FRAUDA DE LA SUCURSALA DIN DEVA A "BROKER" CLUJ Clienţilor le-au dispărut mai mulţi bani decât aveau în conturi

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2009

CNVM a blocat activitatea "Broker" pentru două săptămîni.

CNVM a blocat activitatea "Broker" pentru două săptămîni.

În tot acest timp, investitorii primeau înştiinţări că portofoliile lor erau "înfloritoare"

Clienţii societăţii de servicii şi investiţii financiare "Broker" Cluj care şi-au pierdut banii în urma fraudei de la sucursala din Deva apar în evidenţele SSIF cu datorii de zeci de mii de lei, a declarat, pentru ziarul Bursa, un investitor păgubit.

Acesta a depus, în aprilie 2007, suma de 100.000 de lei într-un cont discreţionar deschis la sucursala din Deva, dând astfel, brokerului libertatea să investească banii săi.

"În total, am depus în acest cont 350.000 de lei, pentru care am chitanţele aferente", ne-a spus clientul citat.

Când a cerut socoteală la sediul din Cluj, domnia sa a constatat surpins că figura în registrele societăţii doar cu suma de 150.000 de lei, nimeni neştiind să-i spună unde au dispărut restul banilor.

"Potrivit istoricului portofoliului, din cei 150.000 de lei, 100.000 fuseseră retraşi prin mandat poştal, deşi eu nu semnasem nimic, iar 50.000 de lei fuseseră pierduţi în tranzacţii. Ca şi cum nu ar fi fost de-ajuns, portofoliul meu la Cluj este pe minus cu 15.000 de lei", ne-a declarat sursa amintită.

Potrivit investitorului, aceasta ar fi situaţia mai multor clienţi care şi-au deschis conturi la sucursala "Broker" din Deva.

"Astăzi (n.r. vineri) am fost împreună cu alţi şapte investitori la sediul SSIF din Cluj şi am cerut să ne vedem portofoliile. Toţi apărem în evidenţele lor cu datorii, iar unii dintre cei păgubiţi nu figurează deloc în registrele societăţii că ar fi depus bani", a precizat sursa citată.

"În tot acest timp, am primit acasă informări de la SSIF că portofoliul meu era <înfloritor>", a mai spus investitorul, adăugând:

"Am programat pentru duminică (n.r.ieri) o întâlnire a investitorilor păgubiţi la Deva, la ora 18:00, în faţa sediului . Vom căuta să angajăm un avocat şi vom da societatea în judecată pentru a ne recupera banii".

Cristian Duţescu: Angajatorul ar putea fi responsabil pentru faptele angajatului

Cristian Duţescu de la casa de avocatură "Duţescu &Parteners" ne-a spus că deja a fost contactat de unii clienţi ai "Broker" Cluj, ca să îi reprezinte în instanţă, dar nu a încheiat încă niciun contract. "Din punct de vedere legal, rămâne de văzut dacă vor exista plângeri penale pentru ce s-a întâmplat la Deva sau dacă este vorba doar de răspundere civilă", a precizat domnul Duţescu.

Domnia sa a mai adăugat: "În acest caz, angajatorul ar putea fi res­ponsabil pentru faptele angajatului făcute în exercitarea atribuţiunilor de serviciu. Cluj ar putea fi responsabil pentru toate pagubele suferite de clienţii săi".

După două zile în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi reprezentanţii "Broker" Cluj au dat comunicate de presă în care s-au "contrat" asupra celui care a descoperit primul frauda de la Deva, Comisia a hotărât, joia trecută, să suspende activitatea şi acţiunile "Broker" pentru două săptămâni. Arbitrul pieţei de capital şi-a argumentat decizia invocând, printre altele, necesitatea continuării investigaţiilor cu privire la activitatea SSIF "Broker", dar şi neregulile semnalate la sucursala din Deva.

"Motivele prezentate de Comisie sunt minore în comparaţie cu sanc­ţiunea dată de CNVM care este excesivă şi nu duce la elucidarea cazului de la Deva. Nicio bancă nu se închide dacă la un ghişeu are loc un accident", ne-a spus domnul Petru Prunea, preşedintele-director general al "Broker" Cluj.

"Sper că membrii Comisiei nu îşi închipuie că acum vom elucida mai repede ce s-a întâmplat la Deva şi că toţi cei 160 de salariaţi ai noştri vor lucra ca să rezolve acest lucru", a mai spus domnul Prunea.

Miercurea trecută, acţiunile BRK au fost suspendate temporar de la tranzacţionare, imediat ce în piaţă au început să circule zvonuri privind o eventuală fraudă la sucursala societăţii din Deva. Ulterior, după ce societatea a dat un comunicat în care a informat asupra neregulilor de la Deva, acţiunile au revenit la tranzacţionare, însă s-au prăbuşit cu peste 12% în numai o oră şi jumătate.

"Ce se întâmplă acum are un impact devastator asupra imaginii Cluj", a precizat domnul Prunea, adăugând: "La Deva au avut loc două tipuri de operaţiuni: pe de o parte, vorbim de o serie de tranzacţii în care am fost implicaţi, dar, pe de altă parte, vorbim de un circuit separat de SSIF, în care investitorii au dat bani fostei directoare şi ea i-a băgat în buzunar. Aceşti bani nu au intrat niciodată în firmă".

Din această cauză, domnul Prunea a precizat nu ştie care sunt clienţii care au fost păgubiţi pentru că nu pot fi găsiţi în evidenţe.

INSERT: Reprezentanţii Bursei din Sibiu au anunţat că SSIF "Broker" nu mai poate deschide poziţii noi, având doar dreptul să închidă poziţiile deţinute de clienţii săi.

"Asigurăm clienţii că această decizie nu cauzează probleme bunei funcţionări a procesului de garantare şi decontare, iar regulamentul nostru, aprobat de CNVM este unul clar, permiţând închiderea sau menţinerea până la scadenţă a poziţiilor deţinute de clienţii SSIF Broker", a precizat Teodor Ncuţa, preşedintele Sibex, într-un comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dna reporter,

    Ce ne puteti spune de faptul ca aceste nereguli erau cunoscute de 3 dintre membrii CA de la Broker inca din octombrie 2008 ? La AGA de atunci, Ioan Carţiş, Anton Ionescu respectiv S.C. Intervalco S.A au avertizat actionarii ca sunt nereguli mari la SSIF BRK si ca vor cere audit ! Ceea ce s-a intmplat insa ulterior a fost ca cearta dintre cei trei mentionati mai sus si Petru Prunea s-a materializat prin retragerea celor 3 din CA, vanzarea actiunilor pe care le detineau (cel putin 20% din total actiuni) la preturi aberant de mici (sabotand astfel increderea investitorilor in societate) iar la final au sesizat CNVM despre frauda printr-o nota anonima.

    O operatie de vendeta impotriva lui Prunea, aceste vanzari masive ale celor 3 membrii CA nu constituie oare INFRACTIUNE ? 

    1. Ca si in cazurile SAFI, FNI, CICO,EXCELENT, BANCOREX, celelalte banci care au dat faliment, fraudele lui Consantin Cojocaru si toate fraudele si falimentele din Romania, SUA, Canada, Bulgaria , Butan, Burkina Faso, etc. singura vinovata este CNVM.

      Pe ei ca este cel mai bun inalbitor.

      SI EU SUNT DE ACORD!! SIGUR CA CNVM-UL ESTE DE VINA!!! PAI CE CONTROL FACE? CUM A-SI INDEPLINESTE FUNCTIA? EL ADICA EI DE LA CNVM SUNT RESPONSABILI LA ACESTE FRAUDE , UNDE NISTE HOTI A-SI FAC DE CAP!! ASA A FOST , LA SFI FNI , FNA , SI LA BANCILE FALIMENTATE DE MAFIOTII FINANCIARI!!!!! POATE MANA IN MANA SI CU CNVM-UL!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb