Comunitatea de afaceri din Capitală solicită factorilor politici decizionali să pună capăt intervenţiilor politice în economie şi să identifice măsurile optime pentru a stopa creşterea preţurilor.
"Actuala situaţie dificilă de pe piaţa autohtonă, creşterile de preţ la produsele agro-alimentare şi nu numai ar trebui abordate constructiv şi realist, prin stimularea unor indicatori cum sunt productivitatea, eficienţa energetică, evoluţia cursului de schimb, nu prin prisma unor acţiuni menite să dea vina pe oamenii de afaceri", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), semnat de oamenii de afaceri din Capitală.
Potrivit documentului, creşterile de preţ din ultimul interval de timp reprezintă consecinţe ale deprecierii monedei naţionale, care a determinat scumpirea importurilor şi, implicit, a preţurilor produselor de consum. Afaceriştii bucureşteni susţin că "o creştere a preţurilor nu trebuie utilizată ca un element de blamare a comunităţii de afaceri" şi atenţionează că economia naţională traversează un moment dificil, care poate fi depăşit prin conlucrare politică, nu prin tensiuni.
De asemenea, "în condiţiile în care pentru fiecare unitate de produs intern brut, ţara noastră cheltuie de patru ori mai multă energie decât media UE, iar productivitatea muncii este de numai 40% faţă de media europeană, este firesc să ne confruntăm cu produse al căror preţ creşte, iar un rol important îl joacă şi gradul mai mare de dependenţă faţă de situaţia internaţională", se mai arată în text.
În opinia CCIB, câteva dintre premisele care vor determina preţurile să crească în continuare şi să atragă după sine creşteri salariale nesustenabile sunt depăşirea ţintei de inflaţie stabilită de Banca Naţională a României (BNR), în contextul în care PIB-ul ţării noastre, pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare nu reprezintă decât 39,3% faţă de media UE, şi alinierea tarifelor la energie. "Acest lucru va încuraja fără îndoială un exod şi mai pronunţat al forţei de muncă, în special al celei calificate, în frunte cu constructorii", au completat oamenii de afaceri.
CCIB mai recomandă politicienilor să pună capăt fricţiunilor politice existente şi să elaboreze strategii coerente şi aplicate pe termen mediu, "nu numai până la alegeri sau de la un an electoral la următorul".