe la nivel internaţional au făcut ca sumele de transfer pe care jucătorii autohtoni sunt vânduţi în campionatele puternice să scadă dramatic în ultimii ani, ajungând foarte aproape de nivelul celor din Albania. Săptămâna trecută, trei jucători importanţi din campionatul autohton au fost vânduţi la echipe importante. George Ţucudean, în vârstă de 21 de ani, a semnat un contract pe patru ani şi jumătate cu formaţia Standard Liege, antrenată de Mircea Rednic. Conform antrenorului celor de la Standard, Dinamo va primi suma de 800.000 de euro pentru transferul atacantului iar "alb-roşii" vor mai încasa încă 150.000 de euro dacă formaţia din Liege va obţine calificarea în cupele europene. Standard Liege i-a mai transferat în această iarnă, sub formă de împrumut, pe mijlocaşul Adrian Cristea (Petrolul Ploieşti) şi pe fundaşul Zie Diabate (Dijon), ambii foşti jucători dinamovişti. FC Vaslui a intenţionat să-l vândă pe Marius Niculae la Sporting Lisabona pentru 300.000 euro. Atacantul, în vârstă de 31 de ani urma să semneze un contract pe un an şi jumătate, dar din cauza regulamentelor UEFA, care interzic unui jucător să evolueze la mai mult de două cluburi într-un an, transferul a căzut. În cariera sa Niculae a evoluat la Dinamo Bucureşti, Sporting Lisabona, Standard Liege, FSV Mainz, Inverness, Kavala şi FC Vaslui. Clubul german VfB Stuttgart a anunţat că a obţinut serviciile jucătorului echipei Pandurii Târgu Jiu, Alexandru Maxim, acesta semnând un contract valabil până în 30 iunie 2017. Suma de trans­fer anunţată de presa germană este de 1.500.000 de euro.

Conform cotelor de transfer de pe transfermarkt.de, valoarea de piaţă a lui Marius Niculae este 2.500.000 euro. Alexandru Maxim este cotat la 2.000.000 de euro iar George Ţucudean la 1.700.000 euro. Diferenţele între cotele prezente mai sus şi valorile reale la care au acceptat cluburile să-i vândă pe jucători sunt foarte mari. Criza de lichidităţi de la multe din cluburile autohtone şi-a pus pecetea şi pe piaţa transferurilor, ajungându-se ca jucători buni să fie vânduţi la preţuri foarte mici sau să fie cedaţi gratis doar pentru ca res­pectiva echipă să scape de "povara" contractelor mari. Jucători precum Pulhac (Dinamo) şi Adrian Cristea (Petrolul), care au cochetat cu echipa naţională au plecat gratis sau sub formă de împrumut în Azerbaidjan şi Belgia. La Rapid s-a înregistrat un adevărat exod, multe contracte fiind brusc reziliate, în grupul celor care au plecat aflându-se şi jucători care au evoluat în trecut la echipa naţională, precum Goga, Codrea, Surdu, Bilaşco, Burcă. Exportul en-gros de jucători la preţuri mult sub nivelul pieţei poate salva pe termen scurt o parte din cluburi dar va avea efecte devastatoare, pe termen lung, asupra competiţiei interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb