Guvernul francez ia în considerare introducerea de noi impozite pentru corporaţii, ca şi strategie de reducere a deficitului bugetar al ţării, relatează Agerpres.
Ministerul de Finanţe intenţionează să aplice un impozit suplimentar temporar de 8,5% asupra companiilor cu venituri de peste un miliard de euro şi o taxă pe răscumpărările de acţiuni, echivalentă cu 8% din reducerea nominală a capitalului. Impozitele pe venit vor rămâne stabile iar cheltuielile publice vor fi reduse.
Premierul francez Michel Barnier îşi va prezenta maine obiectivele, într-un discurs în Parlament. Proiectul de buget pentru 2025 este pregătit şi ar urma să fie prezentat în jurul datei de 9 octombrie, transmite Agerpres.
Oficialii ministerului nu au făcut comentarii pe subiect, deşi săptămâna trecută, noii miniştri de la Finanţe şi de la Buget au avertizat că deficitul bugetar a depăşit anul acesta 6% din PIB.
Contribuţia excepţională de 8,5% asupra beneficiilor corporaţiilor ar creşte impozitul pe profit la 33,5% şi ar aduce la buget opt miliarde de euro.
O taxă pe răscumpărările de acţiuni se va aplica companiilor a căror cifră de afaceri depăşeşte un miliard de euro.
Analiştii avertizează că reducerea deficitului va trebui să fie una dintre priorităţile noului premier francez. Autorităţile de la Paris au facut promisiuni că se va atinge un deficit mai mic de 3% din PIB în 2027, un obiectiv care, în opinia mai multor experţi este mult prea optimist, în condiţiile în care Franţa a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,5% din PIB.
Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat în iunie Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Franţei, Italiei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei, transmite Agerpres.