FOTBAL ŞI BANI Prăbuşire fără precedent

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 23 septembrie 2015

Prăbuşire fără precedent

FC Steaua Bucureşti a reuşit o contraperformanţă greu de egalat, în doar trei ani ajungând de la asistenţe constante de 50.000 de fani plătitori la câteva sute de spectatori veniţi pe stadion doar ca să-i admonesteze pe jucători. Actualul sezon este unul al prăbuşirii totale în ceea ce priveşte performanţele sportive, sumele încasate şi al numărului de fani prezenţi în tribune. Devenită o afacere de succes, care se autofinanţa fără probleme în perioada 2011-2014, FC Steaua a ajuns un exemplu de "aşa nu" în materie de management sportiv. Problemele cu sigla şi palmaresul, controversele cu reprezentanţii Clubului Sportiv Steaua, deciziile finanţatorului legate de staff-ul tehnic au produs o ruptură între echipă şi fani. Pe lângă faptul că s-au pierdut milioane bune din vânzarea de bilete, fără aportul suporterilor echipa a ratat toate obiectivele în competiţiile europene, fapt ce a dus la...pierderea altor milioane de euro.

La ultimul meci al FC Steaua disputat pe Arena Naţională, doar 1.000 de spectatori au decis să vină să urmărească echipa de pe stadion, suma obţinută din vânzarea biletelelor neacoperind nici jumătate din banii plătiţi pentru închirierea arenei. Imaginea stadionului de peste 50.000 de locuri aproape gol ilustrează cum nu se poate mai bine prăbuşirea celui mai de succes brand sportiv autohton. Cum actualii conducători nu par capabili în acest moment să găsească pârghiile care să deblocheze situaţia, inclusiv revenirea pe propriul stadion, situaţia se poate degrada şi mai mult. Ratarea grupelor Ligii Campionilor a însemnat pentru club o pierdere de aproximativ 30.000.000 de euro. Cum nici de a doua şansă nu s-a profitat, grupele Europa League aduceau undeva spre 11.000.000 de euro, echipa a intrat într-o criză financiară care a dus la înjumătăţirea contractelor tuturor angajaţilor. Dacă relaţia cu suporterii ar fi fost gestionată mai atent echipa ar fi putut beneficia de aportul financiaro-moral al acestora. Banii obţinuţi din vânzarea de bilete nu sunt deloc puţini pentru echipa, care are cei mai mulţi fani în ţară. În 2012 Steaua a doborât un record vechi de 20 de ani, reuşind să aibă o asistenţă de peste 100.000 de spectatori la două meciuri consecutive. La vremea respectivă, din biletele vândute la trei meciuri consecutive disputate la începutul sezonului (cu Rapid - 300.000 euro, FC Copenhaga - 600.000 euro şi CFR Cluj - 350.000), Steaua şi-a asigurat 15% din bugetul pentru sezonul competiţional 2012/2013.

Alte trei meciuri disputate în toamna respectivă, unul în campionat şi două în cupele europene, cu Dinamo, Molde şi Stuttgart, au mai adus echipei alţi 1.500.000 de euro şi 140.000 de spectatori în tribune. Aceste cifre par de neatins în acest moment, când divorţul dintre club şi suporteri este unul total şi nici jocul echipei nu este unul foarte ofertant.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In mod absolut sigur aceasta prabusire a interesului suporterilor este in stransa legatura cu eliberarea lui Gigi Becali.

    Oamenii s-au saturat sa-l mai vada, cu aberatiile. gogomăniile si pseudocredinta sa. 

    Pe de alta parte cred ca exista un fel de efort conjugat al celor implicati in fotbalul de pe la noi, de a nimici ultima echipa romaneasca care mai facea cat de cat fata la nivel international.

    Tipic romanesc: sa moara si capra vecinului - nu putem sa ajungem ca Steaua, atunci sa dispara si ea! 

    Crima cu premeditare. In fotbalul romanesc sunt ucise cu sange rece toate cluburle de traditie.

    Steaua este ultimul dinozaur al epocii de aur pre criza... e normal sa decada si sa ajunga la nivelul economiei romanesti, de unde vin banii. Cu putina stiinta de carte (mai ales de marketing) se poate redresa atat financiar cat si sportiv. Vezi inceputul redresarii la Dinamo.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb