Manifestaţii împotriva proiectului de lege privind "securitatea globală" au loc în mai multe oraşe din Franţa, iar ministrul de Interne a anunţat după-amiază că mai multe persoane au fost arestate la Paris, potrivit Le Figaro.
Francezii au ieşit în stradă din nou pentru a protesta faţă de un articol controversat al unui proiect de lege privind "securitatea globală", prin care este incriminată publicarea unei fotografii sau înregistrări video în care apar membri ai forţelor de ordine în exerciţiul funcţiunii, cu intenţia de a le afecta integritatea fizică sau emoţională.
Organizaţii de apărarea drepturilor civile şi jurnalişti denunţă faptul că această incriminare afectează libertatea presei şi permite ca brutalitatea poliţiei să rămână nedescoprită şi nepedepsită.
Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a precizat sâmbătă după-amiază că 24 de persoane au fost reţinute în capitala franceză. Ele purtau obiecte "ce nu îşi aveau locul la o manifestaţie". Ministrul a mulţumit poliţiştilor şi jandarmilor pentru mobilizarea "împotriva huliganilor".
Manifestaţia pariziană a mişcării împotriva proiectului de lege fusese anulată, colectivul considerând că nu au fost reunite condiţiile de siguranţă. Un marş are totuşi loc.
Pe de altă parte, în afara capitalei, acelaşi colectiv a făcut apel la "filialele locale să continue mobilizarea împotriva acestei legi".
Manifestaţii au avut loc la Lyon, Strasbourg, Bordeaux, Lille, Dijon, Caen, Tours şi Nancy.
Potrivit BFMTV, care citează poliţia, 50 de oameni au fost arestaţi la Paris, unde au avut loc scurte confruntări între protestatari şi poliţie.
Susţinătorii legii spun că poliţiştii şi familiile lor au nevoie de protecţie faţă de hărţuirea atât online, cât şi în persoană când sunt în afara programului de lucru.
Cei care se opun proiectului susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a face relatări şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri, precum folosirea excesivă a forţei.
Sub incidenţa acestei legi, infracţiunea ar fi pedepsită cu până la 1 an de închisoare şi amendă de 45.000 de euro.
Proiectul a trecut de prima lectură, pe 20 noiembrie. După o dezbatere în Senat, el ar putea deveni lege.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2020, 18:05)
A dat strechea in francezii astia,nu se mai potolesc.A protesta nu inseamna a distruge si a lovi.Fac tot felul de chestii si se supara pentru ca cei care mentin ordinea isi fac datoria.Asta e valabil si pentru huliganii de pe stadioane.