Fundaţia Vodafone dotează cu tehnologie medicală 21 de secţii de neonatologie şi terapie intensivă neonatală

A.F.
Companii / 20 decembrie 2023

Fundaţia Vodafone dotează cu tehnologie medicală 21 de secţii de neonatologie şi terapie intensivă neonatală

În 2023, Fundaţia Vodafone a început dotarea cu aparatură medicală de specialitate a patru secţii de neonatologie şi terapie intensivă neonatală de nivel I şi II şi conectarea la reţeaua naţională de telemedicină a altor 17 secţii de nivel III din întreaga ţară prin programul "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi". Investiţia în această a doua etapă a programului "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi" care se va încheia la finalul lunii martie 2024 se ridică la 450.000 de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, proiectele sunt implementate în parteneriat cu Asociaţia Cristi Vasiliu (ACV România), Asociaţia Dincolo de Azi, Fundaţia Comunitară Cluj şi Fundaţia Comunitară Banatul Montan.

Secţiile de neonatologie de nivel I din spitalele din Câmpulung, Luduş şi Moldova Nouă şi secţia de terapie intensivă de nivel II din Cluj vor primi, până la finalul lunii martie 2024, 60 de echipamente printre care injectomate, blendere de oxigen, aparate de gaze sanguine, biochimie, monitoare pentru funcţii vitale, staţii centrale de monitorizare, hote pentru flux laminar, dar şi fotolii de alăptare şi mobilier medical. Aproximativ 4.000 de bebeluşi, dintre care peste 10% născuţi cu probleme medicale în aceste secţii, vor beneficia de condiţii mai bune de internare, diagnostic şi tratament.

"În secţiile şi compartimentele de neonatologie de nivel I şi II din ţară contextul medical este adesea complicat. Lipsesc echipamentele şi aparatura modernă, ne confruntăm cu lipsa unei educaţii medicale în rândul pacienţilor, un statut economic scăzut, sarcini neurmărite şi un procent îngrijorător de mame minore. Există situaţii în care maternităţile de nivel I şi II trebuie să acorde asistenţă medicală mamelor şi nou-născuţilor cu probleme complexe de sănătate. Pentru stabilizarea pacienţilor până la un posibil transfer este esenţială dotarea acestor unităţi medicale cu aparatură specifică de diagnosticare şi tratament. Doar astfel se pot asigura condiţii decente de tratament şi cele mai bune şanse la viaţă pentru nou-născuţi", a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone.

Cele 17 secţii incluse în reţeaua de telemedicină în această etapă a programului "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi" se află în spitale cheie din Bucureşti (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului cu Maternitatea Polizu şi secţia de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino", Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan", Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galaţi (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timişoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brânzeu" prin secţia de Obstetrică-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu").

Cu ajutorul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unităţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite securizat date medicale, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află. Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuţi cu afecţiuni medicale grave internaţi anual în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic între viaţă şi moarte.

Până la demararea programului "Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi" în România erau 10 secţii de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din Bucureşti, Spitalul Judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş) dotate tot prin programe ale Fundaţiei Vodafone. Prin adăugarea celor 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III la reţeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secţii de nivel III şi două secţii de nivel II din ţară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secţii.

"Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi" este un program al Fundaţiei Vodafone destinat renovării, modernizării şi dotării cu echipamente medicale a compartimentelor şi secţiilor de neonatologie din spitalele publice din întreaga ţară. Pentru suplimentarea bugetului existent şi extinderea programului în cât mai multe unităţi medicale, Fundaţia Vodafone continuă campania de strângere de fonduri adresându-se în acest demers atât publicului larg cât şi companiilor. Modalităţile prin care se pot face donaţii pentru program sunt următoarele:

Pentru persoane fizice:

2 euro, prin SMS cu mesajul "RITM" la 8845.

Orice sumă pe site-ul Fundaţiei Vodafone accesând acest link.

Prin direcţionarea a 3,5% din impozitul pe venitul anual, completând acest formular, până la data de 25 mai 2024.

Pentru persoane juridice:

Prin redirecţionarea impozitului pe profit pentru companii, respectiv a impozitului pe venit pentru microîntreprinderi, completând acest formular.

Prin sponsorizare directă în condiţiile reducerii impozitului pe profit de plată cu suma aferentă sponsorizării oferite, cu condiţia respectării următoarelor limite (minimul dintre): 20% din impozitul pe profit datorat; 0,75% din cifra de afaceri.

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de naşteri vii, aproape dublu faţă de rata mortalităţii infantile în UE care este de 3,4 decese la 1.000 de naşteri vii. Doar în 14 oraşe din ţară, acolo unde există secţii de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuţii cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebeluşii cu riscuri majore nu pot fi trataţi în restul de 169 de secţii şi compartimente de neonatologie de nivel I şi nivel II şi trebuie transferaţi spre secţiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenţiei medicale şi poate avea consecinţe fatale. Totodată, locurile din unităţile cu nivel III de competenţe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate şi pot prelua cazurile doar în funcţie de disponibilitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb