O posibilă fuziune între bursa de la Varşovia şi bursa de la Viena, ce se află, în prezent, în proces de negociere, potrivit surselor citate de Bloomberg, ar crea un centru regional atractiv pentru tranzacţii financiare şi listări de companii, cu o capitalizare cumulată de 260 miliarde de euro. Aceasta ar putea mări distanţa dintre bursele străine şi bursa locală, consideră voci din piaţa de capital locală.
Discuţiile dintre managementul şi acţionarii burselor de la Viena şi Varşovia sunt într-un stadiu incipient, iar negocierile ar putea să nu ducă neapărat la realizarea unei tranzacţii.
• Valentin Ionescu: "Fuziunea - uşor surprinzătoare, datorită faptului că cele două burse păreau că sunt în concurenţă foarte puternică"
Pe de o parte, negocierea dintre cele două burse vine ca o urmare a procesului de consolidare, care se întâmplă de câţiva ani buni la toate bursele din lume, ne-a spus Valentin Ionescu, fost director al Bursei de Valori Bucureşti şi administrator Sibex, continuând: "Pe de altă parte, fuziunea pare uşor surprinzătoare, datorită faptului că bursa din Viena şi cea din Varşovia nu păreau a fi apropiate, ci mai degrabă păreau că sunt în concurenţă foarte puternică".
Valentin Ionescu ne-a explicat: "Cele două burse au strategii total diferite. Bursa de la Viena a încercat să preia şi a preluat alte burse din regiune, formându-şi un grup în Europa Centrală, iar bursa de la Varşovia a fost agresivă pe listarea companiilor direct la Varşovia (companii din Ucraina şi Cehia sunt listate la Varşovia)".
Domnia sa estimează că dacă fuziunea ar avea loc, s-ar crea cea mai mare bursă Central-Est Europeană, care ar domina această zonă.
"În această situaţie, distanţa dintre bursele străine şi bursa locală s-ar mări şi am fi şi mai în urmă decât suntem în prezent. Atunci, investitorii vor fi din ce în ce mai interesaţi să acceseze noua bursă creată, având în vedere avantajele de lichiditate şi clienţii puternici care s-ar regăsi acolo", consideră Valentin Ionescu.
Domnia sa apreciază că bursa locală ar trebui să aibă o strategie, aşa cum s-a dorit şi în anii trecuţi, în vederea dezvoltării unui pol regional în Europa de Sud-Est, care să cuprindă şi bursele din jurul Româ-niei.
"Cel mai mult, pentru bursa noastră, contează să diversifice produse, să realizeze lis-tări constante şi să aibă o strategie bună", a conchis Valentin Ionescu.
• Teodor Ancuţa: "Ideea de fuziune între Viena şi Varşovia este extraordinară"
În conjunctura actuală, fuziunea celor două burse reprezintă o strategie bună, consideră Teodor Ancuţa, fost preşedinte Sibex.
"Ideea de fuziune între Viena şi Var-şovia este extraordinară, această fuziune putând duce la creşterea lichidităţii şi a credibilităţii, a investitorilor şi a brokerilor în piaţa de capital", a adăugat domnia sa.
În ceea ce priveşte bursa locală, acesteia îi lipseşte vizibilitatea şi o strategie bine definită, consideră Teodor Ancuţa.
"Cred că România a pierdut trenul, iar bursa locală nu are şanse să fie decât o filială a bursei rezultate din fuziune", a conchis domnia sa.
• Patrick Young: "România, cu mult în urma Poloniei în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital"
Faptul că există discuţii pentru o posibilă fuziune între bursa din Viena şi cea din Varşovia arată clar, încă o dată, că România rămâne cu mult în urma Poloniei în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital, consideră Patrick Young, director executiv al societăţii de consultanţă DV Advisors.
Per ansamblu, este greu de văzut care sunt beneficiile ce ar putea decurge din fuziunea Var-şovia-Viena, pentru investitori sau pentru pieţe, din cauză că cele două burse sunt dis-tincte din punctul de vedere al businessului şi au traiectorii foarte diferite, ne-a spus domnia sa.
"Noua Europă rămâne într-un stadiu incipient de dezvoltare a pieţelor de capital, fiind, în acelaşi timp bogată în oportunităţi pentru pieţele care au viziunea necesară să propulseze capitalismul", a subliniat Patrick Young.
• Rareş Nilaş: "Fuziunea dintre cele două burse, un lucru normal, având în vedere consolidarea pieţelor mondiale"
Fuziunea dintre cele două burse este un lucru normal, având în vedere consolidarea pieţelor mondiale, este de părere Rareş Nilaş, director general al BT Securities.
"Probabil se va crea o puternică reţea bursieră, după modelul NYSE Euronext, care poate deveni un jucător european", a adăugat domnia sa.
Rareş Nilaş a continuat: "Din păcate, BVB va rămâ-ne o bursă mică, marginală, care nu reuşeşte să se dezvolte şi să aibă o strategie coerentă de finanţare a economiei româneşti, iar dacă nu se vor lua măsuri, probabil vom asista în curând la emitenţi români care vor lansa IPO pe platforma comună Varşovia-Viena".
Domnia sa consideră că acţionarii BVB trebuie să decidă dacă vor o astfel de integrare, abia după aceea, putându-se lua în discuţie o strategie în această direcţie.
Rareş Nilaş a amintit că, deocamdată, la Adunarea Generală a Acţionarilor BVB, principalele probleme sunt directorul general şi tariful fix de 800 de euro.
Wiener Boerse a preluat în 2008 participaţii majoritare la bursele din Ljubljana şi Praga, după ce, în 2004, a achiziţionat Bursa de la Budapesta.
Bursa de la Varşovia, care s-a listat în 2010, este lider regional în privinţa ofertelor publice iniţiale lansate de companii.
CEE Stock Exchange Group este interesată de cooperarea cu Bursa din Varşovia. În martie 2012, CEE Stock Exchange Group - cu sediul în Viena - informa că este dispus să poarte discuţii cu rivalul mai mare, Bursa din Varşovia, în vederea unei "fuziuni între egali".
Bursa de la Varşovia este evaluată în prezent la 1,62 miliarde zloţi (400 milioane euro). Piaţa principală a bursei poloneze are listate 439 de companii cu o capitalizare totală de peste 696 milioane de zloţi.
1. Gândire de brokeri
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 12.04.2013, 09:30)
Brokerul e cel care cumpără şi vinde şi-n somn: case, acţiuni, piei de cloţă, pe mă-sa, pe tac-su, bani să iasă - adică vânt de înteţit flacăra acestui păcătos "carpe diem!".
Îl simţi cum tremură de emoţie la ideea de a vinde BVB-ul Vienei, turcilor, chinezilor, ostrogoţilor ca să-şi permită încă o sticlă, încă o fetişcană, mai nou încă o rată la bancă.
Cine are acţiuni la firme austriece sau conturi la sucursale vieneze ştie cât de câinoşi pot fi austriecii. A fuziona cu ei înseamnă a te lăsa înghiţit, nu "absorbit de la egal la egal".
De i-ar duce capul, brokerii boştri ar trebui să clădească aici pentru a locui sau a da cu chirie, nu pentru a sfârşi ca homleşi. De i-ar duce capul!
O strategie bună ar putea fi fuziunea cu BVM (Chişinău) care tinde să intre în zona de atracţie a Istambulului.
Unde eşti tu, Ştefan Vodă? Acum te-ai găsit săfii mort de vreo cinci sute de ani?!
Tudor Vasiliu
.
2. fara viitor
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 12.04.2013, 09:44)
Singura sansa pentru BVB este sa fie "inghitita " de o bursa mai mare, altfel moare incet da sigur. Ne place, nu ne place asa functioneaza capitalismul...
3. Fuziune locala
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2013, 10:02)
Sibex + bvb!
3.1. fuziune BVB Sibex fara rost (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2013, 11:33)
nu cred ca are rost o fuziune BVB sibex, pentru ca BVB nu are nevoie de SIBEX cu nimic, daca isi pun mintea la contributie vor avea derivate mai multe ca sibex
De ce ar fi interesanta sibex pentru bvb cand ofera aceleasi produse ?
4. pai cum
(mesaj trimis de Obama în data de 12.04.2013, 11:28)
nu fuziona BVB cu Varsovia? BVB n-are decat sa moara cu toti combinatorii astia, poate sa reinvie cand cineva chiar o sa faca ceva pentru bursa si aceasta va fi promovata ca lumea. pana atunci, banii in banci nu mai putem sa i tinem ca ti-i ia UE, la bvb ti-i iau alti jmecheri.. Mai ramane ceva? Doar sa cheltuim!
5. Tendinta clara
(mesaj trimis de Dan în data de 12.04.2013, 13:44)
De cativa ani buni se vede ca asta e tendinta pe pietele de capital, fuziunea. Nu vad de ce e asa surprins domnul Ionescu. Ramane intrebarea daca BVB va fi curtata repede sau va fi lasata sa se afunde si mai mult in sucul propriilor orgolii ale "inteleptilor" si cumparata pe nimic. Solutia ideala era consolidarea unor relatii foarte puternice intre bursele balcanice, dar asa va trebui probabil sa ne lasam habsburgizati.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de adi în data de 15.04.2013, 10:30)
Tendinta este clara dar sezonul de M&A incepe in cateva luni, iar ca sa fi "A" trebuie sa ai multa atractivitate si daca vrei sa te vinzi SCUMP trebuie sa ai multa incelepciune si minte...nu prea le vad la BVB sincer! :-)