FP va distribui un dividend cu randament de 90%, la finele lunii septembrie

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 18 august 2023

FP va distribui un dividend cu randament de 90%, la finele lunii septembrie

Acţionarii Fondului Proprietarea (FP) au aprobat, în adunarea de astăzi, distribuţia unui dividend special de 1,7225 lei, din încasările de 9,28 miliarde de lei provenite din vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Hidroelectrica, conform raportului emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Faţă de preţul acţiunii FP de astăzi, de la ora 14:00, de 1,918 lei, valoarea dividendului echivalează cu un randament brut de 90%. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 8 septembrie (implicit data ex-dividend este 7 septembrie), iar plăţile vor fi făcute începând cu 29 septembrie.

Pe ordinea de zi a adunării s-a mai aflat un punct ce prevedea alocarea unui dividend special de 1,4942 lei pe titlu, ce nu includea opţiunea de supra-alocare din oferta Hidroelectrica. Propunerea dividendului de 1,7225 lei a venit din partea Ministerului Finanţelor, după ce opţiunea de supra-alocare a fost exercitată.

Din acţionariatul FP fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, investitori instituţionali străini şi investitori persoane fizice din ţara noastră. Ministerul Finanţelor are 5% din Fondul Proprietatea, emitent a cărui evaluare bursieră se ridică la 11,9 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. Parca sunteti publcatie in sprijinul pieti de capital.Daca da ! dati toate detaliile sa nu mai citim 4 articole cu acelasi subiect.

    1. Poi ce detalii te-ar fi interesat și nu găsești?

      De pildă, păreri despre cotațiile fp după dividente...

      ...dividende... Sorry!

      Pilonul 2 are 32% din FP... o sa inceapa sa iasa... ;) atunci sa vedeti cotatii

      ...si o sa între pe H2O. :))

      Da! Se va putea cumpara FP la sac de rafie, din Piata de Gros. Babutele te vor imbia cu un manunchi de actiuni, bonus la o legatura de patrunjel.

      Pilonul 2 se bazeaza (il obliga legea) pe fluxuri constante de incasari din dividende. Daca vind, in ce vor investi? Mai alesc ca lor le intra lunar contributiile asiguratilor. 

      Toata lumea face calcule. La ce pret peste, sa vind. la ce pret sub, sa cumpar.

      Oare Ministerul Finantelor (statul), ce limite peste/sub o fi calculat? 

      eu zic ca o sa cumpere din dividendul incasat de la FP.

      Nu e, dom’le! La o matematica simpla o sa vedeti ca pretul FP o sa fie, in mare, cotatia de acum minus dividendul special; iar fondurile de pensii nu o sa lichideze asa usor alea. In plus, nu ar avea de ce. Pretul FP ar avea un discount semnificativ fata de valoarea activului net.

      Disclaimer: detin FP si am cumparat si astazi in timpul AGA. 

      P.s. Ca sa nu mai zic ca Johan M a zis ca FP va aduce in continuare un plus valoare important actionarilor, ceea ce ma face sa cred ca o sa existe o amanare in ceea ce priveste lichidarea FP pana in 2030. 

      Fondurile de pensii private au investit si lunile trecute in actiuni fp. Ele nu investesc ptr 2-3 luni.

      Nu le ai cu bursa prietene!!

    Incredibila stire.... asa ceva? Romania are piata de capital? Ce este porcaria asta de actiune a FP? Cand o entitate isi da dividend 90% din valoarea actiunii in numerar din bilant, apoi actionarii de dupa distribuire mai raman doar cu datoriile. FP ar trebui apoi delistata si trimisa in cosul de gunoi.

    1. Nu dau doi bani pe părerea ta și nici pe cei 10.000 de lei pe care ii ai pentru investiții, nu îmi modifica cu nimic pozitia pe care o am in FP (132.200 de acțiuni). Așa că tu și ceilalți mari investitori puteți rupe tastatura cu părerea voastră, tot nu valorează nimic pentru mine ca și acționar FP.

      Sper ca AGA să dea mandat nou celor de la Franklin Templeton,care au facut treabă bună la FP

      Ce-i impiedica sa vinda acum, pe cei care nu vor sa ramina doar cu datoriile, dupa distribuire?

      Asta au votat actionarii FP. 1.7225 brut per actiune. Minoritarii care nu sint de acord (probabil ca exista) au doua posibiltati: sa vinda ante 7 septembrie, sau sa atace in instanta Hotarirea AGOA. 

      Simplu!

      (FP e un fond de investii inchis, nu o societate comerciala. Intelegi diferenta?) 

      Oare mai vor ei ? FP va ajunge prea mic pentru Franklin Templeton .

      Nici pe mine,am castigat bani multi incepand cu 2008 cu cele 80000 de actiuni!

      Si de ce parerea ta de "bag-holder" ar interesa pe altcineva decat pe fraierii care mai tin actiunea?

    Adică 0,20lei după dividend.Va fi interesant de urmărit FP după dividend,dacă va renaște și în afară de listarea Salrom vor veni și cu alte chestii inedite.

    1. Sa vedeti cresteri de cotatii dupa ce intra dividendele in piata. Pe emitentii care merita, evident

      Clar,sume importante,lichiditate in piață.

      Sunt curios cum va evolua prețul acțiunii FP în 2024 

      Plus ca vin si dividendele de la snp. Sa va legati centurile de siguranta daca intra 2-3 miliarde de lei in piata matache!

    Salut tuturor. Nu sunt sigur ca am inteles bine... daca eu cumpar actiuni FP inainte de 7 sept, pe 29 sept primesc 1,7 lei pe actiune dividend ? Si platesc 1.9 pe o actiune ? Ca ma cert de o ora cu muierea care zice ca nu am inteles eu bine !

    1. ..rationamentul. Trebuie sa tii cont de cei 8% (taxarea pe dividende) și faptul că e neclar ce o sa se întâmple după livrarea div

      Da asa e. Tu cumperi cu 1.9 lei o actiune care cuprinde in sine participatii la ceva companii si mult mult muuuult cash. Pe data de 7 Sept se repartizeaza acel mult mult muult cash ( care intra in cont pe 29 Sept fara 8% impozit). Deci pe 7 septembrie ramai cu o actiune pe care ai dat 1.9 lei care are sunt titluri pentru bunurile FP ramase fara acel mult mult muult cash. Deci actiunile vor mai costa vo 0.2 lei.

      As vrea sa-ti atrag atentia ca muierea (oricarui barbat, nu te simti altfel) are, IN CELE DIN URMA, dreptate! Intotdeauna!

      Chiar daca adevarul e, macar de data asta, de partea ta.  

      Așa e, dar plătești impozit pe dividende 8% și în funcție de suma de cumpărare poți plăti și CASS 10%.

      ( Cumpăra frate, nu o să-ți pară rău). 

      ma nene... am 50.000 euro in cont, ma mananca rau destele ! oriat de mult ar scadea pretul fp dupa distribuirea dividendelor, oricum e o mega afacere !

      FP are Capitaluri proprii de 14 miliarde sidistribuie doar 9 miliarde deci mai ramane 5 miliarde care se impart la 5 miliarde de acrtiuni si sa mai scadem un 15 % ca altfel nu mai isi ia managerul comisionul gras de la FP atunci cu cat ramanem?

      sa nu uitam ca pana la final de an are aprobat si rascumpararea a 3,5 miliarde de actiuni.

      Si rascumpararea cu care bani o va face?

      Poate in natura. Lapte, brinza, oua, cartofi, struguri, gutui...  

      Ultima zi cand poti sa cumperi este 6 septembrie. Dupa acesta data adica pe 7 septembrie teoretic

      cotatia actiunii o sa scada cu valoarea dividendului.  

      Sa nu uitam ca au in conturi si banii rezultati din vanzarea Enel care cred ca vor fi folositi pentru rascumparari

      Corect. Dar nu cred ca vor rascumpara toate cele 3.5 miliarde propuse pentru 2023.

      Vom afla in ianuarie 2024. 

      BAI ........ ASTA TREBUIE SA STITI VOI , CU TOTII !!!!!!!!!!!! CE ?????? CE SE V-A INTAMPLA CU ACTIUNEA '''''''''' FP ''''''''' , DUPA BALAMUCUL cu DIVIDENDELE ???????? SIMPLU ..... NU VA PRIVESTE PE VOI ................. ASTA ...... E FARMECUL '''''''''''' CAPITALISMULUI ........ '''''''''''' ... CA , CICA : SANTETI CAPITALISTI , NU ?????? ASA VA CONSIDERATI , S-AU NU ???? ADUCETI-VA AMINTE , CE SPUNEA 1 CAPITALIST AMERICAN , LA INCEPUTUL ANULUI 2009 , CAND DIAVOLUL si MOARTEA FACEAU PRAPAD PE MARILE BURSE din SUA : ( CAPITALISMUL ADEVARAT , INSEAMNA DEZASTRE si REVENIRI ...... E IN FIREA LUCRURILOR !!!!!!!!!! ) ..... SI , NU ERA 1 FITE - CINE ..... ERA 1 MILIARDAR ........ ALTA PARERE : WARREN BUFFET ....... ( E 1 PEARL - HARBOR FINANCIAR , CE SE INTAMPLA AICI ..... LA 1 MOMENT DAT , AM CREZUT , CA O SA NE SFARTECE .............. DAR , EU PERSONAL .... NU MA LAS ..... O SA MOR , CU EL DE GAT !!!!!!!!!!!!!! ) ....... VEDETI ?????????? CE DISTANTA de 200 - 300 de ANI , ESTE INTRE NOI , SI OAMENII ASTIA ???????????? VA PUTETI MACAR , INCHIPUII ??????????? DE CE SANTETI , ATAT DE PRAPASTIOSI ?????????????????? VA SPUN EU : PENTRU CA , SANTETI ( LA INCEPUT ...... ) .... PENTRU CA , SANTETI NISTE COPII NASCUTI DIN PARINTI COMUNISTI ....... UNII DINTRE EI , AU MUNCIT BINE SI DIN GREU ....... ALTII ...... DOAR AU FENTAT MUNCA ...... ASTEPTAND MEREU , ZIUA DE MAINE ....... SA TREACA TIMPUL , SI SA-SI IA BANII ............. NEFACAND NIMIC PENTRU TARA ASTA ........... REZULTATUL , OAMENI BUNI ????????? CAND AM AVUT LA DISPOZITIE PENTRU ECONOMII , NUMAI CEC -ul COMUNIST ???????????? E PRAPAD ........ E VAX ...... E , APROAPE ZERO ............ IN ROMANIA , CA PIATA DE CAPITAL si BURSA DE VALORI ................. CINEVA , AICI , A AFISAT CIFRA DE 0.2000 de LEI VECHI , PENTRU URMATOAREA PORNIRE A ACTIUNII '''''''''' FP ''''''''' !!!!!!!!!!!!!! DIN TOATA INIMA , AL CRED SI EU ............. NU CONTEAZA ASTA .............. NU CONTEZA BANII ............ AMERICANII SUPER - SMECHERI , AU DECLARAT SUS - si TARE , CA VOR SA ACTIONEZE IN CONTINUARE CA ADMINISTRATORI AI ACESTUI FOND , ATAT DE ''''''''' CHINUIT - SI DE JUPUIT ''''''''' , DE EI , INSISI .............. CA , ATAT AU STIUT EI , SA FACA DE-A LUNGUL TIMPULUI ........ SA VANDA ...... SI , IAR SA VANDA ....... SI , SA TOT VANDA ........... ACUMA , SIGUR AU CEVA IN CAP ................ CE ??????????? GHICI .... GHICITOAREA MEA ....... VRETI BANI ???????? NU STIU ........... SCARPITATI-VA , BINE IN CAP .............................. ..

      Oooo!!! Domnu' STATY, ma onorati!

      Opiniile dvs., despre ce inseamna "sa fi capitalist", sint atit de importante pentru mine incit nu le citesc niciodata. Si nu pentru ca scrieti asa cum scrieti, greu lizibil. Probabil patima va intuneca ratiunea? 

      Am mai scris, pe aici, ceva timp in urma. Am cont pe BVB din 1996. Am TLV in portofoliu din prima zi cind s-au listat la bursa. E singura constanta din portofoliul meu. (Nu sint nostalgic.)

      Continuati sa dati lectii de capitalism. Cui are nevoie de ele. Poate scrieti si-o carte. Audio-book? 

    Daca am 40.000 actiuni FP de ce pe anuntul primit pe Maill mi se da dividende doar pe aproximativ 18.000 actiuni, adica 31.050 roni.

    Poate cineva sa ma lamureasca !

    Multumesc mult ! 

    1. A-MI PARE RAU ......... ASTA , NU STIU NICI EU .................. NU UITA , CA NICU - MARCU , TAIE SI SPAZURA LA CAPITOLUL '''''''''' PIATA DE CAPITAL - ROMANEASCA ''''''''' ...... ASA SE INTAMPLA , CAND SANT PUSI NISTE COMUNISTI , CA SA FACA TREABA ( DE CAPITALISTI ....... ) ....... IN TARA ASTA ............ CE SA ZIC ?????? NISTE '''''''''' NECALIFICATI ........ '''''''''' !!! NICI MACAR , AJUTOR DE BROKER NU MERITA SA FIE ..............................

      Va multumesc ! Sunt sigur ca o sa-mi spuna cand o sa-io dau telefon ca, vezi doamne exista un algoritm la impartirea sumei totale la numarul de actionari. Dar, sunt sigur ca anumite persoane vor lua dividendul la numarul de actiuni pe care il detin. Ma refer aici la cei care au cu sutele de mii si cu milioanel;e de actiuni. De fapt cred ca pentru ei se da acest dividend. Imi este scarba si lehamite . O sa ajungem sa iesim in strada si sa urlam ca lupii la Luna. Disperare doar atat.

      Cine ti-a trimis "Maill"?

      Ma simt discriminat, ignorat, gelos chiar! Si eu sint actionar FP si n-am primit nimic pe "Mail". Sa ma duc sa intreb postasul? Nu prea stau pe acasa, ziua. 

      De la compania de brokeraj

      care imi gestioneaza actiunile 

      Care e aia? Cred ca nu sint singurul curios.

    Ca idee, in ziua de corecție, exista scenariul foarte probabil in care acțiunea nu se corectează cu tot dividendul, pentru ca nu vor vinde toti. E diferit fata de alocarea de acțiuni gratuite, unde treaba e matematica.

    1. Da, e diferit fata de alocarea de actiuni gratuite.

      Nu-i vorba, ca nici acolo nu e simplu. A se citi comentariile despre alocarea gratuitelor. Sa zicem la TLV si TGN, dar poti sa legi si altele.

      Sa vezi acolo "calcule" ante. Si poti sa compari cu realitatea de dupa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb