Franţa, a doua patrie pentru mulţi artişti români

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 12 iulie 2024

Franţa, a doua patrie pentru mulţi artişti români

Colaborarea culturală în­tre România şi Franţa a fost la cel mai înalt nivel în ultimii două sute de ani. Ţara noastră a avut numeroşi scriitori, artişti plastici, muzicieni care au trăit şi creat în Franţa, lăsând o amprentă semnificativă asupra culturii şi literaturii internaţionale. Dintre aceştia merită amintiţi Constantin Brâncuşi, Isidor Goldstein, Eugen Ionesco, Emil Cioran, dar şi dadaiştii, care se remarcă prin contribuţiile lor unice şi influenţele durabile.

Constantin Brâncuşi (1876- 1957) este unul dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului XX şi o figură centrală în arta modernă. Originar din România, Brâncuşi s-a mutat la Paris în 1904, unde a intrat în cercurile avangardei artistice. Lucrările sale, cum ar fi "Sărutul", "Pasărea Măiastră" şi "Coloana Infinitului", sunt cunoscute pentru forma lor simplificată şi eleganţa lor abstractă. Brâncuşi a influenţat profund sculptura modernă, subliniind esenţa şi simplitatea formei.

Isidor Goldstein (1925-2007), cunoscut sub pseudonimul Isidore Isou, a fost un poet şi teoretician al avangardei româneşti şi franceze, regizor şi critic de film, romancier, economist. El este fondatorul mişcării lettriste, care a influenţat ulterior curentele artistice şi literare precum situaţionismul şi punk-ul. Lettrismul propunea o revoluţie a limbajului şi a formelor artistice tradiţionale, punând accent pe sunet şi vizualitatea literelor. O figură importantă a avangardei artistice a mijlocului secolului al XX-lea, Isou este cunoscut în lumea filmului pelicula sa din 1951, Traite de Bave et d'Eternite, în timp ce scrieriile sale politice sunt considerate a fi o foarte precisă anticipare a evenimentelor din Franţa, cunoscute, în expresia lor cea mai simplificată ca Mai 68.

Eugen Ionesco (1909-1994) este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi ai teatrului absurdului. Născut în România, Ionesco s-a stabilit în Franţa în 1938. Piesele sale, precum "Cântăreaţa cheală" şi "Rinocerii", explorează absurdul existenţei umane şi inutilitatea comunicării. Opera sa a avut un impact major asupra teatrului modern, contribuind la dezvoltarea unei noi forme dramatice care subliniază alienarea şi absurditatea vieţii moderne.

Emil Cioran (1911-1995) a fost un filozof şi eseist român care a trăit cea mai mare parte a vieţii sale în Franţa. Cioran este cunoscut pentru stilul său aforistic şi pesimist, explorând teme precum suferinţa, nihilismul şi absurdul existenţei. Lucrările sale, scrise în franceză, includ "Pe culmile disperării" şi "Silogismele amărăciunii". Cioran a devenit o figură iconică în filozofia europeană, apreciat pentru profunditatea şi sinceritatea reflecţiilor sale.

Mişcarea dadaistă, fondată la Zurich în 1916, a avut o influenţă semnificativă şi în Franţa. Printre reprezentanţii români ai dadaismului se numără Tristan Tzara (născut Samuel Rosenstock) şi Marcel Iancu. Tristan Tzara a fost un poet şi eseist care a jucat un rol crucial în dezvoltarea dadaismului, scriind manifeste şi organizând spectacole avangardiste. Marcel Iancu, un artist plastic şi arhitect, a contribuit la răspândirea ideilor dadaiste prin lucrările sale vizuale şi performative. Dadaismul, cu atitudinea sa anti-artă şi respingerea convenţiilor tradiţionale, a avut un impact major asupra artei şi literaturii secolului XX.

George Enescu (1881 - 1955), considerat cel mai important muzician român a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, celebru în lume. A trăit în Franţa ultima perioadă a vieţii sale, după ce comunismul a pus stăpânire pe România.

Aceşti artişti români care au trăit şi creat în Franţa au avut un impact major asupra culturii şi artei mondiale. Prin operele lor inovatoare şi abordările lor avangardiste, ei au contribuit la dezvoltarea unor noi forme de expresie artistică şi literară, influenţând generaţii întregi de artişti şi scriitori. Fiecare dintre ei a adus o perspectivă unică, îmbogăţind moştenirea culturală a ambelor ţări şi lăsând o amprentă de neşters asupra istoriei culturale a secolului XX.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb