Reporter: Cum a evoluat activitatea FRC?
Stere Farmache: Contragarantarea este un fel de reasigurare. Este relaţia între asigurator şi reasigurator, relaţia între garantare şi contragarantare şi mai mult decât atât. În esenţă, noi realizăm o analiză de garanţii, deci o analiză financiară care este similară, dar mai detaliată decât garantarea, pentru că în procesul de contragarantare al întreprinderilor mici şi mijlocii acesta a fost scopul principal (contragarantarea). Noi administrăm şi scheme de ajutor de minimis pentru diverse sectoare de activitate destinate IMM-urilor, societăţi micro, mici şi mijlocii.
De exemplu, în cadrul programului Start-Up Nation 2018, care va reîncepe în curând, se poate acorda un grant de 200.000 de lei, pentru care trebuie să ai minimum doi angajaţi şi un plan de afaceri viabil.
În cazul Start-Up Nation, granturile sunt nerambursabile, iar noi intrăm în acest program întrucât Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are nevoie de o instituţie care să administreze garantarea-şi atunci statul selectează câteva bănci, care acordă un bridge-loan (n.r. împrumut pe termen scurt utilizat de către o persoană sau o companie până obţine decontarea cu autoritatea), pentru ca beneficiarul să fie capabil să îşi înceapă afacerea - şi să monitorizeze destinaţia sumelor. Adică, dacă ai spus că vei cumpăra o maşină de distribuit ziare, vino cu factura, dacă ai spus că ai doi angajaţi, vino cu statele de plată.
Banca dă acest bridge-loan, pe care îl monitorizează, şi care este garantat de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Sumele garantate de FNGCIMM presupun un comision de 3,8%, iar FRC, pentru că vine în contragarantare şi administrează ajutorul de minimis, reduce acest comision cu aproximativ 1,5%. Deci, pe de o parte, reducem costul de finanţare, iar pe de altă parte reducem şi riscul garantorului. În termeni practici, FNGCIMM garantează, să spunem, din 200.000 de lei, în cazul Start-Up Nation, până la 80%. Noi, la rândul nostru (FRC), garantăm până la maxim 80% din garanţia FNGCIMM, iar procentul de contragarantare depinde de tipul de finanţare (capital de lucru sau de investiţii). Dacă vorbim despre investiţie, atunci vorbim despre o contragaranţie de 80%, iar dacă este vorba despre capital de lucru, atunci procentul se reduce.
Reporter: Care sunt noile preocupări ale FRC?
Stere Farmache: Avem o nouă linie de business, şi anume garanţia efectivă. Suntem un vehicul al statului, deci garantăm în numele şi contul statului. Referitor la programul "Investeşte în tine", acesta este un program dedicat dezvoltării personale, care, în esenţă, oferă fonduri pentru educaţie, programe de studii, dar şi sănătate sau acces la cultură, la artă, la sport şi activităţi sportive. Prima categorie de vârstă eligibilă este 16 - 26 de ani, care are acces la 40.000 de lei, la care se adaugă 20.000 de lei dacă beneficiarul are un loc de muncă sau se angajează în perioada derulării creditului. Urmează apoi categoria 26-55 de ani, unde avem un acces la fonduri de 35.000 de lei, plus încă 20.000 de lei dacă beneficiarul este activ în piaţa muncii. Persoana trebuie să fie într-un stadiu de şcolarizare - student/cursant, sau să înceapă studenţia, banii aceştia permiţându-i accesul la educaţie, dar şi la activităţi auxiliare - plata chiriei, achiziţionarea sau repararea unei case; tratamente medicale; activităţi culturale şi sportive.
Reporter: Care este perioada de creditare?
Stere Farmache: Creditul se face pentru o perioadă de zece ani, fără dobândă, aceasta fiind subventionata prin Comisia de Planificare şi Prognoză şi este garantat de stat în proporţie de 80%. Avem un plafon alocat, asemănător cu cel de la programul Prima Casă, unde statul garantează în conformitate cu fondurile disponibile. Iar, pentru anul acesta, plafonul FRC este de 300 de milioane de lei. FNGCIMM are un plafon identic; prin urmare, vorbim în total de 600 de milioane de lei.
Reporter: Ce se va întâmpla odată cu epuizarea fondurilor?
Stere Farmache: Se stopează programul sau se poate suplimenta, ca în cazul programului Prima Casă. Pentru următoarele trei luni avem aceste 300 de milioane de lei plafon de garantare, iar în cazul în care se epuizează plafonul, statul - dacă are posibilitatea - poate să le suplimenteze cu fonduri adiţionale. Pentru anul viitor, cu siguranţă, vom avea un alt plafon.
Reporter: Care sunt băncile care au acceptat să fie parte din acest program şi unde trebuie să aplice doritorii?
Stere Farmache: Programul este operaţional de pe 15 octombrie. Desigur, băncile nu sunt obligate să participe, dar deja CEC Bank a semnat convenţia şi ne-a şi acordat primul plafon de 15 milioane de lei şi, de asemenea, Banca Transilvania a solicitat un plafon de garantare de 45.000.000 lei. FRC a purtat discuţii şi încurajează şi alte bănci comerciale să adere la program. Doritorii spun, la ghişeul băncilor din program, că doresc să aplice pentru un credit potrivit OUG nr. 50/2018, iar în cazul în care aplicantul nu activează în piaţa muncii, pentru partea de 20% de garantare va avea nevoie de un co-debitor.
Reporter: Vă mulţumesc!
A consemnat MIHAI GONGOROI