FURNIZORII PROPUN MODIFICAREA CODULUI COMERCIAL AL PIEŢEI DE ENERGIE:  Producătorii trebuie să fie obligaţi de ANRE să vândă transparent toată energia disponibilă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 decembrie 2007

Producătorii trebuie să fie obligaţi de ANRE să vândă transparent toată energia disponibilă

Proiectul de Cod Comercial al pieţei angro de energie electrică, supus dezbaterii publice de către ANRE (reglementatorul pieţei), continuă să stârnească vii controverse. Surse autorizate din piaţa de energie susţin că furnizorii au comunicat reglementatorului că, în noul Cod, sunt discriminaţi în raport cu producătorii şi operatorul de sistem de transport. Ei au propus ANRE completarea Codului cu prevederile celebrului ordin 408/2006 al Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Astfel, furnizorii cer ca, în vederea asigurării accesului transparent la energie electrică, Codul să prevadă clar obligativitatea producătorilor de a tranzacţiona întreaga cantitate de electricitate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB). Sursa citată susţine că producătorii sunt favorizaţi prin acordarea permisiunii tacite de a tranzacţiona doar parţial pe PCCB cantitatea de energie electrică disponibilă. În prezent, producătorii au încheiate contracte cu furnizori independenţi, pentru cantităţi mari de energie electrică, pe termen lung sau foarte lung.

Pentru a elimina tratamentul discriminatoriu, operatorii activi în piaţa de energie mai solicită introducerea posibilităţii ca şi furnizorii de energie electrică să poată încheia contracte negociate cu opţiune (n.r. - Pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale cu negociere continuă, produs lansat de OPCOM în acest an).

O altă solicitare transmisă ANRE este să se poată realiza importul de energie electrică din afara zonei UCTE, în sistem insulă pasivă de consum, în regim normal de funcţionare (insula funcţionează în afara regulilor pieţei angro de energie electrică). În cazul întreruperii alimentării insulei, se vor aplica regulile de tranzacţionare din Codul Comercial al pieţei angro de energie.

Furnizorii mai propun introducerea tranzitului ca şi tranzacţie desfăşurată pe piaţa angro de energie electrică. Astfel, titularii de licenţă pot să se angajeze voluntar în tranzacţii de vânzare-cumpărare energie electrică, inclusiv în tranzacţii de export, import sau tranzit .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb