FP şi-a vândut deţinerea la OMV Petrom

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 13 - 14 decembrie 2022

FP şi-a vândut deţinerea la OMV Petrom

Actualizare Fondul Proprietatea şi-a lichidat deţinerea la OMV Petrom (SNP)

Veniturile brute rezultate din tranzacţie se ridică la 764,1 milioane lei

Banii vor fi folosiţi pentru răscumpărări de acţiuni proprii sau dividende

Fondul Proprietatea şi-a lichidat deţinerea la OMV Petrom (SNP), conform raportului publicat, astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Fondul a vândut aproape 1,78 miliarde de acţiuni SNP, reprezentând întregul pachet pe care-l avea la producătorul de petrol şi gaze, printr-un plasament privat accelerat, la un preţ de 0,43 lei/titlu, sub cel din piaţă, de 0,4645 de lei.

"Veniturile brute rezultate din tranzacţie se ridică la 764,1 milioane de lei şi vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, astfel cum este prevăzut în Declaraţia de politică investiţională a FP, prin finanţarea programului de răscumpărare şi/sau plata potenţialelor dividende către acţionari, în absenţa unor condiţii sau circumstanţe excepţionale de piaţă şi sub rezerva oricăror restricţii impuse de reglementările legale sau fiscale din România şi a aprobării acţionarilor", se arată în raport.

În urma tranzacţiei, OMV Petrom nu va încasa nicio suma de bani, se mai specifică în document.

---

FP deţine 2,85% din producătorul de petrol şi gaze, pachet care la preţurile actuale din piaţă valorează 825 milioane de lei

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a demarat o ofertă de plasament privat accelerat pentru întreaga sa participaţie la OMV Petrom (SNP), conform unui raport publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea implică vânzarea a aproape 1,78 miliarde de acţiuni SNP, echivalentul a 2,85% din producătorul de petrol şi gaze. Faţă de preţul de astăzi al titlurilor companiei, de 0,4645 lei, valoarea pachetului se ridică la 825,4 milioane de lei.

Conform raportului de la bursă, Erste Group Bank si Swiss Capital vor acţiona în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română şi Auerbach Grayson and Company vor acţiona în calitate de Joint Bookrunners în cadrul tranzacţiei.

"Sub rezerva plasării tuturor acţiunilor Petrom în plasamentul privat accelerat şi a decontării aferente a tranzacţiei, Fondul nu va mai deţine acţiuni la Petrom", se arată în document. "Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la liberă alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner".

În data de 19 ianuarie a acestui an, Fondul Proprietatea a vândut prin plasament privat accelerat 2,27 miliarde de acţiuni OMV Petrom, echivalentul a 4% din companie, la preţul de 0,43 lei/titlu, sub preţul din piaţa din acel moment al titlurilor SNP, de 0,47 lei/unitate.

De obicei, cumpărătorii principali în astfel de operaţiuni de piaţă sunt fondurile de pensii private Pilon II.

Pentru luna octombrie, Fondul Proprietatea a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 2,7052 lei, ceea ce faţă de preţul acţiunii FP de astăzi, de 1,996 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 26%.

Evaluarea bursieră a FP se ridică la 12,4 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. dupa tranzactia asta o sa fie SNP ca tabloul pe peretele BVB,lichiditate praf,7 dealuri pe an intre fondurile de pensii si in rest doar daca le dau pachetul ala salariatilor vechi

    si aia o sa le dea cum se nimereste

    FP a tot dat anii astia si asa s-a mai tinut lichiditatea,de acum nu va mai fi nimeni sa vanda constant ca sa dea lichiditate 

    1. Patrioții au pregătit banii?

      Ăștia cu naționalizarea zic, Ați pregătit banii?

      În lipsa patrioților cu bani, cine cumpără acțiunile unei firme boicotate va lua în calcul discount-uri serioase. Și nu cred că se vinde pachetul majoritar. Este doar o palmă în plus.

      Fractura logica si neintelegere a fenomenului.

      De ce ar cumpara aia care vot boicot, nationalizare sau ce spui tu pe acolo? Cine ar boicota presupune ca firma se duce naibii cum sa mai si cumpere?!

      Pe urma vanzarea accelerata se adreseaza oamenilor de pe strada, fie ei suparati pe austrieci sau prieteni? Ai idee cum se face o tranzactie din asta?  

      nationalizarea nu se face contra cost

      Poate il vedem pe la 0.6-0.7 in 2-3 ani.

      Ba da, chiar si cea facuta de comunisti a fost contra cost! Vezi existenta FP-ului

    Menirea FP este sa se lichideze si sa dea totul la actionari. De ce nu va convine strategia? De ce tot e rau?

    1. Ce face FP e treaba actionarilor ei, cred ca au girul majoritatii.Mai sus vad ca se scrie despre ce va ajunge actiunea, ca interes pe o piata si asa cu lichiditatea in prabusire.Nu cred ca e vina FP ca BVB in 2022 vorbeste la viitor despre contraparte centrala, derivate, short in loc sa fie realitati inca de mileniul trecut.

      Adevărat! Să sperăm că Templeton devine administrator cândva la Sif5 ! Imediat aș cumpăra acțiunea până la 3.2 lei ! Altfel ce fac acum Sifurile? Nu aduc plus valoare, economic sunt inutile,mută banii dintr-un buzunar ( al nostru) în altul( al lor)! Tot respectul pentru Templeton !

      Nu sunt prea impresionat de ei.

      Au lichidat SNN,SNG la preturi extrem de reduse, incat ma intreb ce ar putea face la SIF 5 pe termen lung?

      Parca nu au luat decat WINE ca si investitie in tot acest timp de administrare la FP. 

      Vorbim degeaba! Nu înțelegi că ei au mandat să lichideze detinerile și să dea banii acționarilor? O dai înainte cu" termen lung " parcă esti adtor la Sifuri ! Și fără o politică previzibilă de dividende, previzibilă doar la SOPuri!

      Pe pachetul de actiuni ar fi putut lua mai mult de 0,43 lei/actiune. Daca il puneau in piata la 0,44 lei, pana la sfarsitul anului era rezolvat si ar fi marit si lichiditatea din piata.

      du-te tu broker la Swiss sau consultant la FP si convinge-i ca se putea vinde mai sus

      vad ca greu se pricepe ce inseamna sa te invarti cu bani mai multi in ligheanul asta bvb 

      aia dau sau preiau ordine zi de zi de vanzare pe SNP in cazul de fata 

      FP vinde de ani si Swiss baga ordine de la fonduri 

      ei simt ce poate piata asta,simt cata forta au tertii cumparatori,din aia care-s retail 

      cand tu vezi ca pe langa ordinul tau Buy mai cumpara doar cateva zeci de mii de actiuni stii ca astia nici nu conteaza daca vrei sa faci un pachet mare,nu te poti baza pe terti 

      retail+corporate fac 15-20 milioane lei pe zi Toata piata! 

      unii sunt corporate la vanzare de ani=FP si altii baga ordine la corporate la vanzare si cumparare 

      daca fondurile de pensii luau cu taraite ce vindea FP in piata normal ca astia au vrut sa accelereze,de aia ii zice accelerated bookbuilding 

      cand accelerezi consumi mai mult gaz 

      adica nu poti vinde mai repede mai scump decat nu puteai vinde nici incet!

      de ce a vrut FP sa accelereze?fiecare sa-si faca idee,ei pe a lor,cumparatorii pe a lor,spectatorii la fel,vom vedea in timp cine a gasit 'cel mai bun moment' 

      Ai auzit de sindromul stocholm?ai idee cine e cinstitul gitenstein?i se mai spune "portofelul lui biden".

    sa auzim pretul

    daca! de data asta discount-ul este o poveste fumata!!  

    daca ! este vanzare cu dedicatie?! ehh carllille.....poate norvegieni si rusi vor o felie... 

    sigur ciugulesc si fondurile ceva... in momentul asta sunt putini pe cash, majoritatea fondurilor lichideaza active pentru cash  

    daca ! este doar inceputul razboiului pentru SNP!!! ehh gazele petrolul energia electrica distributie  

    petrom-ul e complex nu e mono ca SNN SNG

    1. eu am vandut toate detinerile si sunt full de SNP, le dau la 0.4700, daca am rabdare le dau si la 0.4900 in ianuarie

      Dinu, de ce nu astepti dividendul? Mai ales cu problema cu Schengen, putem avea o surpiza, sa il creasca spre 0.05 ca o masura de PR.

      ieri la hotel Ramada, PAS , asociatia ptr protectia salariatilor SNP , facuta de Luca ptr a cumpara actiuni ( 8%) din Petrom , si-a schim,bat seful , scotandu-l in fata pe ... Bercea.

      _Pe cand il regasim pe Vantu? 

      Acum vreo 6-7 ani, a fost emisa o hotarare de recuperare a .... 82 milioane euro ....

      Dormi linistit... Vantu vegheaza... 

      nu am vandut toate detinerile

      intr adevar am o detinere snp, de data f recenta, pe care o vand la 0.5 , ca sa marchez in piata un profit 10000 lei 

    · 

    12h

    #OMV decided to amend its shareholder distribution policy and add special dividends as a new, additional instrument to the existing dividend policy. The progressive regular dividend policy is maintained and unaffected by this amendment. 

    Fondul Proprietatea detine 10% din Alro Slatina. Cand scoate la vanzare actiunile Alro?

    as fi luat si eu cu 0.43...

    1. daca nu ai luat snp la 0,43. adica la per de 2, vei putea cumpara hidro, la per de 12

      am luat cu 0.4440, inclusiv comisioanele brokerului. dar m-am gandit sa nu iau de toti banii ca poate mai scade. si acum na. normal ca per 2 e f bun asa o ocazie e rar intalnita, f rar. si dividende 8% minim pe an.

    Doamnelor si domnilor,cam asta e BVB!Pe cea mai mare firma din tara trebuie sa dai discount 7% ca sa vinzi de 150 milioane de Euro,o suma de ras pentru asemenea tip de tranzactie.

    Aviz celor care fac evaluari fanteziste pe firme fara lichiditate,in functie de tranzactii de cateva mii de euro zilnic. 

    1. sa vedem acum cat valoreaza FP, adio vise cu hidro la 62 miliarde de lei,

      FP sub 1 leu!

      :-))))

      cu atat mai funny guppy care iau de buna gluma cu transferul de pe Aero si cum o sa cumpere fondurile la pretul cu care vin ele de pe Aero :)))

      alea abia se strag toate sa cumpere ceva petrom si o sa dea navala sa ia actiuni la pretul stabilit pe schimburi de cateva sute de mii pe trimestru 

      Pai cine n ar vrea sa cumpere la alea care zic ca au grad de incasare 120% la creante si valorifica 150% din stocuri auditate de tanti Getutza si nea Costelush?

    Mai tin un pic de CASH sa cumpar AST daca scade sub 19, ce parere aveti SNP la 0.43 sau AST la 18?

    1. L-am praduit, am marcat pierderea si gata.

      O fi buna, or fi seriosi, mai seriosi ca altii, astia de la AST, dar AERO este moarta si ingropata.Deocamdata. Si nici nu vad vreun orizont de revenire.

      Asa ca SNP, cu toate gloantele si cu tot sufletul! 

      am ambele,de acord in cele mai multe aspecte cu colegul de mai sus

      daca ai componenta de risc imai mare n portofoliu poti baga in ea si AST chiar la pretul de acum,de crescut sigur va creste si la cum se misca fiema da o oarecare'siguranta',macar ti-e clar ca nu-si bat joc de tine 

      problema ei e dimensiunea,lichiditatea,perce ptia si degringolada pietei AERO 

      la SNP riscul foarte mare vine din perceptia asupra sectorului si declinul productiei,rata extrem de slaba de inlocuire a rezervelor 

      SNP e mereu aparent subevaluata pentru ca se fac calcule de indicatori pe termen foarte scurt 

      fondurile le fac pe termen lung si partea de extractie dispare pe un termen mai lung 

      dar cel mai mare discount la SNP vine din reducerea drastica a bazinului de fonduri care pot investi in asa ceva,ca urmare a noilor viziuni despre hidrocarburi 

      familii mari de fonduri isi impun sa dezinvesteasca din asa ceva

      cum la noi oricum nu investeau prea multe fonduri rezulta o reducere masiva a cumpararii care dupa cum am scris nici nu are legatura cu cat de ieftina sau scumpa e actiunea 

      Bun si cu intrarea in OECD nu putem vedea macar 0.9-1 in 5 ani?

      E destul de previzibil sa ai o crestere mai buna pe AST pornind de la ipotezele tale.

      Dar e profund gresit sa le compari ca alternative. Fiecare are un alt loc intr un portofoliu construit pe principii corecte. 

      AST judeci ca alternativa la alea de categoria ei unde ai o alocare X in functie de profilul tau si SNP e in alta balta Y de unde alegi.

      AST e concurent direct BNET si apoi mai extins SAFE, BENTO si apoi si mai extins restul AERO 

      dupa mine la cum arata acum e exclus,toate modelele de evaluare la petroliere nu dau upside prea mare plus bvb se reduce ca lichiditate si atractivitate in general,nu mai spun pe petroliere

      insa un succes comercial mare al Neptun Deep ar puea-o duce inspre acolo 

      doar ca pana la el ,la extractie,mai sun t 4-5 ani de validare si nu se pot face predictii despre pret gaz,folosire gaz in viitor 

      pretul petrolului si gazului au scazut foarte mult si nu s-a incheiat niciun razboi,e inflatie enorma etc 

      in caz de liniste ar putea scadea si la jumatate sau un sfert si atunci o sa revina snp la pretul de acum cativa ani 

      de asta sunt fondurile foarte retinute,de la geopolitica la volatilitate mare pret petrol si gaze,necesar enorm de investitii,snp nu are prea multe puncte forte 

      discutiile despre ecologie,electrificare si asemenea sunt prea pasionale,implica toata populatia si nu stii in ce directie o ia curentul,ce amploare,maine sub presiunea lui se poate prabusi sectorul de extractie ca randamente

      normal ca marii detinatori de capital nu se apuca sa riste mult tocmai pe malul Marii Negre,in vremuri nesigure 

      SNP am 30% din portofoliu, AST 7%

      daca scade petrolul, scade si pretul la curent. scade pretul la curent, scade si hidroelecrica/ si FP

      Eu SNP 12% din portofoliu, iar AST 25%...sa vedem ce-o iesi

      Eu sunt expusa 100 % pe SNP.....o sa vedem cine va avea de castigat...sau de pierdut....sunt investitor pe termen lung ...

    FP a vandut snp cu dedicatie ......

    asf trebuie sa faca public numele cumparatorilor

    la pretul de 0,4300 actionari FP sunt furati 

    1. Cand a vandut data trecuta a facut-o cu 0.41 asa ca acum pare o crestere .

      Mai mult ca sigur catre NN....cum a facut cu SNN si SNP din primavara.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb