Fuziunea PD-PNL omorîtă din faşă

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 27 ianuarie 2005

Valeriu Stoica a rămas printre singurii susţinători ai fuziunii

Pediştii au lipsit de la dezbateri

Adrian Cioroianu nu crede în şansele constituiri unui partid popular în România

Disensiunile dintre PD-PNL au devenit din ce în ce mai vizibile

Proiectul fuziunii partidului liberal cu cel democrat nu pare să stîrnească interesul nici uneia dintre cele două formaţiuni. Cel puţin, la întîlnirea de ieri, de la sediul Grupului pentru Dialog Social, nu a fost prezent nici un reprezentant al Partidului Democrat. Nici liberalii aflaţi la întîlnire nu s-au pronunţatt pentru proiectul fuziunii celor două formaţiuni. Valeriu Stoica, susţinătorul fuziunii, crede în continuare în necesitatea constiuirii unui pol puternic de dreapta, prin contopirea celor două formaţiuni aflate în Alianţă. Cu toate aces-tea, părintele Alianţei D.A., este de părere că disensiunile dintre cele două partide aflate la guvernare au început deja şi ar putea chiar să se acutizeze. Valeriu Stoica consideră că momentul decisiv pentru realizarea fuziunii se va consuma la Congresul PNL de săptămîna viitoare, unde va fi discutată oportunitatea începerii negocierilor cu Partidul Democrat. Valeriu Stoica consideră că PNL şi PD trebuie mai întîi să-şi facă o introspecţie ideologică şi doar în urma acestei analize să negocieze termenii exacţi în care s-ar putea realiza fuziunea. În acest sens, Valeriu Stoica consideră că partidele ar trebui să-şi revendice identitatea politică mai ales în condiţiile în care ne vom integra în 2007, ne vom integra în structurile Uniunii Europene: "După integrare, România va fi un actor în jocul politic european. În aceste condiţii, şi sis-temul politic trebuie să se integreze în cel european."

Liberalul a făcut, astfel referire la sprijinul acordat în campania electorală de Partidul Socialist European liderului PSD Adrian Năstase, subliniind în acelaşi timp că Partidul Popular European nu a avut nici un reprezentant la aceste alegeri.

Pe de alta parte, senatorul PNL, Adrian Cioroianu, nu crede în necesitatea unei fuziuni în acest moment. Din punctul său de vedere, toate partidele au nevoie, mai întîi de o clarificare doctrinară. Cioroianu spune că PNL nu îşi mai regăseşte nici propria identitate, astfel încît, fuziunea ar putea conduce la dezrădăcinarea partidului faţă de ideile de bază ale liberalismului. "Cred că în România o Alianţă între centru - stînga, reprezentat de PD şi centru- dreapta reprezentat de PNL nu ar putea conduce la un curent popular. Nu cred că e neapărat nevoie de un partid puternic de dreapta, deoarece noi nu avem nici măcar un partid puternic de stînga. PSD este mai degrabă un partid conservator", a mai adăugat senatorul PNL.

Domnia sa spune că PD nu va dori niciodată să urmeze PNL într-un proiect liberal: "Orgoliile şi ambiţiile unora nu sînt un argument credibil pentru ca ambele formaţiuni să urmeze o altă cale - cea a partidului popular."

Nici ministrul liberal Bogdan Olteanu nu este de acord cu fuziunea PD - PNL. Potrivit aces-tuia, fuziunea nu se poate realiza atît timp cît cele două formaţiuni se află la putere, deoarece ar putea fi afectată eficienţa Alianţei. Pe de altă parte, domnia sa atenţionează că fuziunea PD cu PNL ar lăsa descoperit mai mult de jumătate din bazinul electoratului care se revendică, încă din social democraţie: "Nu poate fi lăsat PSD să raspundă de 50% din electorat."

Disensiunile celor două partide au devenit din ce în ce mai vizibile. După cum apreciază chiar membrii celor două partide, PD şi PNL nu au o viziune unitară nici măcar în ceea ce priveşte reforma sistemului fis-cal. Reprezentanţii liberali spun, astfel că PNL a avut iniţiativa implementării cotei unice, în timp ce PD a propus impunerea dividendelor retroactiv.

Acum două zile, votul acordat ordonanţei Petromidia, din comisia economică a Camerei Deputaţilor, a creat din nou neîn-ţelegeri între PD şi PNL. Astfel, PSD şi PNL au votat pentru transformarea datoriilor Petromidia în obligaţiuni, în timp ce reprezentantul PD a cerut amînarea votării proiectului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb