FRANK HAJDINJAK: "E.ON România îşi va majora investiţiile în reţele anul viitor"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 septembrie 2014

"E.ON România îşi va majora investiţiile în reţele anul viitor"

Criticile la adresa distribuitorilor de electricitate şi gaze s-au înmulţit în ultimul an, mai mulţi politicieni, furnizori şi consumatori reclamând că operatorii nu investesc suficient în reţele deşi beneficiază de tarife în creştere.

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, a respins acuzaţiile privind investiţiile insuficiente şi a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA: "E.ON România a investit în fiecare an între 90 şi 100 de milioane de euro în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei. Pentru 2015, avem planificată o creştere a acestui buget anual de investiţii, dar care n-a primit încă aprobarea grupului. Până acum, E.ON a investit, în total, 1,1 miliarde euro pe piaţa românească şi a plătit încă 1,2 miliarde pentru taxe şi impozite. Compania a reabilitat peste 5.000 km de reţele de gaze şi circa 7000 km de reţele electrice. Am preluat reţelele într-o stare foarte proastă. Nu le putem moderniza peste noaste".

Domnia sa ne-a precizat că a scăzut cu 20% consumul de gaze în ultimii doi ani, dar reţeaua a rămas la fel, iar compania are aceleaşi costuri cu mentenanţa şi modernizările: "Scăzând consumul, costurile de reţea care revin unui MWh distribuit sunt mai mari. Noi ne reducem costurile şi suntem mai eficienţi, dar aceste costuri sunt distribuite la un număr din ce în ce mai mic de MWh".

Tarifele reglementate pentru distribuţia gazelor şi electricităţii sunt calculate în baza volumelor vehiculate. Frank Hajdinjak ne-a explicat: "Metoda de tarifare trebuie schimbată. Ca să avem o alocare corectă a costurilor către clienţi trebuie introduse tarifele binominale. Cu acest tip de tarifare costurile nu se schimbă dar sunt alocate corect".

Şeful E.ON România susţine că are de doi ani discuţii pe acest subiect cu ANRE (reglementatorul pieţei)Costurle sunt la fel dar sunt alocate mai corect. Domnia sa speră că se va ajunge la o înţelegere şi că toţi operatorii pieţei vor fi de acord cu noul sistem de tarifare chiar dacă a început noua perioada de reglementare.

Tranzacţionarea transparentă a gazelor - totul sau nimic

Frank Hajdinjak a declarat, ieri, într-o conferinţă că este nemulţumit de gradul actual al transparenţei pieţei de gaze naturale şi că ar fi mai bine ca autorităţile să oblige producătorii să vândă, după ce asigură necesarul populaţiei, pe bursele de specialitate toate cantităţile disponibile nu numai un sfert din cele care rămân pentru piaţa liberă.

Domnia sa a precizat că, în actualul sistem, se încheie puţine tranzacţii, pe cantităţi mici.

Şeful E.ON România a apreciat ca pozitivă iniţiativa autorităţilor de a suspenda majorarea preţurilor gazelor pentru populaţie şi firmele mici. Domia sa a solicitat, însă ca firmele mici care sunt încă pe piaţa reglementată să rămână captive şi după data de 1 ianuarie 2015: "Dacă se va agrava conflictul Rusia-Ucraina şi Gazprom va sista livrările de gaze, atunci preţurile pe piaţa liberă vor exploda. Nu este prudent să arunci în piaţa liberă firmele mici fix la iarnă".

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON România au aniversat, ieri, doi ani de parteneriat în campania de prevenţie a accidentelor cauzate de utilizarea necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

Potrivit datelor furnizate presei, în urma acestui parteneriat, numărul incendiilor la locuinţe s-a redus cu 6%, iar cel al victimelor, cu 12%. De asemenea, statisticile privind victimele din rândul copiilor indică o scădere de aproape 23%. Conform sursei citate, majoritatea incidentelor din ultimii doi ani au fost provocate de coşurile de fum fără protecţie, defecte sau neprotejate faţă de elementele combustibile (34%), precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice defecte sau improvizate (23%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. investitii mincinoase care s-au facut din cresteri de tarife nu din banii eon; s-au facut privatizari pentru au lipsit banii de investitii, nu pentru ca statul roman nu stia sa creasca tarifele; eon ar fi trebui sa isi recupereze banii din investitii ulterior efecturarii acestora; asa au cumparat companiile pe bani de nimic si au umflat apoi facturile - hotie curata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb