FOTBAL ŞI BANI Selecţie "naturală" în Liga 1

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 19 aprilie 2013

Selecţie "naturală" în Liga 1

Problemele financiare macină fotbalul autohton. Înainte de finalizarea procesului de licenţiere pentru sezonul 2013 - 2014, se discută aprins de posibilitatea ca patru cluburi să nu îndeplinească toate criteriile, două din ele având şanse mari să termine campionatul în prima jumătate a clasamentului. Şapte echipe din Liga I, FC Rapid, FC Dinamo, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, FC Braşov, CS Turnu Severin şi Gaz Metan Mediaş, sunt în pericol de a nu putea începe sezonul 2013-2014, se spunea într-un raport prezentat de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, în cadrul Comitetului Executiv al FRF la începutul anului. În acest moment, două dintre aceste cluburi, care de altfel se află şi în insolvenţă, U Cluj şi Rapid, sunt cotate cu şanse minime să mai evolueze în Liga 1 şi în sezonul viitor, chiar dacă din punct de vedere sportiv ar avea tot dreptul. Iubitorii fotbalului şi-au manifestat nemulţumirea faţă de această situaţie, fiind evident că jucătorii şi suporterii nu au nicio vină în toată această poveste şi că mult mai normal ar fi ca aceia care administrează respectivele cluburi (patroni, investitori sau finanţa­tori) să fie "retrogradaţi".

Două echipe care au rezultate bune în retur, Rapid şi U Cluj, au cele mai mari probleme cu dosarul de licenţiere. În cazul celor de la U Cluj, lichidatorul judiciar poate depune la FRF planul de reorganizare cel mai devreme în 24 mai, termenul limită fiind cu o zi mai devreme, după ce la termenul de judecare a contestaţiilor depuse de Florian Walter şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj privind tabelul credal, judecătorul sindic a amânat cauza pentru data de 15 mai. Clubul clujean are datorii însumate de nu mai puţin de 29 de milioa­ne de lei.

Situaţia este dramatică şi la clubul Rapid, unde jucătorii au făcut în repetate rânduri grevă. Dumitru Costin, preşedintele sindicatului fotbaliştilor AFAN, este convins că Rapidul nu va primi licenţa pentru a evolua în Liga I în sezonul următor: "Nici măcar planul ăla acceptat de creditori nu a fost respectat în trei luni de zile, este clară neplata drepturilor salariale deja puse în plan. Dacă nici astea nu sunt respectate, atunci nu văd de ce judecătorul ar aproba în instanţă un plan care în trei luni de zile e fărâmiţe. În consecinţă, adio licenţă, Rapid merge în Liga a II-a, în ciuda eforturilor pe care aceşti jucători minunaţi le fac. Rămân fără jucători, fără licenţă şi este posbil să se ajungă şi la faliment. Rapidul îşi va pierde jucătorii dacă nu înţelege că trebuie să-i plătească". SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă. La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei, însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

În mod evident, intrarea în insolvenţă, privită de conducerile cluuburilor drept o soluţie salvatoare, nu s-a dovedit atât de potrivită pentru mediul fotbalistic. Preşedintele AFAN, Dumitru Costin, a anunţat deja că Legea insolvenţei va fi modificată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, "cu dedicaţie" pentru societăţile comerciale cu activitate sportivă, pentru că insolvenţa tinde să devină "un virus" în tot sportul românesc. Modificarea legii va permite jucătorilor unui club aflat în insolvenţă să devină liberi de contract dacă gruparea nu-şi respectă obligaţiile faţă de ei: "Am finalizat un proiect de modificare prin ordonanţă de urgenţă a Legii insolvenţei cu dedicaţie pentru societăţile comerciale cu activitate sportivă. Numai prin modificarea aceasta legislativă naţională putem imediat să modificăm regulamentele sportive şi să creăm cadrul de normalitate, astfel încât dacă, aflat în situaţie de insolvenţă, un club sportiv nu-şi respectă obligaţiile, tinerii să poată să meargă liniştiţi la alte cluburi, să urmeze procedurile sportive. Modificăm legea ca să-i salvăm nu numai pe cei de la Rapid, ci şi pe alţii, pentru că virusul ăsta s-a dus către tot sportul românesc. Sper ca această ordonanţă de urgenţă să apară în maximum trei săptămâni, pentru că am discutat şi cu câţiva membri ai guvernului, le-am adus şi argumente scrise privind caracterul de urgenţă".

La alte trei cluburi sunt probleme mari cu obţinerea licenţei, din nefericire pentru acestea nici în plan sportiv lucrurile nu evoluează prea bine, probabilitatea ca ele să retrogradeze "pe teren" fiind foarte mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb