National Commercial Bank (NCB), cea mai mare bancă din Arabia Saudită, a decis să fuzioneze cu Samba Financial Group într-o afacere care dă naştere celui mai mare creditor din regat, respectiv a treia mare bancă din lumea arabă, cu active de 223 de miliarde de dolari, potrivit thenational.ae.
În baza acordului dintre părţi, acţionarii Samba vor primi 0,739 de titluri noi NCB pentru fiecare acţiune pe care o deţin.
Potrivit cotaţiei de închidere a NCB din 8 octombie - ultima zi lucrătoare anterioară anunţului fuziunii (făcut duminică) -, de 38,50 riali saudiţi (10,24 dolari), fiecare titlu Samba este evaluat la 28,45 riali, cu 3,5% peste cotaţia Samba din ziua respectivă. Per total, Samba este evaluată la aproximativ 55,7 miliarde de riali în această tranzacţie, conform NCB.
În urma fuziunii, toate activele şi pasivele Samba vor fi transferate la NCB. După finalizarea afacerii, Samba va înceta să mai existe, acţiunile sale vor fi anulate, iar titluri noi ale grupului NCB vor fi emise către investitori.
Noul NCB va avea sediul la Riad, iar Ammar Alkhudairy va deveni preşedinte. Postul de director executiv va fi ocupat de Saeed Al-Ghamdi.
Ramzi Abu Khadra, bancher veteran în Arabia Saudită, declară: "Fuziunea este o mişcare interesantă şi, consider eu, una garantată. Există un val de consolidare la nivel global, pe motive de economii, reduceri de costuri, aliniere la tehnologie şi la diferite norme ale autorităţilor de reglementare".
Hettish Karmani, şef al departamentului de cercetare din cadrul U-Capital din Muscat (Oman), este de părere că băncile mai mici sunt aşteptate să urmeze calea fuziunilor sau achiziţiilor în contextul problemelor generate de pandemia de Covid-19.
Karmani menţionează: "Fuziunea NCB-Samba va crea o entitate care deţine aproximativ o treime din totalul activelor bancare din regat, o entitate mai mare şi mai puternică, care va beneficia de bani de la investitorii instituţionali străini".
La data de 25 iunie, NCB şi Samba informau că au căzut de acord asupra unui cadru referitor la un proces reciproc de due diligence, respectiv a unei alianţe în decurs de patru luni.
Entitatea nou-creată de NCB şi Samba va avea o bază de capital combinată de 32 de miliarde de dolari, care va controla 25% din piaţa bancară de retail a regatului.
Tranzacţia trebuie să primească aprobarea autorităţilor de reglementare şi a acţionarilor. Atât în acţionariatul NCB, cât şi în cel al Samba există entităţi guvernamentale. La finalizarea fuziunii, acţionarii NCB vor deţine 67,4% din noul grup, iar cei ai Samba - 32,6%.
Cel mai mare acţionar al noului NCB va fi fondul suveran al regatului (Fondul Public de Investiţii), cu o participaţie de 37,2%, conform sursei citate. Agenţia de Pensii Publice va avea în proprietate 7,4% din NCB, iar Organizaţia Generală a Asigurărilor Sociale - 5,8%.