"Fondul Proprietatea" (FP), deţinând 3,63% din capitalul social al "BRD Groupe Societe Generale" (BRD), împreună cu Fondul de pensii "NN", solicită includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGA) a societăţii, din data de 20 aprilie 2017, a unui număr de propuneri de hotărâri suplimentare care vizează desemnarea membrilor Consiliului de Administraţie (CA) prin aplicarea metodei votului cumulativ, optimizarea structurii de capital a BRD şi o propunere alternativă a unui dividend brut de 1,045 lei/acţiune.
"Desemnarea membrilor consiliului de administraţie prin aplicarea metodei votului cumulativ este de aşteptat să conducă la creşterea numărului membrilor independenţi, astfel încât baza de investitori instituţionali din acţionariatul BRD să fie mai bine reprezentată", se arată într-un comunicat al FP, trimis Redacţiei.
În prezent, şapte din cei nouă membri ai CA deţin, sau au deţinut la un moment dat de-a lungul carierei lor, o poziţie executivă în cadrul BRD sau "Societe Generale Group".
Greg Konieczny, CEO şi manager de portofoliu al "Fondului Proprietatea", a declarat: "Un număr sporit de membri independenţi ai Consiliului de Administraţie ar trebui să aibă un efect benefic atât pentru BRD, cât şi pentru toţi acţionarii săi, putând oferi Consiliului noi perspective cu privire la strategie şi oportunităţile din piaţă, contribuind în acelaşi timp la sporirea încrederii pieţei în capacitatea Consiliului de a supraveghea conducerea executivă. Sperăm că majoritatea acţionarilor BRD va recunoaşte beneficiile propunerii noastre şi o va susţine."
De asemenea, "Fondul Proprietatea", alături de acelaşi acţionar al BRD, l-au propus pe Cezary Smorszczewski drept candidat în calitate de membru independent al Consiliului de Administraţie.
"Având în vedere experienţa sa de 20 de ani în sectorul bancar şi în domeniul invesţiilor de private equity, considerăm că domnul Smorszczewski este în măsură să aibă o contribuţie semnificativă la nivelul Consiliului de Administraţie al BRD", susţine FP.
Potrivit comunicatului, la sfârşitul anului 2016, rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat al BRD era de 20,4% (înainte de includerea profitul net aferent anului 2016), ceea ce reprezintă un nivel ridicat comparativ cu cerinţele de reglementare precum şi în comparaţie cu nivelurile înregistrate de alte grupuri bancare din regiune.
Prin urmare, FP propune mandatarea Consiliului de Administraţie să analizeze şi să propună acţionarilor decizii corporative vizând optimizarea structurii de capital a băncii având ca rezultat reducerea până la sfârşitul anului 2017 a ratei fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la nivelul de 16,6%, iar ulterior, până la sfârşitul trimestrului al doilea al anului 2018, până la un nivel care să nu se depăşească mai mult de 1% din Cerinţa Globală de Capital (OCR) solicitată de către Banca Naţională a României.
În plus, "Fondul Proprietatea" şi Fondul de pensii "NN" solicită distribuirea din profitul net al anului 2016 a unui dividend brut de 1,045 lei/acţiune, reprezentând o rată de distribuţie de 100% din profitul net neconsolidat al BRD.
"Fondul Proprietatea crede cu tărie că toate elementele propuse pe termen lung sunt în interesul tuturor acţionarilor BRD - Societe Generale şi speră că aceste propuneri vor obţine sprijin în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 20 aprilie 2017", conchide emitentul.
Acţionarii BRD au fost convocaţi, pe 20 aprilie, pentru aprobarea repartizării profitului şi fixarea unui dividend brut de 0,73 lei / acţiune, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Totodată, AGA va decide aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 şi a Programului de activitate pentru acest an.
Acţionarii vor mai discuta reînnoirea mandatului de administrator al lui Jean-Luc Andre Joseph Parer, pentru o perioadă de patru ani, începând cu data de 18 octombrie 2017, şi alegerea lui Benoît Ottenwaelter în calitate de administrator, pentru un mandat de patru ani.
Numirea domnului Benoît Ottenwaelter este sub condiţia obţinerii aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României, conform dispoziţiilor legale în vigoare. Termenul de patru ani al mandatului începe să se calculeze de la data emiterii aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României.
Grupul "BRD-Groupe Societe Generale" a realizat anul trecut un profit net de 763 milioane lei, în creştere cu 63,4% faţă de anul anterior, în condiţiile în care banca a redus costurile, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
La nivel de bancă, BRD a obţinut un profit net de 728,3 milioane lei în 2016, în creştere cu 63,5% faţă de 2015.
1. FP vs BRD
(mesaj trimis de Andrei în data de 13.04.2017, 17:05)
FP a solicitat oficial acordarea acestui dividend special la BRD? Ca nu am observat niciun comunicat pe bvb....
1.1. Raspuns (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de S.A. în data de 13.04.2017, 17:22)
BRD a publicat pe 6 aprilie la BVB un raport privind completarea ordinii de zi la AGA din 20 aprilie in care mentioneaza si propunerile FP si NN.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2017, 22:05)
nu am munk de 1 deceniu k nu gasesk