Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu se teme că va scă-dea numărul de abonaţi la serviciile de profil, o dată cu scumpirea abonamentelor, programată pentru data de 1 iunie 2005. Majorarea este urmarea introducerii de către Executiv a taxei pe valoarea adăugată pentru serviciile de transmisie de programe TV prin cablu. În aceste condiţii, tarifele practicate de furnizorii de servicii prin cablu vor creşte cu cel puţin 19%. Preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, Radu Petric, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Această taxă de 19% este colectată de stat şi nu se re-gă-seşte în veniturile vreunei com-panii de cablu. Pe lîngă introducerea TVA, abonamentul va creşte şi datorită faptului că unii furnizori au interpretat aplicarea acestei prevederi a no-ului Cod Fiscal ca pe o oportunitate de a mări costul serviciilor cu pînă la 19%, în ideea că operatorii de cablu pot deduce acum TVA. Furnizorii nu au înţeles că TVA este o taxă care trebuie adăugată unui cost deja exis-tent şi nu integrată acestuia." Ministerul de Finanţe arată că, deşi TVA se va aplica abonamentelor făcute după 1 iunie 2005, clienţii care au plătit aceste servicii în avans (anterior datei amintite), vor fi nevoiţi să mai treacă o da-tă pe la caserie, ca să achite diferenţa.
Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu are ca obiective reprezentarea operatorilor de cablu şi consolidarea prezenţei acestora pe pia-ţa comunicaţiilor din ţara noas-tră. Asociaţia este formată din 112 membri, care servesc pes-te 2,3 milioane de abonaţi. Printre cei mai importanţi membri se nu-mără "Astral Telecom" SA, "Romania Cable Systems" SA, "UPC România" SA.
•
Guvernul a modificat, prin Ordonanţa 24/2005 publicată luna tre-cută în Monitorul Oficial, Legea 571 privind Codul Fiscal (articolul 141). Potrivit noii reglemen-tări, începînd cu data de 1 iunie 2005, "sînt scutite de TVA doar activităţile specifice posturilor publice naţionale de radio şi televiziune, cu excepţia activi-tă-ţilor de publicitate şi a altor activităţi de natură comercială."