"Franklin Templeton" cere în instanţă anularea donaţiei "Romgaz"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 2 decembrie 2010

Mark Mobius, preşedintele executiv al "Templeton Emerging Markets Group" (foto), a declarat că decizia Ministerului Economiei va afecta reputaţia ţării noastre şi va trimite un semnal îngrijorător către investitorii internaţionali.

Mark Mobius, preşedintele executiv al "Templeton Emerging Markets Group" (foto), a declarat că decizia Ministerului Economiei va afecta reputaţia ţării noastre şi va trimite un semnal îngrijorător către investitorii internaţionali.

Şefii "Romgaz", avertizaţi că vor răspunde personal dacă aprobă transferul celor 400 de milioane de lei din conturile societăţii

După ce a eşuat pe să convingă Ministerul Economiei să renunţe la donaţia de 400 de milioane de lei de la "Romgaz", "Franklin Templeton" pare decis să meargă "până-n pânzele albe" ca să oprească statul să scoată bani din conturile celui mai mare producător autohton de gaze.

Conducerea "Franklin Templeton" a anunţat, ieri, că va merge în instanţă ca să obţină anularea donaţiei "Romgaz" la bugetul de stat, decisă marţi, în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei, unde Minis-terul Economiei a avut votul hotărâ-tor, în virtutea participaţiei de 85% la producătorul de gaze.

"Îndârjirea" lui "Franklin Templeton", care a reuşit să blocheze de câteva ori până acum luarea unei decizii privind donaţia, vine în contextul în care "Fondul Proprietatea" a fost "lăsat pe dinafară" la AGA "Romgaz", Ministerul Economiei nefiind de acord cu propunerea ca toţi acţionarii societăţii să primească un dividend special, în loc de donaţia de 400 de milioane de lei destinată exclusiv statului.

Mark Mobius, preşedintele executiv al "Templeton Emerging Markets Group", a declarat că decizia Ministerului Economiei va afecta reputaţia ţării noastre şi va trimite un semnal îngrijorător către investitorii internaţionali: "Credem că o asemenea decizie arbitrară şi nedreaptă în numele unei companii de stat va fi în detrimentul Romgaz, al acţionarilor minoritari, dar şi al mediului de afaceri din România.

Înţelegem nevoia statului român de a-şi finanţa deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar într-o perspectivă pe termen lung. Cum donaţia a fost deja susţinută de Ministerul Economiei, anticipăm efecte negative asupra mediului românesc de investiţii şi considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de ţară al României".

"Romgaz" este printre cele mai importante trei companii din portofoliul "Fondului Proprietatea", având o pondere de 6,9% în Valoarea Activului Net al Fondului. FP deţine 15% din companie, participaţie estimată la 934 de milioane de lei, potrivit raportului prezentat de Franklin Templeton la Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului de luni.

Donaţia pe care "Romgaz" este nevoită să o facă la bugetul de stat vine şi în contextul în care statul plănuieşte să vândă 15% din companie la Bursa de Valori Bucureşti, anunţând deja că demersurile necesare se vor finaliza la finele lui 2011. Faptul că statul poate să impună decapitalizarea fie ea şi parţială a societăţii transmite semnele negative pentru potenţialii investitori.

Conducerea "Franklin Templeton" a transmis, ieri, un avertis-ment membrilor conducerii "Romgaz", atrăgându-le atenţia că aprobarea transferului banilor către bugetul de stat ar putea să atragă răspunderea lor personală pentru o acţiune care este împotriva intereselor companiei şi ale acţionarilor minoritari.

"Franklin Templeton" a preluat mandatul administrării "Fondului Proprietatea" în septembrie, după mai bine de un an de aşteptare, de la câştigarea licitaţiei în acest sens. De la preluarea conducerii Fondului, "Franklin Templeton" a tot dat bătăi de cap statului, opunându-se donaţiei "Romgaz", dar şi înfiinţării celor doi "campioni" energetici, "Electra" şi "Hidroenergetica", în forma propusă de Guvern. Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton" şi administrator de portofoliu la Fondul Proprietatea, a declarat, luni, că există câteva semne de întrebare privind ceea ce se întâmplă la o altă companie de stat, "Hidroelectrica", unde costurile de producţie sunt mai mari decât la companii similare, precum "AES Tiete" (Brazilia) sau "RusHydro" (Rusia).

Ion Ariton: "Romgaz a donat legal cele 400 de milioane de lei la stat"

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, ieri, citat de Agerpress, că donaţia "Romgaz" la bugetul de stat este legală. Domnia sa a precizat: "Donaţia Romgaz către bugetul de stat este legală. Eu nu comentez intenţia Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investiţiilor şi administrator unic al Fondului Proprietatea ("Fondul"), care a anunţat că va ataca în justiţie decizia Romgaz de a dona 400 milioane de lei la bugetul de stat".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ministrul Economiei este un mare expert in afaceri legale. De pe vremea cind lucra la Petrom. Si isi dona singur bani. Evident in mod legal.

    SIF MOLDOVA S.A. a solicitat printr-o scrisoare adresata administratorului Fondului Proprietatea sa intreprinda imediat si in mod ferm toate masurile necesare pentru a blocarea "donatiei" catre stat pe care Romgaz incearca sa o efectueze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb