Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru alte crize cauzate de migranţi, asemănătoare celor de la frontierele dintre Grecia şi Turcia şi dintre Polonia şi Belarus, a avertizat astăzi directorul Agenţiei europene pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, relatează AFP, citată de Agerpres.
Leggeri a spus că Frontex lucrează cu autorităţile poloneze în vederea organizării repatrierii a 1.700 de migranţi către Irak, cu zboruri charter, în săptămânile următoare.
''Nu este prima dată când Uniunea Europeană se confruntă cu tentative de, să îl numim şantaj, şantaj geopolitic, să o numim ameninţare hibridă'', a declarat Fabrice Leggeri într-un interviu acordat agenţiei de presă franceze.
În opinia şefului Frontex, situaţia actuală este asemănătoare celei din februarie 2020 atunci când Grecia a încercat să blocheze zeci de mii de migranţi pe care Turcia îi lăsase în mod intenţionat să treacă.
''Asta trebuie să deschidă ochii tuturor celor care încă nu au înţeles că fluxurile migratorii pot fi instrumentalizate în scopuri politice, împotriva Uniunii Europene, pentru a obţine ceva în acest negoţ'', a subliniat el.
Deşi nu este direct implicată la frontiera polono-belarusă, nefiind invitată de Varşovia, Frontex are desfăşuraţi 100 de poliţişti de frontieră şi 40 de vehicule la graniţa dintre Lituania şi Belarus.
Fabrice Leggeri a precizat că Frontex lucrează cu autorităţile poloneze şi UE pentru a obţine autorizarea necesară din partea Irakului, în scopul organizării unor zboruri charter pentru repatrieri.
Câteva mii de migranţi se găsesc în prezent la frontiera dintre Polonia şi Belarus, din care un grup de aproape 1.800 de persoane se află în apropierea punctului de trecere a frontierei Bruzghi-Kuznica.
Uniunea Europeană îl acuză pe Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia - state membre ale UE -, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.
Potrivit şefului Frontex, Polonia a desfăşurat 25.000 de soldaţi şi poliţişti de frontieră în regiune, precum şi câteva mii de poliţişti.
Frontex a fost înfiinţată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE şi ţările asociate spaţiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spaţiului de liberă circulaţie al UE şi este prima agenţie europeană ale cărei membre, poliţia de frontieră şi garda de coastă, dispun de uniformă proprie. Efectivele agenţiei ar urma să ajungă la 10.000 de membri până în 2027, faţă de 2.200 în prezent.