Fotbalul autohton joacă non-stop la DNA

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 27 martie 2012

Fotbalul autohton joacă non-stop la DNA

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie au devenit specialişti în fotbal după ce în ultimii 4 ani au instrumentat mai multe cazuri în care sunt implicaţi patroni, fotbalişti, arbitri şi antrenori.

În următoarele zile un nou dosar penal poate zgudui fotbalul autohton. Săptămâna viitoare vor fi audiate ultimele persoane în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, doi foşti jucători ai acestei formaţii, Alin Buleică şi Mihai Roman. Conform unor surse judiciare, urmeză trimiterea în judecată a unor membri ai Comitetului Executiv care au hotărât excluderea Universităţii din toate competiţiile. În acest dosar au fost audiaţi şi preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, şi şeful FRF, Mircea Sandu, şi în cazul în care vor fi puşi sub învinuire există posibilitatea ca aceştia să fie suspendaţi din funcţii pe parcursul procesului. Parte în această cauză, patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, solicită daune morale de 30 de milioane de euro plus plata clauzelor de reziliere a contractelor tuturor jucătorilor care au părăsit echipa după dezafiliere.

Săptămâna viitoare sunt aşteptate primele decizii în alte două cazuri grele legate de fotbal. Cele mai cunoscute cazuri de corupţie din fotbalul autohton, dosarul "Transferurilor" şi dosarul "Valiza" trebuiau să ajungă la final după 69 de termene şi două amânări ale verdictelor, încă de la începutul acestei luni. Ca într-o poveste fără sfârşit, verdictul în dosarul "Valiza" a fost amâ-nat pentru 3 aprilie, la fel stând lucrurile şi în ceea ce priveşte "transferurile". În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe: George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, Giovanni Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 transferuri de jucători. DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproa-pe 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal (Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi), o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. Acesta este cel mai cunoscut caz de corupţie cu care s-a confruntat fotbalul autohton în ultimii 20 de ani. În acest proces au existat 41 de termene.

O altă cauză importantă este aceea în care este implicat patronul Stelei, George Becali, dar care îl priveşte indirect şi pe actualul selecţioner Victor Piţurcă. Procurorii DNA au instituit, în mai 2008, sechestru asigurător reţinând suma de 1,7 milioane euro aparţinînd lui George Becali, în scopul confiscării. Banii erau destinaţi premierii echipei "U" Cluj, pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0-1 pe teren), din ultima etapă a sezonului respectiv, caz în care Steaua ar fi devenit campioană naţională. În acest proces au existat 28 de termene, ultimele 24 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 3 aprilie, în cazul în care nu apare o nouă amânare, se va da verdictul, definitiv şi irevocabil.

Un alt dosar, în care încă nu s-au pronunţat condamnări sau achitări, este acela în care apar patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, fos-tul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi mai mulţi arbitri. În acest dosar mai multe persoane au fost reţinute preventiv: Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Marcel Lică - vicepreşedintele CCA, Sorin Corpodean - arbitru, Marcel Savaniu - arbitru , Aurelian Bogaciu -arbitru, ulterior toţi fiind eliberaţi. Cazul Penescu a fost demarat în aprilie 2009, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a descoperit că patronul echipei FC Argeş a încercat să mituiască mai mulţi arbitri, dar şi câţiva oficiali ai FRF, cu scopul de a aranja mai multe partide ale echipei sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb