Infamul "Vrem linişte", folosit de fostul preşedinte Ion Iliescu şi foştii comunişti, în anii 90, pentru a le ascunde intenţia de a captura Statul, a fost reutilizat de judecătorul Ionela Tudor de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a suspenda efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, scrie publicaţia g4media.ro.
Potrivit sursei citate, judecătorul Tudor a negat independenţa actului de justiţie de cel politic, recunoscând că a admis cererea de suspendare a analizei şi pentru că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. G4media.ro scrie că a descoperit, în motivarea sentinţei, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentinţe disponibile public.
În decizia luată de judecătorul Ionela Tudor pe 1 martie, decizie a cărei motivare a fost făcută publică astăzi, se indică o argumentaţie cel puţin bizară, conform g4media.ro:
"Astfel, luând în considerare, contextul social şi politic în care s-a desfăşurat procesul de verificare al tezei de doctorat, chiar până ca CNADTCU, respectiv instanţa de judecată să se pronunţe asupra veridicităţii susţinerilor invocate prin sesizări, Curtea apreciază că reclamantul a suferit un prejudiciu prin aceea că, pe lângă faptul că sesizările nu au respectat condiţiile prevăzute de art. 3 din Anexa nr.3 a OMEC nr. 5229/2020, pct. c) şi d), acestea nu conţin o analiză personală, motivată şi sprijinită pe probe a celor care au formulat sesizările.
Totodată, luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.
De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României."
Sursa citată arată că din cele 31 de pagini ale deciziei reiese că nici măcar avocaţii lui Ciucă nu au invocat aceste motive în solicitarea de suspendare, vorbind doar la modul general despre "prejudiciile de imagine" ale clientului lor. În plus, aceste fragmente indică, fără putinţă de tăgadă, faptul că magistratul a luat în considerare argumente care nu au legătură cu cauza, ci reprezintă o excedere spre spectrul politic. În plus, grijuliu, magistratul a sărit în apărarea lui Ciucă în disputa cu "adversarii politici", care ar putea folosi chestiunea plagiatului ca "armă".
În rest, temeiul admiterii acţiunii premierului s-a bazat pe interpretarea unor chestiuni tehnice, magistratul Tudor dând dreptate avocaţilor acestuia de a susţine că sesizările de plagiat nu respectau chestiuni de formă. Astfel, cei care au depus sesizările au preluat documentarea Emiliei Şercan, cea care a dezvăluit, pe 18 ianuarie, faptul că mare parte din teza lui Ciucă este plagiată, şi nu au indicat sursele proprii de documentare şi nici motivarea personală cu privire la sesizarea formulată, ceea ce, în accepţiunea judecătoarei Tudor, a făcut ca aceste sesizări să fie nelegale.
De precizat că, anterior, CNATDCU a avut pe masă mai multe sesizări formulate pe baza textelor scrise de Şercan şi a confirmat aspectele, retrăgând mai multe titluri de doctor. Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, instituţia care le-a înregistrat, a explicat, la rândul ei, că din 2016 a procedat la fel în cazul tuturor sesizărilor, fără obiecţii din partea Ministerului Educaţiei sau a celor reclamaţi, dar acest argument nu a fost luat în considerare de judecător. La 15 zile după primirea motivării, Unitatea Executivă poate depune recurs.
Din verificările g4media.ro, reiese că, la rândul ei, judecătoarea Ionela Tudor a preluat în decizia de motivare din dosarul Ciucă fragmente, integral sau prin reformulare, din alte decizii judecătoreşti, fără a preciza sursa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 14:27)
Ne-au furat 32 de ani si ne fura in continuare. Romania stat mafiot. In 32 de ani nu au fost in stare sa construiasca nimic in Romania, o autostrada care sa traverseze Romania, scolii, gradinite, spitale etc toate sunt de pe timpul lui Ceausecu, noi acum suntem datori vanduti, iar banii sunt in buzunarele celor care au condus Romania si a strainilor care ne-au furat si ne impun acesti h.oti si m.afioti. Justitia, procurorii, SRI, DNA, DIICOT, politia, armata au t.radat poprul roman pentru pensiile speciale si iesirea la pensie la 40 - 50 de ani. Ciuca este un plagiator care sta bine in fruntea statului.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 17:07)
Motivul suspendării analizei doctoratului d-lui Ciucă îl reprezintă intervențiile venite de la Ambasada "partenerului strategic". D-l Ciucă e garantat de "partenerul strategic". Știe cel mai bine cum poate cumpăra scump și foarte scump fier vechi botezat armament.
Asta înseamnă nevoie de stabilitate. Stabilitate în jaf "strategic" :-)
Exact cum "partenerul strategic" a dorit stabilitate când a decis că Balena albastră Koveshi n-a plagiat decât 4-5%. Mult prea puțin. Tot "partenerul strategic" a considerat că Ponta a plagiat (când ăla încercă să asigure finanțarea chinezilor pt unitățile 3/4 de la Cernavodă). Tot "partenerul strategic" a considerat că Dragnea a furat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 19:19)
Ia-te de mână cu Dragnea și cu Ponta și mergeți la Moscova; acolo e locul vostru. Și să nu vă mai întoarceți până nu vă chemăm noi.
Pe noi lăsați-ne cu Kovesi, cu americanii, cu NATO, că ne este bine.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 19:20)
Lasa "partenerul strategic" ca nu el i-a condamnat pe Ponta si Dragnea ci "justitia reformata" de basescu-petrov