Franţa a câştigat susţinerea Spaniei şi Belgiei după ce a informat că este pregătită pentru un Brexit fără acord pe 12 aprilie dacă nu există o nouă propunere a britanicilor, conform unei note interne a UE obţinută de The Guardian.
În notă se arată că ambasadorul francez a obţinut susţinerea omologilor săi spanioli şi belgieni argumentând că ar trebui să existe cel mult o amânare scurtă a Brexitului pentru a evita o criză financiară instantanee: "Am putea să amânăm pentru două săptămâni pentru a ne pregăti pe piaţa financiară".
Şansele de succes ale propunerii premierului britanic Theresa May privind o amânare până pe 30 iunie par mici având în vedere că Franţa şi-a exprimat oficial opoziţia faţă de o nouă amânare a Brexitului fără un plan clar al britanicilor.
Conform notei interne, ambasadorul francez a afirmat că nu a reuşit să găsească "niciun argument în scrisoarea premierului Theresa May pentru o amânare lungă".
Ambasadorul francez a insistat apoi că nu există nicio justificare pentru o astfel de amânare, ci doar pericole.
Dacă UE ar permite o amânare de doar două săptămâni a Brexitului, Marea Britanie ar avea oportunitatea de a revoca Articolul 50 - cel care declanşează procedura de ieşire din UE. Astfel, parlamentul ar putea vota între un Brexit fără acord sau anularea ieşirii din UE.
Însă în ciuda intervenţiei francezilor, o a doua sursă din UE a insistat că "există susţinere pentru ideea lui Tusk" privind o amânare "flexibilă" de un an.
Reprezentantul german a argumentat că un Brexit fără acord ar trebui evitat sub orice formă, se arată în notă.
"Există elemente pozitive ale scrisorii. Deja discuţiile conservatorilor cu laburiştii justifică o amânare. Însă suntem de acord că avem nevoie de mai multă precizie, precum sugerează francezii", a afirmat el.
"Dacă Consiliul European va considera că va exista un Brexit fără acord săptămâna viitoare, vom amâna probabil pentru două săptămâni pentru a ne pregăti. Un Brexit fără acord rămâne scenariul cel mai probabil", a afirmat ambasadorul francez, fiind susţinut de Spania şi Belgia.
Un oficial important al UE a recunoscut că există îngrijorare privind o postare de pe Twitter a parlamentarului conservator Jacob Rees-Mogg care a afirmat că guvernul britanic ar trebui să perturbe UE din interior în cazul unei amânări lungi a Brexitului.
Mai devreme, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a comentat cu privire la postarea lui Rees-Mogg: "Acest domn nu este interlocutorul nostru şi aş spune că principiul cooperării noastre sincere se aplică după cum face acest lucru clar şi premierul Theresa May în scrisoarea sa".
Ambasadorul german a afirmat că ar trebui făcute toate eforturile pentru a evita un Brexit fără acord, având în vedere consecinţele economice: "Menţineţi mingea în terenul Londrei. O amânare lungă sau scurtă, nu vreau să intru în acest subiect. Vom vedea".
Premierul britanic Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, vineri pentru a-i cere ca Brexitul să fie amânat până pe 30 iunie pentru a avea timp să obţină susţinerea parlamentului.
Răspunzând scrisorii lui May, Amelie de Montchalin, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a afirmat într-un comunicat: "Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie ... o altă amânare cere ca Marea Britanie să vină cu un plan clar şi o susţinere politică credibilă". Consiliul va decide apoi care vor fi condiţiile pentru acea amânare, a precizat ea.
"În absenţa unui astfel de plan, vom considera că Marea Briatnie a ales să părăsească UE într-o manieră dezordonată", a afirmat ea.
Tusk face campanie printre celelalte state membre ale UE să accepte o amânare "flexibilă" de un an existând opţiunea ca Marea Britanie să părăsească blocul european mai devreme dacă acordul va fi ratificat de parlament. Tusk ar fi descris planul ca fiind "singura cale rezonabilă".