Fotbalul, gata să iasă în stradă!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 31 octombrie 2016

Fotbalul, gata să iasă în stradă!

Situaţia în Liga 1 devine tot mai critică de la o etapă la alta. Sute de fotbalişti au mari restanţe salariale, iar cluburile au o singură soluţie pentru ieşirea din criză: insolvenţa. Istoria ultimilor ani demonstrează că această aşa-zisă soluţie nu reprezintă decât o etapă a agoniei, înainte de final, o singură formaţie, Dinamo, din multele care au apelat la această procedură, a reuşit să depăşească insolvenţa şi să revină la normalitate.

Cum dinspre forurile conducătoare, Federaţia Română de Fotbal - Liga Profesionistă de Fotbal, nu se zăreşte nicio rază de speranţă, fotbaliştii au început să se revolte - la Pandurii Târgu Jiu au intrat inclusiv în grevă - şi solicită sindicatului (AFAN) şi televiziunilor care transmit meciurile şi asigură peste 80% din bugetele echipelor din Liga 1 să-i ajute. Se vorbeşte de o manifestaţie de stradă urmată de o grevă generală. Daniel Niculae, jucător la Astra Giurgiu, fost internaţional, a vorbit în direct la TV despre acest lucru. Fotbaliştii consideră că este anormal ca televiziunile să plătească, conform contractului de vânzare a drepturilor de televizare, ei să se pregătească şi să joace etapă de etapă, dar banii să se piardă prin hăţişurile inventate de cei care conduc cluburile sau pretind că le finanţează. Starea de tensiune este tot mai mare la cluburi precum Astra Giurgiu, ASA Târgu Mureş, Pandurii Târgu Jiu, Gaz Metan Mediaş. De altfel, săptămâna trecută, conducerea clubului din Mediaş a depus o cerere de reorganizare, instanţa acceptând intrarea în insolvenţă. Gaz Metan este a patra echipă din Liga 1 care se află în insolvenţă, ASA Târgu Mureş, Pandurii Târgu Jiu şi CFR Cluj sunt celelalte echipe aflate în această situaţie. Rapid, U Cluj, Oţelul Galaţi şi Farul Constanţa nu au putut respecta planul de reorganizare şi au intrat în faliment în ultimul an, dispărând de pe harta fotbalului mare. Fotbaliştii acestor echipe au plecat la alte formaţii, dar multe din drepturile lor financiare restante nu au mai fost recuperate. Jucătorii solicită crearea unui fond de urgenţă, alimentat din banii veniţi de la televiziuni, care să fie gestionat de federaţie sau ligă şi din care să se plătească în regim de urgenţă salariile în cazurile speciale, în care este evident că banii nu mai pot fi recuperaţi de fotbalist de la echipa la care este sau a fost legitimat. Emilian Hulubei, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori din România (AFAN), crede că actuala campioană, Astra Giurgiu nu a intrat până acum în insolvenţă pentru că a beneficiat de clemenţa jucătorilor şi că nu este sigur că banii veniţi de la UEFA, pentru rezultatele din Europa League, vor acoperi toate restanţele către aceştia, care au de recuperat "trei salarii, plus bonusuri". Fostul mare internaţional, Ilie Balaci îi încurajează pe jucători să îşi ceară drepturile pe toate căile şi consideră că regulamentele sunt făcute prost: "Eu nu aş fi stat nicio clipă fără să fiu plătit! Cum adică, să fac muncă voluntară? Mi se pare foarte mult cât au de aşteptat fotbaliştii până să poată depune memoriu: trei luni. Dacă nu îmi primesc banii într-o săptămână, hai zece zile, lasă-mă să îmi depun memoriu ca să devin liber de contract".

Comitetul Executiv al FRF a luat o decizie care teoretic poate să schimbe lucrurile sau să elimine din competiţie cluburile care nu respectă regulile jocului. Cluburile din Liga I cu datorii către angajaţi sau bugetul de stat vor fi retrogradate, potrivit modificărilor făcute în manualul de licenţiere.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. normal ca nenorocitul club ce trebuia desfintat odata cu revolutia, dinamo, intra si iasa din insolventa cand vrea ca doar ei au la mana tot sistemul

    Mulți fotbaliști nu merită niciun ban după felul în care joacă!

    Iar restul iau prea mulți.  

    Fotbalul este un sport, o joacă. Se pare că am uitat acest lucru.

    Fotbaliștii ar trebui în primul rând să joace de plăcere și apoi sa se gândească la bani. 

    Când la un meci al campioanei se aduna sub 100 de spectatori, cum poți avea pretenții să fii plătit?!?

    Un tânăr de azi pentru a ajunge la salariul unui fotbalist mediocru, trebuie să muncească să-i sară capacele, având trei joburi simultan. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb