Furtuni şi inundaţii în ţară. Doi oameni au murit şi sute de case au fost avariate

Laura Boico
Miscellanea / 20 iunie 2016

Furtuni şi inundaţii în ţară. Doi oameni au murit şi sute de case au fost avariate

Actualizare 14:50 MAI: Două persoane au murit din cauza furtunilor puternice

Aproximativ 2.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit pentru salvarea populaţiei din zonele afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat al MAI.

Conform datelor centralizate la nivelul MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/ atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de Cod Portocaliu, care au vizat judeţele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureş, Prahova, Suceava şi Timişoara şi 11 de Cod Galben, care au vizat judeţele Brăila, Botoşani, Buzău, Neamţ, Prahova, Suceava şi Tulcea.

De asemenea, în acelaşi interval au fost emise opt avertizări hidrologice de inundaţii pentru râurile din centrul şi vestul ţării.

Potrivit sursei citate, pentru salvarea populaţiei din zonele afectate şi reducerea efectelor inundaţiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajaţi ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenţie. Au fost mobilizaţi astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de poliţişti şi 100 de jandarmi. În zonele unde a existat risc pentru populaţie angajaţii MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, în zone sigure.

În judeţele Mureş, Suceava pompierii şi poliţiştii au evacuat preventiv noaptea trecută 98 de persoane şi în judeţul Hunedoara au fost evacuate preventiv 60 de persoane, se arată în comunicatul MAI.

În prezent intervenţiile pompierilor se desfăşoară pentru evacuarea apei, astfel încât persoanele evacuate preventiv să poată reveni la locuinţe.

Potrivit MAI, două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunilor puternice, un minor din judeţul Mureş, ca urmare a prăbuşirii unui copac peste un autoturism în care se aflau 2 adulţi şi 3 copii, şi un adult din judeţul Timiş, care a fost lovit de fulger.

Conform deciziilor luate la nivelul MAI, pentru creşterea capacităţii de intervenţie, în ultimele 24 de ore au fost dislocaţi în judeţul Hunedoara pompieri din judeţele Caraş Severin, Gorj, Sibiu, Alba, Timiş, care au adus mijloace logistice constând în 15 motopompe de mare capacitate. Manevra de forţe a început în cursul zilei de duminică şi s-a făcut prin trimiterea de forţe şi mijloace logistice suplimentare în zonele cu probleme. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu 5 motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, 4 autocamioane şi 3 autospeciale de intervenţie au intervenit în localităţile din judeţul Hunedoara unde au fost înregistrate probleme.

Mai multe unităţi de pompieri au fost alarmate în cursul serii şi nopţii trecute prin ridicarea capacităţii operaţionale şi suplimentarea efectivelor din teren. Acest lucru s-a dispus la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Arad, Hunedoara şi Suceava. Pentru alte unităţi din cadrul ISU Alba şi ISU Bihor s-a ridicat nivelul de alertă.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a cerut ca efectivele ISU dislocate în localităţile afectate de inundaţii şi viituri să acţioneze în continuare alături de celelalte structuri ale Poliţiei şi Jandarmeriei pentru sprijinirea populaţiei, înlăturarea efectelor inundaţiilor şi revenirea la normalitate a comunităţilor afectate.

La nivel judeţean, comitetele pentru situaţii de urgenţă convocate în cursul zilei de ieri rămân activate, menţionează sursa citată.

Prefecţii din judeţele afectate au coordonat activităţile din teren şi au dispus măsuri de sprijinire a populaţiei şi de evaluare a pagubelor înregistrate în ultimele zile, fiind constituite comisiile de evaluare.

De asemenea, ministrul de Interne a dispus pregătirea unor forţe suplimentare care să poată fi detaşate în judeţele unde astăzi ar mai putea fi înregistrate efecte ale fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

Situaţia din teren şi măsurile adoptate sunt monitorizate şi coordonate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, care funcţionează în regim permanent.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a convocat în această dimineaţă la sediul MAI o şedinţă operativă de evaluare a situaţiei înregistrate în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore.

La şedinţă au participat conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI şi conducerea Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţiei de Frontieră, structuri operative care au intervenit în ultimele ore pentru salvarea populaţiei şi limitarea efectelor inundaţiilor, viiturilor şi furtunilor.

(L.B.)

---------

O fetiţă de 2 ani a murit într-o comună din Mureş, după ce maşina în care se afla alături de tatăl ei a fost lovită de un copac doborât de furtună, transmite Digi24.ro.

Tragedia a lovit şi în Timiş, unde un bărbat a murit lovit de trăsnet, iar altul a fost rănit şi este în stare gravă la spital. Asta în timp ce în Arad, pacienţii de la Spitalul Judeţean au fost mutaţi, iar medicii şi asistentele au cărat apa cu găleţile, după ce secţia ce primiri urgenţe a fost inundată.

Premierul Dacian Cioloş a convocat pentru mâine, începând cu ora 8:30, o videoconferinţă cu prefecţii şi autorităţile responsabile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, în urma inundaţiilor care au avut loc în ţară, informează Guvernul.

Tema videoconferinţei este evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile, precum şi a măsurile luate de autorităţile responsabile pentru protejarea cetăţenilor şi a bunurilor acestora.

Printre măsurile de urgenţă luate înaintea şi în timpul fenomenelor meteorologice periculoase se regăsesc: avertizarea/alarmarea populaţiei din zonele cu risc de inundaţii, evacuarea populaţiei şi animalelor conform planului local de apărare împotriva inundaţiilor, asigurarea patrulării pe cursurile de apă, verificarea şi supravegherea podurilor şi podeţelor, verificarea rigolelor şi a şanţurilor de scurgere a apei, deblocarea acestora, mobilizarea cetăţenilor la acţiunile preventive şi la intervenţia operativă, instituirea permanenţei la sediul primăriilor.

Un nou cod portocaliu de inundaţii a fost emis de meteorologi şi este valabil începând de astăzi de la ora 18 până mâine la ora 10, potrivit unor surse din presă.

Codul este destinat zonelor din vestul ţării, centru şi sud-vest, adică zonele în care sunt inundaţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuia sa spuneti daca bancile au iesit sa faca poze sa despagubeasca cei loviti de inundati. Ca de aceea au inventat rca la locuinte recent. Cate o reclama spune ca platesc in 24 de ore. Oameni s-au spucat la reparat repede. Ma intereseaza pe ce bani.

    ARB cred ca trebuia sa dea un comunicat. Avem x case afectate am despagubit x-10%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb