Proiectul de Cod Comercial al pieţei angro de energie electrică, supus dezbaterii publice de către ANRE (reglementatorul pieţei), continuă să stârnească vii controverse. Surse autorizate din piaţa de energie susţin că furnizorii au comunicat reglementatorului că, în noul Cod, sunt discriminaţi în raport cu producătorii şi operatorul de sistem de transport. Ei au propus ANRE completarea Codului cu prevederile celebrului ordin 408/2006 al Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Astfel, furnizorii cer ca, în vederea asigurării accesului transparent la energie electrică, Codul să prevadă clar obligativitatea producătorilor de a tranzacţiona întreaga cantitate de electricitate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB). Sursa citată susţine că producătorii sunt favorizaţi prin acordarea permisiunii tacite de a tranzacţiona doar parţial pe PCCB cantitatea de energie electrică disponibilă. În prezent, producătorii au încheiate contracte cu furnizori independenţi, pentru cantităţi mari de energie electrică, pe termen lung sau foarte lung.
Pentru a elimina tratamentul discriminatoriu, operatorii activi în piaţa de energie mai solicită introducerea posibilităţii ca şi furnizorii de energie electrică să poată încheia contracte negociate cu opţiune (n.r. - Pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale cu negociere continuă, produs lansat de OPCOM în acest an).
O altă solicitare transmisă ANRE este să se poată realiza importul de energie electrică din afara zonei UCTE, în sistem insulă pasivă de consum, în regim normal de funcţionare (insula funcţionează în afara regulilor pieţei angro de energie electrică). În cazul întreruperii alimentării insulei, se vor aplica regulile de tranzacţionare din Codul Comercial al pieţei angro de energie.
Furnizorii mai propun introducerea tranzitului ca şi tranzacţie desfăşurată pe piaţa angro de energie electrică. Astfel, titularii de licenţă pot să se angajeze voluntar în tranzacţii de vânzare-cumpărare energie electrică, inclusiv în tranzacţii de export, import sau tranzit .