Franţa va lua măsuri dacă retailerii nu reduc preţurile la alimente

D.T.
Internaţional / 21 aprilie 2023

Franţa va lua măsuri dacă retailerii nu reduc preţurile la alimente

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, s-a angajat astăzi să ia măsuri contra retailerilor de alimente dacă aceştia nu transferă către consumatori preţurile cu ridicata mai scăzute, în condiţiile creşterii costului vieţii, informează Agerpres.

Pe plan global, preţurile cu ridicata la alimente au scăzut, dar retailerii de alimente din Franţa şi furnizorii lor au convenit o creştere medie de 10% a preţurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, ambele părţi susţinând că aceste creşteri sunt necesare pentru a acoperi costurile de producţie mai ridicate.

Le Maire a cerut în mod repetat în ultimele zile ambelor părţi să redeschidă negocierile pentru a se asigura că se ţine cont de scăderea preţurilor cu ridicata la alimente.

"Dacă nu o fac, îi vom convoca la Ministerul de Finanţe şi dacă nu va fi suficient, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că marile companii industriale transferă către consumatori scăderile", a declarat Le Maire în timpul unei vizite în nordul Franţei.

În contextul acordului dintre retailerii de alimente şi furnizorii lor, preţurile la alimente au crescut cu un nivel record, de 15,8% în martie, faţă de perioada similară din 2022.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în martie 2023, pentru a 12-a lună consecutivă, şi acum sunt cu 20,5% mai mici decât nivelul record pe care l-au atins în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat luna aceasta Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), arată sursa.

"Nu înţeleg de ce atunci când cresc preţurile firmele le transferă imediat către consumatori, dar când scade preţul grâului, este nevoie de trei luni pentru un declin al preţului pastelor. Este inacceptabil", a declarat Le Maire.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sigur,

    vor fi trimiși pe front la Bahmut 

    Le Maire este esenta prostiei bruxeleze... analfabetism economic. Voi incerca sa ii explic eu.

    In urma unui soc economic, cand preturile salta toate, toti agentii economici vor ridica preturile simultan, sau aproape simultan. Nimeni nu vrea sa opereze pe pierderi. 

     

    Dupa ce socul se rezolva si lanturile de aprovizionare se regleaza iar preturile la achizitie incep sa scada, ele nu scad uniform si imediat. Pretul energiei electrice poate scadea imediat, dar cel al motorinei nu, mai lent. Iar fiecare produs are dependente diferite de acesti factori. Prin urmare preturile nu scad uniform ci intr-un ritm specific. 

    Acum, operatorii de retail nu vor scadea la randul lor preturile imediat ci vor incerca sa isi recupereze si o parte din pierderile cu toate masurile din pandemie (dezinfectant, reguli de intrat, etc) pe care le mai au in bilanturi. Si vor incepe sa scada preturile finale doar cand vor incerca sa castige cota de piata in defavoarea altor retaileri. Ca asa functioneaza in libertate si democratie. Nu cum se crede Le Maire asta intr-o economie centralizata. Parca este Ceausescu la Congresul PCR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb