Fuziunile şi achiziţiile din sectorul asigurărilor sunt în creştere anul acesta

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 octombrie 2009

Companiile de asigurări se confruntă cu pierderi importante, fiind nevoite să-şi majoreze capitalul.

Companiile de asigurări se confruntă cu pierderi importante, fiind nevoite să-şi majoreze capitalul.

Numeroase companii de asigurări şi instituţii financiare caută să-şi redreseze capitalul prin înstrăinarea activelor (non-principale), la preţuri atractive, astfel că investitorii strategici şi fondurile suverane de investiţii s-ar putea extinde pe noi pieţe, prin achiziţii în domeniu.

Un studiu realizat de compania de consultanţă "Deloitte", privind perspectivele realizării de fuziuni şi achiziţii în industria asigurărilor în 2009, arată că, anul acesta, "provocarea esenţială pentru unii asiguratori de viaţă, proprietăţi şi accidente este reorientarea către modalităţi de obţinere a capitalului".

Deşi atât segmentul asigurărilor de viaţă, cât şi cel al asigurărilor de proprietăţi şi accidente se confruntă cu deprecieri masive ale investiţiilor, segmentul de viaţă a fost cel mai puternic afectat de volatilitatea de pe pieţele financiare, spun reprezentanţii "Deloitte".

În asemenea condiţii, numeroase companii de asigurări se confruntă cu pierderi importante, fiind nevoite să-şi majoreze capitalul prin înstrăinarea activelor neperformante sau a operaţiunilor care consumă capital.

AIG, "Aviva" şi ING au anunţat vânzări ale unor divizii

Cea mai recentă tranzacţie din domeniul asigurărilor a fost anunţată săptămâna aceas-ta. "American International Group" Inc. (AIG) a decis să-şi vândă divizia de asigurări de viaţă din Taiwan - "Nan Shan Life Insurance" Co., către un grup condus de "Primus Financial Holdings" Ltd. Aceasta este cea mai importantă desprindere a unor operaţiuni pe care o face asiguratorul după ce a fost salvat de stat de la faliment, în 2008. Valoarea tranzacţiei este de 2,15 miliarde de dolari.

Tot recent, "Aviva" Plc, al doilea asigurator din Marea Britanie, a anunţat că aşteaptă să finalizeze luna viitoare oferta publică iniţială pentru divizia sa din Olanda, "Delta Lloyd Group". "Aviva" vinde o parte din cota sa de 92% deţinută la "Delta Lloyd Group", urmărind astfel să obţină lichidităţi. "SNS Securities" evaluează "Delta Lloyd" la 4-4,5 miliarde de euro, iar oferta iniţială a acesteia va fi cea mai mare lansată în Europa de Vest după luna iunie 2008.

O altă societate financiară importantă, "ING Groep" NV din Olanda, a anunţat că îşi vinde participaţia majoritară la afacerile de asigurări de viaţă şi administrare a averilor celor bogaţi din Australia şi Noua Zeelandă către "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. (AZN), în schimbul sumei de 1,5 miliarde de dolari. Tranzacţia, cea mai importantă pentru AZN după 2003, urmează să genereze grupului olandez un profit net de 300 de milioane de euro. ING este al doilea asigurator de viaţă din Australia şi se află în primele cinci locuri pe piaţa de adminis-trare a averilor bogătaşilor, în timp ce ING Noua Zeelandă este lider pe pieţele de management al fondurilor mutuale, asigurări de viaţă şi imobiliare.

VIG, interesată să facă achiziţii

"Vienna Insurance Group" (VIG), cel mai mare asigurator din Austria, intenţionează să achiziţioneze companii specializate în asigurări de viaţă şi generale din Polonia, Ungaria şi Germania, conform declaraţiilor lui Günter Geyer, directorul general al VIG. Acesta a afirmat recent: "Încă sunt convins că o investiţie în Polonia sau Ungaria, poate chiar în Bulgaria, va aduce mai mult profit decât o companie din Marea Britanie sau Olanda. Sperăm ca să vândă în Polonia sau Ungaria".

VIG a alocat fonduri de 1,2 miliarde euro (1,7 miliarde dolari) pentru achiziţii şi se concentrează pe Europa de Est, unde primele de asigurare cresc într-un ritm mai rapid decât în Occident. Anul trecut, VIG a cumpărat divizia de asigurări a băncii austriece "Erste Group", ca să devină cel mai mare asigurator din Europa de Est.

Dezechilibru între cerere şi ofertă

În prezent există un dezechilibru între cererea şi oferta de pe piaţa de profil, astfel că numărul companiilor care vor să renunţe la active este mai mare decât cel al societăţilor ce vor să cumpere.

Potrivit specialiştilor, companiile din China şi Japonia, care au poziţii financiare favorabile, dar şi cele din Europa (care au reuşit să evite pierderile masive din investiţii) sunt cei mai puternici candidaţi la realizarea de achiziţii. Companiile de asigurări din Orientul Mijlociu şi Asia sunt o ţintă interesantă, întrucât guvernele din aceste regiuni vor să diversifice activităţile din sectorul financiar.

Groupama creează un jucător de referinţă pe piaţa noastră

Recent, grupul internaţional de asigurări şi servicii financiare Groupama a lansat în ţara noastră compania Groupama Asigurări, creată prin fuziunea dintre "BT Asigurări", "Asiban" şi "OTP Garancia Asigurări". Tranzacţia face parte din strategia de creare a unui jucător de referinţă pe piaţa locală a asigurărilor. Reţeaua de vânzări este împărţită în opt regiuni şi este compusă din 300 de agenţii şi puncte de vânzare. Societatea se concentrează acum pe procesul de rebranding.

De la intrarea pe piaţa din România, "Groupama" a investit peste 500 de milioane de euro.

"În condiţiile în care pieţele financiare şi de credit se stabilizează, aşteptăm ca achizitorii strategici să revină pe aceste segmente şi să profite de dezechilibrul dintre cerere şi ofertă, respectiv să asistăm la un nou val de consolidare", susţine o analiză a companiei "Deloitte".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb