FOTBAL ŞI BANI Miliarde de euro în semifinalele cupelor europene

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 15 aprilie 2014

Miliarde de euro în semifinalele cupelor europene

Marile puteri fotbalistice ale Europei îşi testează forţele înainte de Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia cu ocazia semifinalelor celor două competiţii intercluburi organizate de UEFA. Din punct de vedere numeric Spania, cu patru reprezentanţe, îşi respectă statutul de campioană Mondială şi Europeană. Germania, Anglia, Portugalia şi Italia speră, însă, ca un succes la nivel de club să reprezinte un semnal înaintea celei mai mari bătălii fotbalistice ale acestui an, turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal.

Tragerea la sorţi de la Nyon propune iubitorilor fotbalului patru dueluri foarte interesante. În semifinalele Ligii Campionilor există o adevărată "finală": Bayern Munchen - Real Madrid, o înfruntare a titanilor, un duel Germania - Spania, susţinut cu vedete din întreaga lume. Cealaltă semifinală, Chelsea - Atletico Madrid, propune o înfruntare a doi antrenori, Diego Simeone şi Jose Mourinho, vârfurile generaţiilor lor, pe axa Argentina - Portugalia. Semifinalele Ligii Campionilor vor avea loc pe 22 şi 23 aprilie, turul, şi 29 şi 30 aprilie, returul, iar finala este programată pe 24 mai la Lisabona. În Europa League, există un duel fratricid, FC Sevilla - Valencia, Spania fiind astfel sigură că are o finalistă, dar şi o confruntare a două dintre echipele cu istorie bogată şi zeci de milioane de suporteri în întreaga lume: Juventus Torino - Benfica Lisabona. Finala Europa League se va disputa la Torino, pe 14 mai.

Din punct de vedere financiar diferenţa între Liga Campionilor şi Europa League este una evidentă, nu doar din punctul de vedere al premiilor oferite de UEFA, ci şi din perspectiva valorii loturilor celor 8 semifinaliste. Aşa cum am prezentat săptămâna trecută, pentru Liga Campionilor se bat fotbalişti în valoare de 1.777.000.000 de euro, conform cifrelor oferite de transfermarkt.de. Astfel, Real Madrid atacă trofeul cu jucători cotaţi la 571.000.000 euro, Bayern - 535.000.000 euro, Chelsea Londra - 389.000.000 euro, Atletico Madrid - 282.000.000 euro. Diferenţa dintre cele două competiţii din perspectiva valorii de transfer a loturilor este de peste un miliard de euro. În semifinalele Europa League, Juventus Torino are cel mai valoros lot, 353.000.000 euro, fiind urmată de Benfica Lisabona - 191.000.000 euro, Valencia - 117.000.000 euro şi FC Sevilla -112.000.000 euro.

La acest nivel, sumele de bani au valori care sfidează criza. Relevant este un exemplu legat de disputa apărută, după tragerea la sorţi, între Atletico Madrid şi Chelsea Londra. Chiar dacă UEFA a anunţat că va dicta sancţiuni în cazul în care clubul Chelsea nu va permite utilizarea portarului belgian Thibaut Courtois, împrumutat la Atletico Madrid, la întâlnirea din semifinalele Ligii Campionilor, spaniolii spun că nu se va ajunge la acest lucru, deoarece contractul existent între părţi le poate provoca mari pagube materiale. Chelsea nu se opune folosirii jucătorului, dar dacă acest lucru se întâmplă, conform contractului, Atletico trebuie să plătească 6.000.000 de euro, bani care se adaugă la suma pentru care a fost împrumutat portarul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb