Franklin Templeton mai primeşte o şansă la conducerea FP

ADINA ARDELEANU, ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2016

Franklin Templeton mai primeşte o şansă la conducerea FP

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat reducerea capitalului social, prin diminuarea valorii nominale de la 0,85 la 0,57 lei/unitate

Greg Konieczny: "Una din ţintele noastre reprezintă listarea Hidroelectrica, în cel de-al doilea trimestru al anului viitor"

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au decis, ieri, continuarea mandatului actual de administrator al Franklin Templeton International Services, acordându-i acestuia încă o şansă, deşi administratorul nu şi-a îndeplinit criteriul de performanţă referitor la reducerea discountului dintre preţul acţiunilor şi valoarea unitară a activului net, sub 15%.

Potrivit unor surse prezente la Adunarea generală de ieri, micii acţionari prezenţi la şedinţă s-au încurcat în convocator şi au votat, în acelaşi timp, şi pentru continuarea mandatului FT şi pentru revocarea acestuia. Totuşi, votul a fost înclinat de marii acţionari, astfel că FT a trecut şi de această AGA, fără emoţii.

Acţionarii FP au mai aprobat, ieri, reducerea capitalului social de la 8.562.968.634,10 lei la 5.742.226.025,22 lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 0,85 lei la 0,57 lei, şi astfel aprobarea mecanismului de reducere care încorporează două operaţiuni (acoperire pierdere contabilă şi distribuţii către acţionari).

Acestea sunt:

"1.1. Aprobarea acoperirii pierderii contabile cumulate astfel cum este reflectată în situaţiile financiare ale Fondul Proprietatea la 31 decembrie 2015 în cuantum de 2.473.157.471,66 lei, în conformitate cu art. 207 alin. (1) litera (b) din Legea nr. 31/1990, folosind:

- 156.118.900,08 lei din Alte Rezerve,

- 2.317.038.571,58 lei din capitalul social subscris, prin reducerea capitalului social subscris al Fondul Proprietatea de la 8.562.968.634,10 lei la 6.245.930.062,52 lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondul Proprietatea de la 0,85 lei la 0,62 lei.

1.2. Aprobarea reducerii capitalului social subscris al Fondul Proprietatea de la 6.245.930.062,52 lei la 5.742.226.025,22 lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondul Proprietatea de la 0,62 lei la 0,57 lei. Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondul Proprietatea, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu deţinerea lor în capitalul social vărsat al Fondul Proprietatea".

Astfel, acţionarii au aprobat plata către acţionarii înregistraţi a 0,05 lei/acţiune.

Înainte de distribuţia cash, FP a fost nevoit să facă o reducere de capital pentru acoperirea pierderilor contabile cumulate, după ce, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, pe 28 decembrie 2015, că SIF-urile şi FP trebuie să treacă de la contabilitatea românească (RAS), la cea internaţională (IFRS).

Astfel, din pix, Fondul Proprietatea a trecut, de la profit de 784,64 milioane de lei, pe standardele româneşti, la pierderi de 565,1 milioane lei, în 2015, pe IFRS.

Obiectivele de performanţă pentru managerul FP erau un discount de 15% sau mai mic pentru cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare în perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 şi o valoare a activului net (VAN) ajustat pe acţiune mai mare ca VAN pe acţiune raportat la data de 30 iunie 2015 (1,1851 lei pe acţiune), însă numai cel de-al doilea a fost îndeplinit.

Conform Raportului de Performanţă al FT, discountul atins de Fondul Proprietatea pe durata perioadei de raportare a fost cuprins între 25,9% - 40,1%, se arată în Raportului de analiză al Comitetului Reprezentanţilor: "Obiectivul de discount, astfel cum este definit în Declaraţia de Politică Investiţională (DPI), a fost de a atinge un obiectiv de discount care să nu fie mai mare de 15% pe durata a nu mai puţin de 2/3 din zilele de tranzacţionare în Perioada de Raportare. Discount-ul mediu în Perioada de Raportare a fost de 31,8%. Obiectivul de Discount, atât pentru acţiuni, cât şi pentru GDR-uri, nu a fost îndeplinit".

Cu toate acestea, Comitetul Reprezentanţilor a considerat că performanţa administratorului Fondului a fost onorabilă pe durata perioadei de raportare şi a evaluat eforturile şi acţiunile Administratorului Fondului în mod pozitiv.

Greg Konieczny, managerul FP, a declarat că obiectivul privind valoarea activului net a fost îndeplinit, în principal, datorită a patru companii care nu sunt listate la bursă: Hidroelectrica, Portul Constanţa, Salrom şi Aeroporturi Bucureşti.

"Companiile care au avut aport negativ asupra valorii acţiunilor noastre au fost OMV Petrom şi Romgaz, în principal din cauza scăderii preţului la ţiţei şi gaze, şi Nuclearelectrica, pe fondul subiectului reactoarelor 3 şi 4", a mai spus Konieczny, adăugând: "În acest moment, preţul acţiunii Fondului Proprietatea se află aproape de recordul istoric".

Recent, Fondul Proprietatea a vândut, prin ofertă publică, un pachet de 6,4% din SNP Petrom, la 0,21 lei/acţiune şi chiar mai jos, ducând cotaţia SNP sub preţul de la privatizare din 2004, de 0,239 lei/acţiune.

Greg Konieczny a declarat: "Am vândut o treime din participaţia noastră de la OMV Petrom, având planificat acest lucru încă de acum doi ani şi jumătate. Să ai 23% din totalul participaţiilor într-o singură companie este foarte riscant. Suntem obligaţi, timp de un an, să nu mai vindem alte acţiuni ale OMV Petrom".

În opinia domnului Konieczny, companiile Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa şi Salrom ar trebui să ajungă pe bursă cât mai repede cu putinţă: "În ciuda faptului că suntem acţionari minoritari putem adăuga valoare acestor companii şi am dovedit că suntem administratori activi".

Potrivit acestuia, calendarul arată că Hidroelectrica ar urma să fie listată în cel de-al doilea trimestru din 2017: "Rezultatele economice ale Hidroelectrica din acest an arată faptul că, în acest an, este posibil ca Hidroelectrica să obţină un profit record, iar, în prezent, una din ţintele noastre reprezintă listarea companiei la bursă în acel de-al doilea trimestru al anului viitor".

Acţionarii FP au mai aprobat, ieri, bugetul pe 2017.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Domnul doctor Mobius a uitat sa mentioneze in interviul Handelsblatt ajutorul neprecupetit si dezinteresat al ASF prim reintoarcerea la RAS imediat dupa listarea la Londra incalcand flagrant ordonanta 1606 per 2002 , apoi calculand VAN la sfarsitul 2015 conform RAS, desi inchiderea de an se face conform IFRS. De ce a trebuit sa minta in prospectul Petrom conform caruia nu a existat micsorare de Capital in ultimii 5 ani , desi evolutia capitalului propriu in 2013 arata clar modificarea de la 18 miliarde RON la 5 miliarde, este unul din misterele pe care nici Margelatu nu le-ar fi descifrat in Misterele Bucurestiului:-)

    1. Ce noroc ca misterele au fost descifrate de Buza de iepure

      Sau Marga Barbu?

      =(((((((((( 

      stai sa vezi cand o sa ajunga capitalul social negativ, sa vezi atunci performanta la FP :-)

    In 2011, la un mic dejun la Marriott (acel Tiffany al zbuciumului grandorii dimbovitene), presarind firimituri de farines legeres decongelate pe ziarele financiare din ziua precedenta, ma sinteam nevoit sa opun entuziasmului distinsilor George Brailoiu, Edi Fagaraseanu si Alexandru Ivan opinia mea trista ca nu voi trai sa apuc sa vad FP la valoarea nominala. Ei, peste fo doi ani de succese si reduceri de capital, poate voi apuca! Sint deja increzator ca Proprietatea va fi intr-un oarecare viitor pretaluita la justa ei valoare, adica nimic. Mi se pare normal ca nimeni sa nu vrea sa schimbe echipa cistigatoare a Templeton si sper ca si BVB, si BNR,ASF si Finantele din tara asta sa continue parcursul glorios care ne-a adus pe aceste culmi ale intelegerii, gestionarii intelepte si bunastarii de pe piata de capital. Meritam statutul de piata emergenta si cred sincer ca sintem Tigrul Europei.

    Fondul Proprietatea face pierderi.

    Toate SIF_urile fac profit.  

    Pai atunci, cine administreaza mai bine? Ciocea, Ciurezu, Fercala? Sau Franklin Templeton ? 

    FP vinde tot. Si vinde prost. Vinde TGN si COTE la preturi derizorii. SI SNP la minime istorice.  

    Basca, subscrie la SNN. 

    Chiar nu observa nimeni?  

    1. Fondul Pauperitatea...

      publicitatea in Financial Times a fost data de catre Franklin Templeton UK, prospectul de Franklin Templeton Luxembourg , da care e relatia intre ei nu afli pe parcursul prospectului. Nea Mobius nu are nicio functie in organismele de conducere, Insa il vezi la fiecare sindrofie Fepista:-)

    Plus de asta, de ce nu remarca nimeni ca FP-ul strica piata ? (ma rog, nu e ilegal).

    Adica...eu am tot intalnit oameni care se asteapta sa ia SNN la 3-4 lei (intr-o posibila viitoare oferta de vanzare a FP). Multi nu se ingramadesc sa ia SNP ca se asteapta sa mai scada pretul peste un timp (la un alt posibil viitor exit al FP-ului). 

    Cred ca ar fi o super idee de articol, Adina.  

    Unii cred si acum ca Mobius &co au venit sa ii imbogateasca pe romani...Vise placute in continuare!

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb