Miniştrii de externe ai Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite şi-au declarat ieri intenţia de a relansa relaţiile transatlantice, după prima întâlnire virtuală de când preşedintele Joe Biden a preluat funcţia de preşedinte, informează AFP, conform Agerpres.
"Miniştrii de externe au convenit că doresc să relanseze parteneriatul transatlantic, în mod tradiţional puternic, şi să confrunte împreună provocările globale în viitor", se arată în comunicatul comun dat publicităţii la încheierea reuniunii virtuale.
"Acest prim schimb aprofundat între miniştrii afacerilor externe de la învestirea preşedintelui Biden a fost caracterizat de o atmosferă încrezătoare şi constructivă".
Potrivit comunicatului, miniştrii europeni şi noul lor omolog american, secretarul de stat Antony Blinken, au discutat despre dosarul nuclear iranian semnat în 2015 şi abandonat de preşedintele Trump în 2018.
Cele trei ţări europene semnatare ale acordului şi SUA "au discutat despre modul în care o abordare unificată ar putea răspunde preocupărilor noastre comune cu privire la Iran", a scris pe Twitter ministrul britanic de externe, Dominic Raab.
Pe agenda reuniunii s-au mai aflat subiecte precum pandemia de COVID-19, relaţiile cu China şi Rusia şi politicile globale privind schimbările climatice, a precizat partea germană, notează sursa citată.
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a scris pe pe Twitter că a avut loc "o conversaţie importantă despre Iran" şi despre modalitatea de gestionare "împreună" a provocărilor regionale şi de securitate nucleară.
Secretarul de stat american a "subliniat angajamentul SUA în favoarea unei acţiuni coordonate pentru a depăşi provocările globale", conform unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Antony Blinken şi omologii săi "au afirmat rolul central al relaţiei transatlantice în abordarea problemelor de securitate, climă, economie, sănătate şi alte provocări cu care se confruntă lumea", a adăugat Ned Price.