Grecia intenţionează să recurgă la serviciile băncii Rothschild pentru consiliere cu privire la datoriile sale, în încercarea de a pune capăt disputei cu creditorii internaţionali şi a evita intrarea în incapacitate de plată, informează un articol publicat ieri în cotidianul Financial Times (FT).
Potrivit unor surse oficiale, Guvernul elen vrea să finalizeze această numire înainte de următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va avea loc în data de 20 februarie, reuniune considerată ultima ocazie pentru creditorii Greciei să ajungă la un punct de vedere comun înainte ca atenţia europenilor să se îndrepte spre alegerile care vor avea loc în acest an în mai multe state din zona euro, informează Agerpres.
Conform planurilor autorităţilor de la Atena, Rothschild va consilia Grecia în toate domeniile care au legătură cu datoria sa, inclusiv negocierile cu creditorii, posibila includere în programul de achiziţii lunare de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE) şi reluarea vânzărilor de obligaţiuni guvernamentale greceşti. Sursele susţin că Rothschild ar urma să primească un bonus în momentul în care Grecia va redobândi accesul la pieţele internaţionale de obligaţiuni.
Desemnarea Rothschild drept consilier pentru datoria suverană va înlocui acordul pe care Ministerul grec de Finanţe îl are cu banca americană de investiţii Lazard, care a consiliat Grecia cu ocazia acordului iniţial de asistenţă din 2012. Potrivit datelor comunicate de Guvernul grec, munca depusă de Lazard cu restructurarea datoriei Greciei i-a adus băncii americane comisioane în valoare de 25 de milioane de euro.
Munca de consilier pe probleme de datorii suverane este una prestigioasă, dar delicată, susţine Mitu Gulati, profesor de drept la Universitatea americană Duke. În cazul datoriei Greciei, consilierea este o sarcină diferită în prezent faţă de situaţia din momentul crizei datoriilor din zona euro.
"În prezent, un consilier nu este angajat pentru a aranja o nouă restructurare a datoriilor cu creditorii privaţi, ci pentru consiliere cu privire la datoria oficială. Există întotdeauna riscul să îi nemulţumeşti pe creditorii bilaterali atunci când aduci un consilier financiar şi îi tratezi la fel ca pe creditori privaţi", a declarat Mitu Gulati.
Din datoria de 323 miliarde de euro a Greciei, doar 36 de miliarde de euro este în mâinile investitorilor privaţi care deţin obligaţiuni greceşti, restul este în mâinile creditorilor oficiali precum Fondul Monetar Internaţional şi instituţiile europene, arată cifrele Agenţiei pentru administrarea datoriei publice din Grecia.
Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu 0,4% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor preliminare publicate ieri de Biroul elen de Statistică (Elstat), relatează agenţia EFE.
În trimestrul al treilea, PIB-ul înregistrase o creştere de 0,9%, după un avans de 0,3% în trimestrul anterior. Primele trei luni din 2016 s-au încheiat cu o contracţie a PIB de 0,6%, potrivit Agerpres.
Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015, PIB-ul elen a înregistrat o creştere uşoară în ultimele trei luni din 2016, de 0,3%.
•
Franţa şi Germania vor să găsească o soluţie favorabilă pentru problema datoriei greceşti, a dat asigurări, ieri, premierul francez Bernard Cazeneuve, după o discuţie pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, în condiţiile în care blocajul survenit în ceea ce priveşte ajutorul acordat Greciei stârneşte temeri cu privire la o nouă criză, informează AFP.
"Suntem pentru susţinerea Greciei, i-am reiterat acest lucru doamnei cancelar şi am simţit din partea sa o preocupare sinceră de a vedea lucrurile rezolvându-se prin respectarea de către fiecare a responsabilităţilor sale", a declarat Bernard Cazeneuve în timpul unei întrevederi cu presa la Berlin.
"Va trebui să continuăm munca începută, care ne-a permis să menţinem Grecia în cadrul zonei euro. Aceasta este o necesitate", a spus şeful guvernului francez.