Sportul mondial este lovit săptămânal de veşti proaste legate de fraude financiare, trucări de meciuri, cazuri de dopaj. Există atât de multe dovezi concrete şi suspiciuni încă neprobate încât oamenii care mai cred în fair-play şi puritatea sunt tot mai puţini. Devenit o afacere, sportul a fost atins de toate bolile care au afectat în timp mediul economico-financiar. Anul în care au loc două competiţii majore, Jocurile Olimpice (Brazilia) şi Campionatul European de Fotbal (Franţa), a început cum nu se poate mai prost. Scandalul din atletism legat de problemele de doping continuă - iar sponsorii au început să se retragă - au apărut primele dovezi legate de meciurile aranjate din tenis, iar imaginea fotbalului este ciobită încă puţin de alte două scandaluri.
La începutul acestei săptămâni, cotidianul sportiv Gazzetta dello Sport, citat de Mediafax, a publicat lista jucătorilor vizaţi de o anchetă a Fiscului italian. Pe această listă apar următoarele nume de foşti şi actuali jucători: Gustavo German Denis, Juan Fernando Quintero, Adrian Mutu, Ciro Immobile, Matteo Paro, Hernan Crespo, Pasquale Foggia, Antonio Nocerino, Marek Jankulovski, Cristian Gabriel Chavez, Ignacio David Fideleff, Ivan Ezequiel Lavezzi, Gabriel Paletta, Emanuele Calaio, Cristian Molinaro, Rios Pabon, Diego Alberto Milito. De asemenea preşedinţii de club Adriano Galliani (AC Milan), Aurelio De Laurentiis (Napoli), Claudio Lotito (Lazio) şi fostul preşedinte al lui Juventus, Jean Claude Blanc, se numără printre suspecţi, alături de mai mulţi impresari, printre care şi celebrul Alessandro Moggi. Cazul numit "Offside" a început la Napoli în 2012, iar până acum, autorităţile italiene au pus sechestru pe bunuri în valoare de 12 milioane de euro. În urma unor manevre de culise ale celor implicaţi, statul italian era privat de încasarea taxelor provenite din tranzacţiile comerciale privind transferurile de jucători. Un alt scandal legat de fotbal a izbucnit şi în Olanda, unde o companie de producţie TV a încercat să convingă mai mulţi jucători din primele ligi din Olanda şi Belgia să aranjeze nişte meciuri. Tentativa de corupţie făcea parte din scenariul unei emisiuni TV, menite să demonstreze cât de "mânjit" este fotbalul. Informată despre aceste intenţii de mai multe surse , Federaţia Olandeză de Fotbal a solicitat intervenţia procuraturii şi a anunţat cluburile şi arbitrii, considerând că este posibil ca la mijloc să fie mai mult decât o banală emisiune de televiziune.
Scandalul declanşat de presa din Marea Britanie în urmă cu 10 zile, legat de mafia pariurilor care afectează lumea tenisului, este departe de a se fi încheiat. Membrii unor reţele ilegale de pariuri, îi contactau pe jucători înaintea marilor turnee şi le ofereau sume care adesea depăşeau 50.000 de dolari, ca să trucheze anumite meciuri. BBC susţine că în urma anchetei s-au descoperit că reţele din Rusia şi Italia au câştigat sute de mii de dolari din pariurile pe meciuri suspectate că ar fi fost aranjate. Printre cei vizaţi sunt şi 16 jucători din Top 50.
Atletismul mondial se află, de asemenea în mijlocul unui scandal de dopaj fără precedent. Consiliului Mondial Anti-doping (WADA) a acuzat deschis statul rus că îi protejează pe sportivii dopaţi. La finele anului trecut, comisia desemnată de Agenţia Mondială Antidoping să ancheteze cazurile de dopaj din atletism a făcut public un raport în care recomandă suspendarea Rusiei din toate competiţiile atletice şi retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 eşantioane. Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Internaţionale de atletism (IAAF), Lamine Diack, a fost acuzat de procurorii francezi de luare de mită, aproximativ 1.000.000 de dolari. Pe acest fond, un mare producător de echipament sportiv a decis să întrerupă contractul cu Federaţia Internaţională de Atletism cu patru ani mai devreme.
Pentru imaginea sportului, anul a început cum nu se poate mai prost.