FOTBAL ŞI BANI UEFA pregăteşte o mega-competiţie a cluburilor

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 29 noiembrie 2012

UEFA pregăteşte o mega-competiţie a cluburilor

Marile competiţii organizate de FIFA şi UEFA au devenit adevărate fabrici de produs miliarde de euro. În aces-te condiţii, strategii celor două foruri încearcă să găsească formule care să maximizeze încasările, astfel încât interesul publicului, dar şi spectacolul sportiv să nu fie afectate. Turneul final al Campionatului European va avea mai multe echipe, criteriul geografic după care se împarte numărul de locuri la Campionatul Mondial oferă şanse mai mari echipelor din Asia, care au un număr impresionant de suporteri care atrag sponsori, iar mai nou se pregătesc noi formate pentru competiţiile internaţionale ale cluburilor.

UEFA plănuieşte o reformă a cupelor europene pentru 2015, a declarat preşedintele Michel Platini într-un interviu acordat Ouest-France, lăsând să se înţeleagă că nu este exclusă posibilitatea desfiinţării Europa League şi extinderea Ligii Campionilor. La întrebarea dacă ar fi posibilă o ligă a campionilor cu 64 de echipe, în condiţiile în care se pune tot mai des problema desfiinţării Ligii Europa, Platini a răspuns: "Există o analiză în curs pentru a se stabili ce format vor avea competiţiile europene între 2015 şi 2018. Se va discuta şi se va lua o decizie în 2014. Nu s-a hotărât nimic pentru moment". Discuţiile sunt însă mult mai ample, chiar dacă marile cluburi sunt nemulţumite că prin extindere o parte din bani ajung şi la echipe care nu asigură nici spectacol, nici spectatori şi nu oferă nici condiţii foarte bune de disputare a meciurilor. Cum diferenţa dintre premiile încasate în Liga Campionilor şi Europa League este în continuare foarte mare, multe echipe din unele campionate puternice ale continentului (Anglia, Germania, Italia, Franţa) nu acordă prea multă atenţie celei de-a doua competiţii, fapt ce afectează şi interesul spectatorilor. Din sezonul 1999/2000, 32 de echipe participă în faza finală a Ligii Campionilor. Platini, preşedinte al forului fotbalistic european din 2007, nu se teme de o eventuală creare a unei competiţii concurente Ligii Campionilor de către cele mai bogate cluburi fiind convins că o ruptură ar afecta în primul rând res-pectivele cluburi: "Este o chestiune care revine mereu pe tapet. Asta nu mă îngrijorează. Nu văd cum ar putea funcţiona în afara cadrului UEFA. Cine îi va arbitra? Pe ce stadioane vor juca? Vor mulţi aşa ceva? Nu cred". O astfel de mişcare ar antrena după sine şi altele, astfel turneele finale ale Campionatului European şi Campionatului Mondial ar urma să se desfăşoare în lunile ianuarie - februarie, când nu au loc partide oficiale intercluburi, urmând să se elibereze astfel luna iunie, când s-ar putea disputa partidele din faza finală a Ligii Campionilor.

Succesul Ligii Campionilor este tot mai mare de la un sezon la altul şi tocmai de aceea UEFA a decis să mărească şi sumele care vor fi încasate de echipele angrenate în aceas-tă competiţie. Astfel, la startul sezonului 2012 - 2013 forul continental a anunţat că formaţiile participante în faza grupelor vor împărţi aproximativ 910.000.000 euro. Primele garantate sunt de 500.700.000 euro, în timp ce alţi 409.600.000 de euro se vor aloca în funcţie de market pool. Ultima sumă se distribuie în funcţie de numărul echipelor pe care o ţară le are în competiţie şi de contribuţia televiziunilor din ţara respectivă la suma totală. Pentru sezonul 2012/2013 se estimează încasări de 1,34 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aceste sume aiuritoare care se vehiculeaza in fotbal ( dar si in alte sporturi, in care sumele sunt mult mai mari) te duc cu gandul la criza financiara globala: pana cand? Cand se va sparge aceasta "bula", foarte asemanatoare cu "bula imobiliara" care a declansat criza.

    Nu incetez sa ma intreb: cum poate un jucator sa ajunga sa valoreze zeci de milioane de euro, unii chiar sute? 

    Cum, un tip care nu face altceva decat sa alerge dupa o minge, ajunge sa castige milioane de euro pe an?

    Se intampla, la nivel mondial, o rasturnare a valorilor care nu va duce la nimic bun. 

    1. corecta observatia. e nefiresc ce se intampla.

      din pacate, contribui si tu la salariile lor prin faptul ca te uiti la meciurile lor la tv!!.....iar din audienta TV se duc o caruta de bani catre cluburi!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb