FURTUNA ALEGERILOR A ZDRUNCINAT TRANDAFIRII SOCIAL-DEMOCRAŢI PSD, în era post-Dragnea

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 29 mai 2019

Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat, ieri, că nu va candida pentru preşedinţia PSD la congresul ce va fi organizat după condamnarea lui Liviu Dragnea, şi că nu va candida nici la alegerile prezidenţiale. (Sursa foto: Facebook)

Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat, ieri, că nu va candida pentru preşedinţia PSD la congresul ce va fi organizat după condamnarea lui Liviu Dragnea, şi că nu va candida nici la alegerile prezidenţiale. (Sursa foto: Facebook)

Fostul vicepremier Paul Stănescu, mazilit de Dragnea în urma puciului din toamna lui 2018, numit în funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD

Gabriela Firea vrea dreptate pentru puciştii anti-Dragnea

PSD nu pleacă de la guvernare

Analizarea rezultatului dezastruos de la alegerile europarlamentare, în urma cărora social-democraţii au obţinut doar 23,4% din totalul voturilor valabil exprimate, măsurile ce vor fi luate pentru redresarea situaţiei şi stabilirea viitoarei conduceri a partidului, după ce Liviu Dragnea a fost încarcerat, în urma condamnării definitive de 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, au constituit temele de dezbatere ale liderilor PSD. Ieri, atât în Biroul Permanent Naţional (BPN), cât şi la şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx), cei mai mulţi dintre membrii prezenţi au considerat că situaţia grea în care se află PSD a fost cauzată de modul de conducere dictatorial al lui Liviu Dragnea şi de oamenii pe care acesta i-a pus în funcţii de conducere: Codrin Ştefănescu, Darius Vâlcov, Carmen Dan, Olguţa Vasilescu.

Social-democraţii au stabilit în conducerea BPN, măsură ce urma să fie validată de CEx, a cărui şedinţă s-a terminat după închiderea ediţiei, ca premierul Viorica Dăncilă să fie preşedinte interimar al PSD, iar funcţia de preşedinte executiv să fie preluată de fostul vicepremier Paul Stănescu, care se va ocupa de organizarea congresului partidului ce va avea loc în luna iunie.

După şedinţa BPN şi întâlnirea cu grupurile parlamentare social-democrate, Viorica Dăncilă a declarat: "Am înţeles semnificaţia votului de la alegerile europarlamentare şi am decis să facem o analiză în partid. Totodată, am decis ca preşedinte executiv al PSD să fie Paul Stănescu. De acum înainte, Biroul Politic Naţional se va întruni în fiecare zi de luni, iar CEX în fiecare lună. Este important să avem o viaţă de partid, să avem o echipă sudată.

La CEX vor participa şi miniştrii pentru a avea coerenţă şi o bună comunicare".

Preşedintele interimar al PSD a precizat că, în urma discuţiilor cu membrii BPN şi cu parlamentarii social-democraţi, s-a decis menţinerea guvernării şi închiderea discuţiilor despre Justiţie, care au constituit punctul nevralgic al ultimilor doi ani.

Viorica Dăncilă a spus: "Dacă ne uităm şi la celelalte partide, sunt destui oameni care au probleme penale, acest lucru nu este doar la PSD. Această idee care a fost inoculată în ultima perioadă, că problemele cu justiţia sunt doar la PSD, este incorectă. Aceste probleme penale trebuie să le deconteze fiecare partid, să le deconteze persoana care are probleme cu justiţia, nu trebuie să le decontăm toţi".

Remanierea unor miniştri şi data Congresului PSD, stabilite în CEx

În privinţa unei noi remanieri, premierul Dăncilă a declarat că întâi trebuie găsite soluţii pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, deoarece interimatele Anei Birchall, lui Eugen Teodorovici şi lui Ştefan-Radu Oprea în fruntea acestor instituţii expiră săptămâna viitoare. Dăncilă a precizat că ar trebui nominalizat şi un vicepremier în locul lui Viorel Ştefan care a fost ales membru al Curţii de Conturi Europene.

De altfel, propunerile pentru cele trei posturi vacante din Guvern (Justiţie, Fonduri Europene şi Românii de pretutindeni), nominalizarea unui nou vicepremier, data congresului PSD, dar şi clarificarea majorităţii în Parlament au fost dezbătute şi la şedinţa CEx, care s-a terminat după închiderea ediţiei.

La şedinţa BPN s-a stabilit că ALDE va rămâne în continuare alături de PSD, conform unei discuţii între premierul Viorica Dăncilă, Paul Stănescu şi Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, se aşteaptă în următoarea perioadă o remaniere mai amplă. Dincolo de cele trei portofolii libere, conform unor surse din PSD premierul Viorica Dăncilă ar intenţiona să îi înlocuiască din funcţii pe Carmen Dan (ministrul de interne), Darius Vâlcov (consilier de stat), în timp ce Teodor Meleşcanu ar intenţiona să demisioneze din funcţia de ministru de externe. Atât PSD cât şi ALDE vor veni cu propuneri de miniştrii fără probleme penale, pntru a da un semnal că au înţeles mesajul transmis de electorat.

La finalul şedinţei BPN, Marian Oprişan, unul dintre cei mai influenţi lideri social-democraţi din teritoriu a declarat: "Alegerile le-a pierdut PSDragnea. De astăzi avem un alt PSD. Avem un PSD preocupat de problemele reale ale românilor şi trebuie să le facem acestora o viaţă mai bună. (...) Discuţia pe Justiţie în PSD a încetat. Justiţia trebuie să fie independentă, să aibă toate condiţiile să funcţioneze. În România trebuie înţeles un lucru: cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la puşcărie, dar pe bază de probe certe, nu de denunţuri calomnioase".

Conform unor surse din PSD, în BPN au fost înaintate două propuneri privind preluarea interimatului funcţiei de secretar general al PSD. Pentru locul lăsat liber de înlocuitul Codrin Ştefănescu, CEx urma aseară să aleagă între Rodica Nassar şi Marcel Ciolacu.

Deşi o parte dintre membrii BPN au susţinut că PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23% (rezultatul de la europarlamentare), cei mai mulţi dintre liderii social-democraţi au considerat că trebuie exercitată în continuare guvernarea. O decizie în acest sens urma să fie aprobată în CEx-ul de aseară.

Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat, ieri, că nu va candida pentru preşedinţia PSD la congresul ce va fi organizat după condamnarea lui Liviu Dragnea, şi că nu va candida nici la alegerile prezidenţiale. Gabriela Firea a precizat că doreşte dreptate pentru toţi cei care au avut de suferit în urma puciului anti-Dragnea din toamna anului trecut. Ea a afirmat: "Din cei 28 de semnatari ai scrisorii, la care urmau să se adauge încă 10, în CEX ne-am trezit că suntem numai 6 care susţinem ideile din document, iar din această cauză am avut de suferit. Vreau să se facă dreptate".

Firea a propus ca puciştii anti-Dragnea, inclusiv cei de la Pro România să fie reprimiţi în PSD sau partidul să facă o alianţă cu formaţiunea condusă de Victor Ponta. Propunerea lui Firea a fost refuzată de Ponta care a spus: "Ah - nici nu vă închipuiţi ce bine ne simţim când spunem NU!!! Noi suntem Pro România şi suntem foarte mulţumiţi cu asta! Noi nu suntem de vânzare ca alţii!".

--------------------------

Unul dintre contestatarii modului în care PSD ar urma să fie condus post-Dragnea este Cosmin Necula, primarul social-democrat al municipiului Bacău. Acesta a scris pe pagina sa oficială de Facebook: "Cred că poporul a spus Partidului Social Democrat suficient. (...) Acest vot ne delegitimează pentru a conduce Guvernul României. Consider că în actualul context european şi naţional cei care au câştigat aceste alegeri trebuie să îşi asume guvernarea. Românii aşteaptă ca un nou guvern să rezolve problemele acestei ţări. Totodată, am convingerea că România trebuie să aibă o opoziţie de stânga puternică. Însă într-o opoziţie de stânga veritabilă nu îşi mai pot găsi locul Oprişani, Ştefăneşti şi Bădălăi!".

De asemenea, el le cere demisiile premierului Vioricăi Dăncilă şi miniştrilor şi trecerea PSD în opoziţie: "Rezumând, doamna Dăncilă, vă rog să vă daţi demisia! Doamnelor şi domnilor miniştri, vă rog să vă daţi demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziţie".

--------------------------

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al justiţiei în guvernul Ponta, a declarat că în cazul în care cineva crede ca partidul va trece din "epoca PSD Dragnea" în cea a PSD Oprişan atunci se înşeală amarnic.

Cazanciuc a mai afirmat: "O să ducem partidul în istorie dacă Marian Oprişan îşi imaginează că el reprezintă schimbarea la nivelul PSD".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. S scapat pesedeu de Dragnea si se da bio :) Cate e-uri si pesticide mai au ohohooo ... Vor sa se dea la fund :) de la guvernare acum cand banii sunt pe terminate .Sa stea sa faca ce au promis daca au cu ce :) Hai cu 10% ca se poate :) Viorica, fa-te ca lucrezi ! :))

    Buna ideea cu Firea la inaintare :))) La cate a facut in capitala va fi clar locomotiva partidului :) la valeeee :) Si le -am zis sa isi concedieze consultantii :)

    1. in care inegalabilul Dinica musca mana stapanului care l a hranit se fac bani pentru 2 autostrazi Pitesti Sibiu, cu tuneluri sau tunele:-) ca n Elvetia

      Scena respectiva, din Columna, mi se pare cea mai reusita din istoria cinematografiei romanesti, iar Dinica... absolut genial.

      Iar in contextul de azi, cu Dragnea la puscarie, spusele lui Gerula/Ilarion Ciobanu suna... interesant.

      "... ii voi da sa manance si sa bea. Sa traiasca. Si traind, il vom pedepsi pana la alungarea..." Completati dvs. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb