Fotbalul faţă în faţă cu insolvenţa

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 18 martie 2013

O astfel de procedură poate face şi victime colaterale şi poate redeschide dosare care se credeau de foarte mult timp închise.

O astfel de procedură poate face şi victime colaterale şi poate redeschide dosare care se credeau de foarte mult timp închise.

Fotbalul autohton traversează momente grele. Multe echipe au dispărut, altele s-au transformat pierzând "pe drumul datoriilor" palmaresul sau culorile . Foste campioane ale ţării, Universitatea Craiova sau Unirea Urziceni, nu mai activează în nicio divizie, iar alte formaţii cu state vechi în prima ligă, precum Poli Timişoara sau Poli Iaşi, s-au reorganizat de mai multe ori, fiind foarte greu de depistat în ce divizie evoluează echipa care teoretic continuă tradiţia şi cine sunt formaţiile care acum se află în cea mai bună poziţie ca reprezentativitate în competiţiile interne. Nici alte formaţii cu nume nu se simt prea bine, Rapid şi U Cluj au intrat de ceva timp în insolvenţă, ca să dăm doar două exemple din Liga 1. De asemenea o altă formaţie care a dat mai mulţi jucători interesanţi, Unirea Alba Iulia, a intrat în insolvenţă la jumătatea anului trecut, iar la începutul acestui an s-a decis retragerea ei şi din liga a 2-a.

Declararea insolvenţei la un club de fotbal a fost văzută iniţial ca o portiţă salvatoare, o mică şmecherie care să permită unei formaţii să obţină licenţa, dar în acelaşi timp să aibă parte de o păsuire în ceea ce priveşte plata datoriilor. Lucrurile nu stau chiar aşa, surprizele neplăcute urmând să apară pe parcurs.

SC FC Rapid SA, societatea care administrează clubul Rapid, are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de administratorul judiciar în dosarul de insolvenţă deschis la 7 decembrie. La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei. Diferenţa dintre sumele solicitate de potenţialii creditori şi cele admise în tabelul preliminar se explică prin faptul că fie nu există documente care să ateste datoriile, fie nu există suficiente date care să arate perioada pentru care se înregistrează creanţa respectivă. De asemenea, sunt cazuri în care unii dintre creditori, respectiv jucători, au renunţat la sumele pe care le aveau de recuperat de la FC Rapid în schimbul dezlegării de contractul cu clubul, după ce s-au înscris la masa credală. Principala preocupare este acum să se stabilească planul cu o perioadă de implementare de 1-3 ani. Planul de reorganizare ar trebui să cuprindă măsuri care să vizeze revitalizarea activităţii clubului astfel încât să îşi achite datoriile.

O astfel de procedură poate face şi victime colaterale şi poate redeschide dosare care se credeau de foarte mult timp închise. Astfel, după ce datoria Rapidului către Corvinul pentru transferul lui Lobonţ nu a fost admisă de administratorul judiciar, mai mulţi dintre grei fotbalului autohton s-au trezit cu o mare surpriză. FC Corvinul îi acuză de abuz în serviciu, printre alţii, pe preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi pe preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, susţinând că federaţia şi liga au aplicat regulamentele sportive în mod discreţionar, în litigiul pe care gruparea hunedoreană l-a avut cu FC Rapid, în urma transferului portarului tricolor. După ce toate instanţele din fotbalul românesc au dat câştig de cauză clubului Rapid, gruparea hunedoreană a făcut plângere penală la DNA împotriva FRF şi LPF, dar procurorii au decis neînceperea urmăririi penale.Corvinul s-a adresat în civil în litigiul cu Rapid, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat dreptate. Cu toate acestea, instanţele sportive tot nu au obligat clubul Rapid să plătească suma. După declararea insolvenţei clubului Rapid, la 7 decembrie 2012, FC Corvinul Hunedoara s-a înscris cu suma de 3,1 milioane lei la masa credală, dar administratorul judiciar nu a admis aceas-tă sumă. Conform înţelegerii cu Rapid, clubul din Hunedoara ar fi trebuit să primească circa 900.000 de dolari, reprezentând 30 la sută din valoarea transferului jucătorului la Ajax Amsterdam.

La U Cluj nici măcar persoanele care se ocupă de reorganizarea judiciară nu se simt prea bine. Adminis-tratorul judiciar al Universităţii Cluj, Horea Ţiril, a anunţat săptămâna trecută că se retrage, anunţând că aceas-tă decizie se datorează unor motive medicale. Astfel, Ţiril rămâne administrator judiciar interimar până ce demisia sa va fi aprobată la următorul termen la Tribunalul Comercial, pe 20 martie.

Săptămâna trecută, a avut loc adunarea creditorilor SC Politehnica Timişoara SA, în urma căreia s-au evaluat bunurile mobile şi imobile ale echipei care elimina nu demult pe Şahtior Doneţk din cupele europene sau care se lupta cu Mancester City. Cam atât a mai rămas dintr-un proiect fotbalistic în care s-a investit enorm, dar care s-a prăbuşit fără prea multe explicaţii.

Există şi situaţii tragi-comice, astfel aflăm că până şi SC Societatea pentru Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL a intrat în insolvenţă. Dacă şi salvatorii intră în insolvenţă problemele sunt mai mari decât vor să admită cei implicaţi în fenomen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb