FP a încheiat plasamentul privat accelerat şi a vândut 4% din OMV Petrom

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2022

FP a încheiat plasamentul privat accelerat şi a vândut 4% din OMV Petrom

Actualizare - Fondul Proprietatea a transmis astăzi, 20 ianuarie, că a încheiat plasamentul privat accelerat şi a vândut 2.275.000.000 de acţiuni OMV Petrom (4,01% din companie), la preţul de 0,43 lei/titlu, Fondul suplimentând oferta.

Participatia rămasă a Fondului în Petrom este de 1.688.548.078 actiuni, reprezentând 2,98% din capitalul social al Petrom.

Comunicatul integral al Fondului Proprietatea transmis Bursei de Valori Bucureşti:

"2.275.000.000 acţiuni ordinare deţinute în OMV Petrom S.A. au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate în 19 ianuarie 2022

Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative ("FTIS") al Fondul Proprietatea S.A ("Fondul"/ "Fondul Proprietatea"), în continuarea anunţului de lansare publicat în data de 19 ianuarie 2022, anunţă acordul de a vinde un număr de 2.275.000.000 acţiuni ordinare, incluzând şi exercitarea in proportie de 50% a optiunii de creştere a ofertei (în limba engleză "upsize option") deţinute de Fond în OMV Petrom S.A. ("Petrom"), urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzacţia").

Preţul de vânzare al acţiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/acţiune. Veniturile brute rezultate din Tranzacţie se ridică la 978.250.000 RON şi vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, prin finanţarea programului de răscumpărare, astfel cum a fost aprobat de acţionarii Fondului, şi plata potenţialelor dividende către acţionarii Fondului, în absenţa unor condiţii sau circumstanţe excepţionale de piaţă şi sub rezerva oricăror restricţii impuse de reglementările legale sau fiscale din România şi a aprobării acţionarilor.

Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei.

Sub rezerva decontării cu succes a Tranzacţiei, participaţia rămasă a Fondului în Petrom este de 1.688.548.078 acţiuni, reprezentând 2,98% din capitalul social al Petrom.

Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. au acţionat în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română S.A. şi Auerbach Grayson and Company LLC au acţionat în calitate de Joint Bookrunners în cadrul Tranzacţiei".

---

PRINTR-UN PLASAMENT PRIVAT ACCELERAT

Fondul Proprietatea scoate la vânzare 3% din OMV Petrom

Fondul poate suplimenta oferta până la 5% din capitalul producătorului de petrol şi gaze

Fondul Proprietatea (FP) demarează un plasament privat accelerat prin care vrea să vândă până la 1,7 miliarde de acţiuni OMV Petrom (SNP), echivalentul a 3% din producătorul de petrol şi gaze, cu posibilitatea de a mări oferta cu până la 1,15 miliarde de acţiuni, se arată într-un raport al Franklin Templeton, administratorul FP, publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Fondul Proprietatea deţine în prezent aproape 7% din OMV Petrom, astfel încât dacă va reuşi să vândă toate cele 2,85 miliarde de acţiuni SNP, adică atât cele oferite iniţial plus cele suplimentare, va mai rămâne cu mai puţin de 2% din producătorul de petrol şi gaze. La preţul actual al acţiunii SNP, de 0,47 lei, valoarea operţiunii de piaţă se ridică la 799 milioane de lei, în timp ce între gul pachet de 5% pe care este posibil ca FP să-l vândă, valorează aproape 1,34 miliare de lei.

Ultimul plasament privat accelerat al Fondului Proprietatea pentru acţiuni SNP s-a derulat în septembrie 2020, când FP a vândut tot 3% din Petrom, la preţul de 0,33 lei/titlu. În septembrie 2017, FP a vânduse, printr-o ofertă asemănătoare,1,45 miliarde de acţiuni SNP, respectiv 2,56% din companie, la un preţ de 0,275 lei/titlu.

Pentru operaţiunea ce urmează să se deruleze acum, Erste Group Bank si Swiss Capital vor acţiona în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română şi Auerbach Grayson and Company LLC vor acţiona în calitate de Joint Bookrunners.

Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei, conform raportului de la BVB.

Pentru luna decembrie a anului trecut, Fondul Proprietatea a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 2,2624 lei, ceea ce faţă de preţul acţiunii FP de astăzi, de 1,986 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 12,22%.

Evaluarea bursieră a FP se ridică la 12,73 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Da azi cine a vandut inainte sa apara stirea?

    1. Cei care au avut informatia...La ce e la Bvb ,nu e de mirare nimic...

      Prietenii lui Meyer.

    Deci astia de la FP, lichideaza tot si "ura si la gara" :-)

    1. da, clar, asta este planul lor de cativa ani, pe care il executa cu consecventa

      De cinci ani de când urmăresc FP niciodată nu am văzut să investească în ceva. Numai vând. Daca vând Hidro oare ce mai rămâne din FP? Dar nu e rău. Fac Free float..

      N-ar strica ca aceiași politică să fie și la Sifuri , adică lichidarea pozițiilor și dividende ! De ce sunt necesare asemenea societăți, cu bani blocați în acțiuni bancare si energetice, în care nu se mișcă nimic și doar șefii câștigă: SOP,salarii nerusinate,masini scumpe,sedii cât Casa Poporului,diurne,secretare, tot tacâmul!

      De ce ? 

      Doar Hidro ii mai tine pe loc, altfel ...

      Corect! Cand ai P/BV subunitar concluzia logica e sa lichidezi firma si sa o vinzi pe bucati.

      SIF-urile de departe ar trebui sa urmeaze aceeasi directie. Cei de FP, fiind americani, au vazut numerele si sunt singurii care aplica ce e logic dpdv economic. Culmea, ca aplicand asta au corectat mult P/BV: piata a recompensat transparenta! 

      La. SIF-uri treaba se va rezolva. Nici măcar nu se mai neaga evidenta că nu se mai poate. SIF-urile trebuie să devină exact ce spune denumire - nu că la FP. Ar putea sa investească în start-up-uri, in private equity pe care sa le crească. Pentru asta este nevoie de management adevărat. Și va fi. Iar proprietarii adevărați vor intra in posesia societății. Naivii cred că pot merge așa la nesfârșit.

      Aici este vorba de un schimb de mentalitati si schimb de generatie. Ca daca vin copiii cleptocratilor de la conducerea actuala a sif-urilor, starea de lucruri actuala se va conserva.

      Posibil sa fie așa doar daca România rămâne ruptă de ce se întâmplă în lume. Ritmul schimbării e mult prea mare și foarte puțini să zicem peste 45 de ani mai sunt pe val. Niciodată cantitatea de informație și viteza schimbării nu a fost mai mare. Modelele lor de cumetrii și intelegeri sunt depășite. Ei sunt depășiți - uita-te la ce investiții fac - imobiliare, ferme de afine sau nu mai știu eu ce. Nimic legat de blockchain, metavers și altele. Mai baga bani și în acțiuni proprii, crezând că așa o să conducă SIF-urile și BVB. Uita-te ce trading este pe companiile de tech adevărate, ce înseamnă blockchain și cum schimba fundamental business-ul. Despre ce anacronici care se votează cu acțiuni proprii vorbim?

      Perpetuarea speciei de incompetenti. Asta dupa ce au adormit ASF-ul... Cine si ce sa le faca? Cine sa-i debarce? Doar sunt proprietari pe sif-uri .

      Sugestia mi se pare foarte corectă iar o parte din argumente se regăsesc chiar în întrebarea pe care o pune autorul comentariului 2.3 .

      Cum însă niciuna din conducerile celor 5 sif-uri nu ar fi receptivă la o astfel de soluționare, care în mod clar, este în favoarea acționariatului, se pune întrebarea, cine ar trebui să intreprindă primii pași pentru punerea în practică a propunerii lansate mai sus ? 

    Foarte tari cei de la FP. Vand Hidro si SNP cand pot obtine sume mari. SNP a mai fost 0.5-0.6 si a scazut la 0.2, iar pe Hidro o pot pune oricand baietii destepti pe butuci (insolventa).

    1. Hidroelectrica odata listata, nu mai poti sa faci golanii si smenuri. Deoarece este o sursa de venit pentru bugetul de stat si pentru fondurile de pensii. Sa ne uitam la Conpet, Nuclearelectrica, SNG, Transel ectrica si altele acolo unde statul detine peste 50 % din actiuni.

    Luni 10.01. 2022 s-a facut o suma de tranzactii de 10 milioane de actiuni FP. Interesant de aflat cumparatorul... Aceasta dupa ce seful FP a dat vineri 07.01 un comunicat pe bursa de valori cum ca intre 28 ian-28 feb nu se mai fac tranzactii cu titlurile FP detinute de catre insiderii FP, si ca ATENTIE Salrom si Hidroelectrica se vor lista pe bursa in acest an. In alta ordine de idei, astazi, in prima jumatate a orei de tranzactionare de la BVB s-au tranzactionat 10 milioane actiuni Petrom. Pana dupa amiaza cred ca se vor tranzactiona 40 milioane titluri Petrom. Intre timp ASF n-avede, n-aude. Somn usor!

    Cercetările viitoare asupra originii si evoluției Fondului Proprietatea vor demonstra, cred eu, ca acolo a avut loc un furt mai mare decat cel de la Petrom sau BCR, de exemplu. Tradatori au fost guvernanții care au permis externalizarea FP la Londra, permitand hoților să vandă pe inde lete ciolanul și să incaseze banii in exclusivitate. Aceeasi manarie îi asteaptă și pe belarusi, ucrainieni, ruși si basarabeni, dacă vor accepta să intre in raiul "pieței libere" și al "democrației".

    1. Acesta-i viitorul. Furtul la adapostul legii, cu concursul guvernantilor.

    vedem SNP sub 0,43?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb