• Aceştia cer deblocarea posturilor
• Funcţionarii din instituţiile de control solicită dublarea salariilor
• În septembrie va fi declanşat conflictul de muncă
Funcţionarii publici din instituţiile de control sînt decişi să declanşeze conflictul de muncă, în semn de protest faţă de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind reducerea cheltuielilor de personal în acest an, care, susţin sindicaliştii din aceste instituţii, "arată dispreţul reprezentanţilor Guvernului faţă de funcţionarii publici din România şi faţă de problemele instituţiilor publice de control".
Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), consideră că acest act normativ "împiedică reforma administraţiei publice şi a instituţiilor publice de control", prin blocarea posturilor, a angajărilor şi a avansărilor, dar şi prin suspendarea creşterii salariale pe anul 2005, în condiţiile în care salariul mediu în funcţia publică este de 600 RON.
De asemenea, liderul sindical s-a declarat nemulţumit de faptul că Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată fără consultarea cu partenerii sociali. Domnia sa a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că demararea procedurilor privind declanşarea conflictului de muncă, precum şi modul în care se vor desfăşura acţiunile de protest vor fi decise de Biroul Executiv al SNFP, în cadrul Consiliului Naţional ce va avea loc în luna septembrie. Preşedintele SNPFP nu exclude nici o formă de protest, inclusiv greva generală, însă numai cu respectarea normelor legale şi numai după negocieri cu Executivul.
SNFP reuneşte peste 7.000 de funcţionari publici din Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Garda Financiară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţii Financiare, Inspecţia Muncii, Garda Naţională de Mediu şi din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
"Aceste instituţii publice nu sînt eficiente, nu sînt în interesul comunităţii din cauză că nu există posibilitatea de a-i controla pe toţi cei 620.000 de agenţi economici, în condiţiile în care sînt doar 700 de funcţionari la Protecţia Consumatorului, 3.200 la Inspecţia Muncii, 700 la Garda de Mediu, peste 3.000 la ANAF şi doar 400 de echipe de control la Garda Financiară", a precizat Sebastian Oprescu. Domnia sa a mai spus că aceşti funcţionari nu sînt motivaţi din punct de vedere salarial, ceea ce generează corupţia din domeniu. În acest sens, liderul de sindicat cere dublarea salariilor personalului angajat în instituţiile publice de control. De asemenea, SNFP mai solicită Guvernului să revină asupra Ordonanţei nr. 63/iulie 2005 pentru deblocarea posturilor şi pentru creşterea salariilor în acest an. O altă revendicare se referă la modificarea Legii privind statutul funcţionarilor publici, în sensul introducerii unor drepturi specifice pentru funcţionarii cu atribuţii de control. În fine, SNFP mai cere să înceapă negocierile privind Legea salarizării funcţionarilor publici.