Fundaţia "Carlsberg" şi-a redus participaţia la "Carlsberg"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2008

Fundaţia "Carlsberg" şi-a redus participaţia la "Carlsberg"

Vânzarea de acţiuni a avut loc în cadrul unei emisiuni de titluri noi

Fundaţia Carlsberg, acţionarul majoritar al producătorului danez de bere "Carls­berg" A/S, şi-a vândut o parte din deţinerea la această companie, în cadrul unei oferte de acţiuni noi, în valoare de 30,5 miliarde de coroane (6,42 miliarde de dolari). Această vânzare, încheiată vineri, a determinat scăderea acţiunilor companiei cu aproape 10% săptămâna trecută.

Cel mai mare producător de bere din nordul Europei a vândut 32 milioane de acţi­uni, la un preţ de 490 coroane daneze fiecare, potrivit anunţului făcut de băncile care au administrat oferta. Preţul a fost cu 2% mai mic decât cursul de închidere înregistrat de titlurile "Carlsberg" la data de 22 mai, pe piaţa din Copenhaga, respectiv cu aproape 11% sub preţul din data de 16 mai.

De vânzarea acţiunilor "Carlsberg" s-au ocupat băncile "BNP Paribas" SA, "Dans­ke Bank" A/S, "Lehman Brothers Holdings" Inc. şi "Nordea Bank" AB. Titlurile au fost plasate către investitorii instituţionali din Danemarca şi din exterior.

Fundaţia Carlsberg, care are o existenţă de 132 de ani, deţinea 51,3% din producătorul de bere, iar după această vânzare va controla mai puţin de 30%. Fundaţia mai deţinea 82% din drepturile de vot de la "Carlsberg", care vor scădea la aproape 51% în urma ofertei, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al companiei, Jens Peter Skaarup.

"Carlsberg" a vândut acţi­uni noi ca să achite circa jumătate din datoriile generate de achiziţia activelor ruseşti ale "Scottish & Newcastle" Plc. Analiştii cred că, prin această emisiune, au fost plasate numeroase acţiuni "Carls­berg", iar preţul a fost unul corect.

La finele săptămânii trecute, "Merrill Lynch & Co." şi-a modificat în sens pozitiv ratingul acordat titlurilor "Carlsberg": "cumpără", de la "neutru", în baza previziunilor de creştere. Şi "Dresdner Kleinwort" şi-a modificat recomandarea: "păstrează", de la "reduce".

În prezent, "Carlsberg" se orientează către pieţele emergente, specialiştii considerând că acestea vor genera 70% din afacerile companiei în 2009, faţă de 45% înainte de achizi­ţia "Scottish & Newcastle", realizată anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb