Frăţilă cere alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere la SIF Transilvania

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2014

Frăţilă cere alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere la SIF Transilvania

Preşedintele COMCM a demisionat pentru că regulamentul SIF3 nu îi permite cumulul de funcţii

Mihai Fercală, SIF3: "Nu se poate să fii şi portar, şi înaintaş, şi mijlocaş"

Constantin Frăţilă a cerut SIF3 Transilvania convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, propunând alegerea Consiliului de Supraveghere, prin metoda votului cumulativ, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Cererea, formulată de un grup de acţionari cu deţineri cumulate de aproximativ 5%, vine în contextul în care Constantin Frăţilă, fost arbitru din Divizia A de fotbal, a demisionat marţi din funcţia de administrator/preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii COMCM Constanţa (CMCM), pe motiv că noul statut al SIF3 nu îi permite cumulul de funcţii.

Fraţilă a fost înlocuit de către Gabriela Alexe, director economic la Scut Constanţa şi administrator la COMCM.

Conform noilor prevederi ale Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului de Supraveghere al SIF 3, modificat în 6 iunie, "membrii Consiliului de Supraveghere nu vor putea încheia un contract de muncă sau ocupa nicio funcţie executivă, nu vor putea fi numiţi administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere sau ai directoratului societăţilor din portofoliul SIF Transilvania indiferent de procentul de deţinere avut în aceste societăţi".

În prezent, Constantin Fraţilă , împreună cu soţia şi fiica sa, controlează 31,66% din acţiunile COMCM Constanţa, iar la SIF 3 are o deţinere de 5%, fiind unul dintre cei mai mari acţionari.

Domnul Frăţilă susţine că SIF3 trebuie să urmeze urgent măsuri de reorganizare şi reaşezare. Domnia sa ne-a spus că intenţionează să acţioneze în instanţă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului de Supraveghere al SIF3: "Nimeni nu mă poate restricţiona în drepturile pe care le am, pe care mi le conferă legea. Regulamentul de la SIF Transilvania este, din punctul meu de vedere, clar, îndreptat numai împotriva mea. Dar pentru că este un regulament care a trecut, eu sunt nevoit să îmi dau demisia (n.r. de la COMCM) până cand instanţa va hotarî dacă este corect sau nu".

Mihai Fercală, preşedinte al directoratului SIF Transilvania, consideră, în schimb, că regulamentul nu a încălcat drepturile nimănui: "Consiliul de Supraveghere are dreptul de a stabili orice regulă în maniera în care să funcţioneze. Domnul Frăţilă doreşte să facă parte şi din consiliul de supraveghere al SIF3 şi din Consiliile de Administraţie ale societăţilor din portofoliu, să schimbe directorii, să îi numească el. Nu se poate să fii şi portar, şi înaintaş, şi mijlocaş."

Domnia sa a dorit să menţioneze că nu vorbeşte în numele Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, ci în calitate de preşedinte al directoratului societăţii.

Constantin Frăţilă a solicitat şi modificarea actului constitutiv al SIF3, astfel încât remuneraţia lunară a membrilor Consiliului de Supraveghere să fie stabilită la nivelul a două salarii medii brute pe societate pentru fiecare membru al consiliului, 2,5 salarii medii brute pe societate pentru vicepreşedinte şi 3 salarii medii brute pe societate pentru preşedinte.

Propunerea acţionarului mai conţine: prevederea ca remuneraţia lunară a Preşedintelui Directoratului să fie stabilită la nivelul a 5 salarii medii brute pe societate şi 3 salarii medii brute pe societate pentru ceilalţi membri ai Directoratului.

Frăţilă mai doreşte ca membrii Consiliului de Supraveghere, ai Directoratului şi personalul societăţii să aibă dreptul să participe la repartizarea profitului net aferent fiecărui exerciţiu financiar în limita unei cote procentuale, precizată în notele explicative la situaţiile financiare anuale supuse aprobării adunării generale a acţionarilor.

Pe ordinea de zi a AGA solicitată de Frăţilă ar trebui să se mai afle şi aprobarea ca administratorii şi directorii societăţilor din portofoliu, în care SIF Transilvania este acţionar majoritar, să fie demişi de drept dacă nu realizează profitul aprobat prin BVC, dar şi să nu primească nicio formă de indemnizaţie suplimentară sau de premiere pentru realizările unui exerciţiu financiar dacă, în exerciţiul financiar respectiv, se înregistrază o scădere a activului net faţă de exerciţiul financiar precedent.

La alegerile precedente de la SIF3, părea că Mihai Fercală şi Constantin Frăţilă ajunseseră la o înţelegere, întrucât cel din urmă a fost ales atât preşedinte al CMCM, cât şi membru în CS al SIF3 Transilvania.

În trecut, a existat un conflict între domnia sa şi SIF Transilvania, pentru controlul Scut Constanţa, societate unde COMCM are 64,0071% din capital iar fostul arbitru din Divizia A de fotbal 32,7660%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. o sa ajungeti unde va e locul (...) &company mult mai repede decat credeti va da atacul balteanu si n o sa aveti ce face.locul dinozaurilor e la gradina zoologica

    1. Dar al lui Balteanu unde e?

      .....la puscarie ?

      Si eu ma intreb cat de onest este Balteanu in caliatea de administrator si actionar important la sif1. Intr-adevar, mi s-a parut cel putin discutabila achizitia de la AZUGA (si consider ca nu a explicat si argumentat suficient acea decizie, tinand cont de faptul ca a fost o tranzactie , practic cu sine-oare chiar nu avea oportunitati mai bune in aceasta perioada cu active la praturi derizorii?). Cu toate astea, ceilati actionari mari (BT, etc) au permis achizitia. Oare a fost un fel de lasa-ma ca sa te las sau chiar a fost o investitie profitabila? Inca il asteptam pe Balteanu cu explicatii si de ce nu, argumente concrete, traduse, regasite in rentabilitatea acelei investitii.Ce profit si dividebde a primit sif1 de la Azuga?

      să-și facă mendrele și la SIF3!

      Că de fraierii de la SIF1 își bate joc după bunul plac - 2 ani consecutivi fără dividende (nici măcar acțiuni gratuite n-a dat!!!!), investiții discutabile, dacă nu de-a dreptul dubioase...

      Bine că onor acționarilor le place regimul, altfel nu-mi explic cum de nu l-au zburat până acum... că doar n-or fi complet idioți? 

      să-și facă mendrele și la SIF3!

      Că de fraierii de la SIF1 își bate joc după bunul plac - 2 ani consecutivi fără dividende (nici măcar acțiuni gratuite n-a dat!!!!), investiții discutabile, dacă nu de-a dreptul dubioase...

      Bine că onor acționarilor le place regimul, altfel nu-mi explic cum de nu l-au zburat până acum... că doar n-or fi complet idioți? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb