Frica de "băieţii deştepţi" naşte monştri

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 octombrie 2012

Frica de "băieţii deştepţi" naşte monştri

Noua Lege a energiei impune ca toate tranzacţiile să se desfăşoare pe pieţele OPCOM (administratorul bursei noastre de electricitate). Astfel, nu mai sunt permise contractele directe între operatorii privaţi de pe piaţă.

Experţii de pe piaţa noastră de energie susţin că frica de "băieţii deştepţi" a dus la această extremă legislativă, în care statul forţează şi firmele private să tranzacţioneze, între ele, pe platformele OPCOM, care, deocamdată, nu şi-a diversificat produsele.

Operatorii privaţi au demarat un asalt asupra autorităţilor, care a ajuns până la urechile premierului Victor Ponta. Domnia sa şi-a anunţat, ieri, disponibilitatea de a amenda noua Lege a energiei, astfel încât să nu mai existe acest blocaj în tranzacţiile dintre operatorii privaţi: "Posibilitatea tranzacţionării energiei doar pe pieţele OPCOM a fost gândită corect, pentru a nu mai da posibilitatea existenţei contractelor directe aşa cum au fost cele cu băieţii deştepţi. Mi s-a explicat că legea îi împiedică pe private să facă tranzacţii între ei şi că împiedică investiţiile noi. Am vrut să fim receptivi la schimbarea legii şi am fost acuzat că vreau din nou să avem băieţi deştepţi în energie. Total neadevărat. Legea poate fi îmbunătăţită şi aştept mediul privat să propună modificări".

Uşor de spus, greu de făcut, susţin specialiştii din energie, pentru că nu poţi să exceptezi, pur şi simplu, prin amendarea legii, pe operatorii privaţi de la obligativitatea tranzacţionării de OPCOM. Aşa ar fi discriminaţi operatorii de stat.

O soluţie ar fi ca tranzacţiile directe să fie, din nou, permise de lege, iar operatorii de stat să respecte un ordin al Ministerului Economiei, care impune companiilor din subordine să vândă energia transparent, pe OPCOM.

Numai că experienţa anilor trecuţi a arătat că operatorii au ocolit ordinul ori de câte ori au avut ocazia, la limita vechii legi a energiei electrice.

De fapt, statul se ascunde după deget, iar soluţia la problema furnizorilor privaţi este simplă: producătorii de stat să respecte ordinul ministerului şi să-şi vândă energia pe OPCOM (nu vor duce lipsă niciodată de cumpărători pentru că statul are monopolul producţiei).

De fapt, legea nu este respectată, iar un normativ cadru care reglementează energia a fost schingiuit pentru a forţa autorităţile să facă ceea ce trebuie şi să nu mai vândă energia pe sub mână.

Jan Veskrna, directorul general al CEZ România, a arătat acest lucru, într-un mod voalat şi elegant, declarând, ieri: "Regulile şi legile sunt importante, chiar dacă nu sunt perfecte. Legile trebuie să fie respectate şi CEZ România respectă legea şi va tranzacţiona transparent. Avem nevoie de instrumente de tranzacţionare noi, mai flexibile, legea trebuie îmbunătăţită, dar până se va întâmpla acest lucru, vom respecta cu stricteţe legea. Pe piaţa de energie avem nevoie de transparenţă şi tranzacţii nediscriminatorii".

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, a declarat, ieri, că FMI a cerut eliminarea contractelor directe, la preţ preferenţial, pentru vânzarea energiei hidro către "băieţii deştepţi". Or actualul Guvern asta a şi făcut. De asemenea, noua legislaţie din energie a trebuit să arate că astfel de contracte nu mai sunt permise.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Contractele negociate direct, netransparente, puteau fi interzise si fara obligativitatea de a utiliza doar OPCOM.

    investi'iile in regeneralile nu sunt blocate. Contractarea pe termen lung bilateral nu e interzisa cu consumatorii. Bancile au functia de a-si asuma riscuri. Cump[rarea energiei produse din regenerabile este garantata de legea 123/2012.  

    1. stimate domnule Dacu, noua lege a energie obliga toate companiile sa tranzactioneye pe pietele OPCOM. Contractarea pe termen lung nu poate fi facuta deocamdata pentru ca OPCOM nu dispune de produse de tranzactionare in acest sens.

      Sunt de acord cu dvs ca puteau interzice contractele negociate direct pentru companiile de stat, fara sa afecteze si mediul privat. va stau la dispozitie si cu alte lamuriri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb