Fraudele vizând fondurile UE au scăzut uşor în 2013

E.D.
Fonduri Europene / 18 iulie 2014

Fraudele vizând bugetul UE care au fost identificate de autorităţile naţionale au scăzut uşor în 2013 faţă de 2012, informează un raport anual al Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare (raportul PIF), care face apel la statele membre să îşi intensifice activitatea în ceea ce priveşte prevenirea, detectarea şi raportarea fraudelor.

Raportul conţine recomandări detaliate vizând domeniile pe care autorităţile naţionale trebuie să se concentreze în mod deosebit. Conform raportului, fraudele detectate în ceea ce priveşte cheltuielile UE reprezintă mai puţin de 0,2% din toate fondurile.

Cu toate acestea, Comisia consideră că trebuie depuse eforturi suplimentare la nivel naţional pentru combaterea şi detectarea fraudelor. Prin urmare, raportul PIF anual recomandă, printre altele, ca statele membre să îşi revizuiască mecanismele de control pentru a se asigura că acestea se bazează pe risc şi au obiective precise.

În ceea ce priveşte cheltuielile, au fost afectate de fraudă 248 de milioane de euro din fondurile UE, ceea ce reprezintă 0,19% din bugetul pentru cheltuieli. Comparativ cu anul precedent (315 milioane de euro) s-a înregistrat o scădere de aproximativ 21%.

În ceea ce priveşte veniturile, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 61 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,29% din resursele proprii tradiţionale colectate pentru anul 2013. Comparativ cu anul precedent (77,6 milioane de euro), s-a înregistrat de asemenea o scădere de 21%.

Deşi impactul financiar global al fraudelor vizând fondurile UE a scăzut anul trecut, numărul cazurilor raportate în ceea ce priveşte cheltuielile UE a crescut în comparaţie cu anul precedent. Această scădere poate fi rezultatul unor măsuri mai ferme pentru detectarea într-un stadiu incipient, care au condus la reducerea valorii globale a fondurilor afectate. De asemenea, poate indica o mai bună raportare a fraudelor de către unele state membre, transmite Comisia.

Printre aspectele pozitive, raportul menţionează că, la nivel naţional, s-au realizat progrese semnificative în ceea ce priveşte punerea în aplicare a noilor norme şi politici, ceea ce va consolida lupta împotriva fraudei în anii următori. În plus, la nivelul UE, în ultimii cinci ani s-au înregistrat paşi majori în definirea unui cadru mai solid pentru lupta contra fraudei. Aceste iniţiative, după ce sunt puse în aplicare complet, pot avea un impact major asupra nivelurilor fraudei.

Algirdas ©emeta, comisarul pentru impozitare, vamă, statistică, audit şi lupta antifraudă, a declarat: "În ultimii cinci ani, lupta Comisiei împotriva fraudei a intrat într-o nouă etapă. Noile norme, iniţiative şi cadre legislative stricte şi ambiţioase pe care le-am prezentat demonstrează clar angajamentul nostru de a proteja banii cetăţenilor de fraude. Acum este momentul ca statele membre să îşi joace rolul într-un mod mai eficient. Acestea trebuie să îşi intensifice eforturile pentru prevenirea şi detectarea fraudelor şi pentru urmărirea în justiţie a celor care încearcă să fraudeze bugetul UE."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb