Trei dintre cei opt acuzaţi că au înşelat-o pe şefa misiunii din România a diviziei de investiţii a Băncii Mondiale, Ana Maria Mihăescu, prejudiciul fiind de peste 900.000 de lei, şi-au recunoscut fapta la procesul care a început, miercuri, la Tribunalul Sibiu, transmite Mediafax.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Tribunalului Sibiu, miercuri a început procesul în care sunt judecaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals, opt sibieni care au prejudiciat-o pe şefa misiunii din România a diviziei de investiţii a Băncii Mondiale, Ana Maria Mihăescu, cu peste 900.000 de lei.
Conform sursei citate, trei dintre inculpaţii care erau judecaţi în stare de libertate şi-au recunoscut fapta şi au fost audiaţi în timpul şedinţei de miercuri a completului de judecată reunit la Tribunalul Sibiu.
"La termenul de azi (miercuri - n.r), în dosarul nr. 5282/85/2013, au fost audiaţi cei trei inculpaţi care au solicitat să fie judecaţi pe procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei. După audierea acestora, instanţa de judecată a admis cererea cu privire la doi dintre ei şi a respins-o faţă de cel de-al treilea, întrucât faţă de acesta s-a apreciat că nu au fost întrunite cerinţele art.320 indice 1 Cod de Procedură Penală", se arată în comunicat.
Potrivit documentului, "judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei se face în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată".
Pentru că unul dintre inculpaţi şi-a schimbat declaraţia în sala de judecată faţă de cea din timpul fazei de urmărire penală, magistraţii nu au admis cererea acestuia de a fi judecat pe procedură simplificată şi de a obţine, eventual, o pedeapsă mai uşoară.
Una dintre cele trei persoane care şi-au recunoscut vina este Livia Galea, singura femeie dintre cei opt inculpaţi, cea care, folosindu-se de asemănarea cu Ana Maria Mihăescu şi de un act de indentitate fals, s-a dat drept şefa misiunii din România a diviziei de investiţii a Băncii Mondiale şi a reuşit să tranzacţioneze la bursă acţiuni deţinute de Ana Maria Mihăescu la SIF Muntenia.
Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, la termenul de miercuri, "s-a pus în discuţie şi menţinerea măsurii preventive faţă de alţi trei inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest şi s-a amânat pronunţarea pe acest aspect pentru data de 7 noiembrie".
În luna septembrie, opt persoane din judeţul Sibiu au fost trimise în judecată pentru pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe desoebit de grave, fals şi uz de fals.
Procurorii anunţau atunci că "în sarcina lor s-a reţinut că în perioada februarie-aprilie 2013 au indus în eroare reprezentanţii SC Actinvest SA Braşov, punct de lucru Sibiu, pe care i-au determinat, folosind o carte de identitate falsă, să tranzacţioneze la bursă acţiunile deţinute de partea vătămată, Mihăescu Ana Maria, cauzându-i un prejudiciu de peste 900.000 lei, prin această activitate infracţională conjugată a tuturor inculpaţilor".
Potrivit procurorilor, cele opt persoane sunt Răzvan Adrian Fleşer, arestat în lipsă pentru că a fugit din ţară, Nicolae Paul Macovei, Mihai Corcoveanu şi Mihai Ioniţă, judecaţi în stare de arest, dar şi Ioan Pungilă, Bogdan Koteles, Aron Hanţiu şi Livia Galea, judecaţi în stare de libertate, deoarece implicarea lor în această cauză nu a fost la fel de mare.