FOTBAL ŞI BANI Steaua, o afacere care nu depinde de un singur om

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 22 mai 2013

Steaua, o afacere care nu depinde de un singur om

Arestarea lui Gigi Becali a produs o undă de şoc în fotbalul autohton. Cunoscut de toată lumea drept patronul celui mai galonat club din Liga 1, Becali nu are în acest moment absolut nicio funcţie care să aibă tangenţă cu "sportul rege". Întrebarea zilei este: "ce va face Stea-ua după arestarea latifundiarului"? Într-un fotbal normal, o astfel de ches-tiune nici nu ar trebui pusă atâta timp cât Becali nu apare în acţionariatul FC Steaua şi nu ocupă nicio funcţie în organigrama clubului, putând fi numit, cel mult, "suporterul numărul 1" al echipei. Într-o competiţie normală, patronarea unui club de succes este asumată fără probleme. În Liga 1 s-a ajuns la această situaţie pentru a putea fi "driblate" comisiile sportive al Ligii Profesioniste de Fotbal şi ale Federaţiei Române de Fotbal. Astfel, indiferent de declaraţiile "Latifundiarului din Pipera", clubul nu putea fi tras la răs-pundere, penalizat, deoarece acesta nu deţinea nicio funcţie în cadrul său.

Actele sunt clare şi nu lasă loc de interpretări. Viitoarea campioană naţională are 4 acţionari, toţi sunt rudă cu Gigi Becali, după cum urmează: Constantin Geambazi 56%, Vasile Geambazi 37%, Tomaida Bădescu 4%, Marius Ianuli 3%. Vânzarea acţiunilor către aceştia s-a produs în primăvara anului 2010, conform lui Becali, fostul acţionar majoritar, tranzacţia făcându-se pentru 200.000 de euro. Nici în organigramă nu apare numele Becali - preşedintele consiliului de adminis-traţie este Vasile Argăseală, director economic şi vicepreşedinte al CA este Traian Gherghişor, manager general - Mihai Stoica, director sportiv - Daniel Stanciu, antrenor principal Laurenţiu Reghecampf.

Conform preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, Steaua se află în pericol în acest moment: "Cu Steaua am mari emoţii acum pentru că sigur se opresc investiţiile. Din cunoştinţele mele, erau foarte mulţi bani care se băgau în jucători de valoare pentru a ajunge echipa în grupele Ligii. Acum nu ştiu dacă Gigi Becali mai este dis-pus să bage bani de acolo de unde se află". Cifrele îl contrazic însă, clubul se poate susţine şi fără "injecţii" de capital din exterior. În ultimii ani, Steaua a devenit una din puţinele afaceri din sport care se autofinanţează. Bugetul este acoperit integral din vânzarea de bilete, premiile încasate de la UEFA şi vânzarea drepturilor TV. Spre exemplu în sezonul 2012- 2013, doar din ce a încasat din participarea în Europa League, Steaua şi-a acoperit toate cheltuielile şi a rămas cu un plus de câteva milioane de euro. Săptămâna trecută, clubul a fost anunţat de UEFA că va primi pe 28 mai o tranşă de bani obţinută din participarea în Europa League, este vorba de cota pentru market pool în valoa-re de 4 milioane de euro. Suma este mai mare decât în mod normal deoa-rece echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf a fost singura reprezentantă a ţării noastre în grupele acestei competiţii. În total, Steaua va încasa 12 milioane de euro din participarea în Europa League, bani proveniţi din premii, market pool şi vânzarea de bilete la meciurile din această competiţie. De asemenea, în luna septembrie, clubul va mai primi bani de la forul continental, după ce profitul generat de competiţie va fi împărţit la toate echipele participante. La această sumă se mai adaugă aproximativ 6 milioane de euro, bani proveniţi din drepturile TV din Liga 1 şi vânzarea de bilete la meciurile de pe teren propriu. Cum bugetul clubului a fost de 8 milioane, reiese un profit foarte bun pentru un club autohton. Schema poate fi repetată şi în sezonul viitor, cu mai mult succes, singura condiţie fiind ca Steaua să se califice în grupele Ligii Campionilor. Cum Steaua este cap de serie la tragerea la sorţi, şansele ca acest lucru să se întâmple sunt destul de mari, astfel că din market pool, vânzarea de bilete şi bonusuri de la UEFA s-ar ajunge la peste 30.000.000 de euro. Chiar şi dacă vor fi ratate grupele Ligii Campionilor, situaţia nu este dramatică, balanţa financiară putând fi echilibrată din participarea în grupele Europa League.

Aşa stând lucrurile, nu există motive de îngrijorare în privinţa viitorului echipei pe termen scurt, doar eventualele disensiuni cauzate de lipsa de autoritate, manifestată din afara clubului, pot să strice o afacere care funcţionează foarte bine. Discuţiile există, managerul şi antrenorul nu se bucură de foarte multă sus-ţinere din partea rudelor acţionarilor clubului, dar interesul sportiv şi financiar poate prima în faţa ambiţiilor personale.

Dosarul schimburilor de transferuri în care au fost condamnaţi Victor Babiuc, Dumitru Cioflină şi Gigi Becali nu a scăpat atenţiei presei internaţionale. "Finanţatorul clubului român de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, şi un fost ministru al Apărării, Victor Babiuc, au fost condamnaţi luni la închisoare pentru un schimb ilegal de terenuri", a scris AFP. Afirmând că a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz de putere, Reuters aminteşte că Becali este doar unul dintre cele câteva nume mari care riscă o condamnare în România, ţară care încearcă să demonstreze că poate combate corupţia la nivel înalt. "Excentricul Becali, fost cioban, care a înfuriat grupurile pentru apărarea drepturilor omului cu opoziţia sa afişată faţă de homosexuali şi drepturile minorităţilor, a câştigat un mandat în Parlament în decembrie şi a devenit membru al Comisiei Juridice", a adăugat Reuters. Publicaţia sportivă L'Equipe adaugă că pierderile statului român în această afacere se ridică la 892.000 de dolari, în timp ce postul de televiziune Eurosport spune că Becali a încercat să părăsească ţara cu destinaţia Israel. The Independent este foarte dur la adresa lui Becali: "A fost catalogat drept misogin, homofob şi rasist. A stat la Bruxelles ca membru al Parlamentului European, iar acum este membru al Parlamentului României. Recent a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru răpire. Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, câştigându-şi averea cu ajutorul unei afaceri cu Armata Română la scurt timp după căderea regimului Ceauşescu. Organizaţiile de protecţie a drepturilor omului l-au acuzat de numeroase ori de discriminare, Becali spunând şi despre Lady Gaga, care a concertat la Bucureşti, că este < Satana >".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb