G7 - Apa sfinţită peste o nouă criză

TEODOR FLEŞERU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2016

Întampinaţi de 46 de copii de gradiniţă, reprezentanţii celor mai industrializate ţări ale lumii participă, pe 26 şi 27 mai, la Summitul G7, din Japonia.

După ce corul celor Şapte Magnifici a intonat pe o singură voce îngrijorarea faţă de situaţia grea a economiilor emergente, premierul japonez a şocat lumea cu prorocirea lui: Shinzo Abe a prezentat date care demonstrează fără echivoc că preţurile mărfurilor au scazut cu 55% din 2014, adică acelaşi procent semnalat la ora crizei finaciare globale, conform Nikkei, în 2008, când Lehman Brothers intra în colaps.

Iar asta l-a îmboldit pe premierul din Ţara Soarelui-Răsare să ne avertizeze că urmează o criză de proporţii similare.

Adică Apocalipsa?

A sunat goarna?

Să ne facem bagajele?

Ca s-o apucam încotro?!

Pentru că va fi globală, adică groasă rău...

La Ise-Shime, în Prefectura Mie, se găseşte Marele Altar Ise.

Obama, Merkel, Hollande, Trudeau, Rienzi şi Cameron au fost introduşi în mănăstire de Shinzo Abe, fiind acceptaţi de preoţii Shinto după ce s-au purificat cu apă sfinţită. Este vorba de o mănastire veche de peste 2000 de ani, pe care premierii japonezi o vizitează tradiţional, la început de ianuarie, ca să deschidă noul an sub sfinte auspicii.

De regulă, mănastirea nu primeşte vizitatori de nici un alt fel, însă de această dată, pentru binele ţării şi al lumii, s-a făcut o excepţie.

Japonezii cred ca acest summit va spori considerabil afluxul de turişti în regiune, iar cifra de afaceri în turism va depăşi 4 miliarde de yeni, un fel de repetiţie prematură pentru Jocurile Olimpice din 2020.

Probabil învioraţi de apa sfinţită şi binecuvântarea preoţilor shintoişti, Cei Şapte au plantat câte un cedru, ca să marcheze momentul şi să contribuie la înverzirea vegetală a planetei.

Contează, nu?!

După care au început discuţiile şi conferinţele de presă.

Obama a trecut la pupitru, anunţându-ne că împreună cu Pentagonul încearcă să conceapă o "arhitectură a apărării" în aşteptarea unor eventuale "evenimente neaşteptate" (este un titlu de film, înca nefilmat : «Asteptarea evenimentelor neasteptate»)...

"Korea de Nord constitue o mare îngrijorare pentru noi toţi. Ei nu pot atinge acum ţinte americane, însă de fiecare dată, când iniţiază un nou test, învaţă câte ceva..."

Adică?

Bănuim că acel "ceva" pe care îl învaţă, îi aduce tot mai aproape de ţintele americane.

Apoi, ţintuit de întrebările referitoare la Hiroshima, Obama s-a apărat şi mai exoteric, nu doar literal, aproape mistic:

"Lansarea unei bombe atomice a constituit un moment de inflexiune nodală în istoria modernă. E ceva ce ne obligă pe toţi să fim implicaţi. Imaginea din fundalul unui eveniment nuclear ne implodează imaginaţiile".

Adica....Wow !

Mi-e realmente teamă să analizez paragraful de mai sus, ca nu cumva textul lansat de Obama să explodeze, nu numai în imaginaţia mea, dar şi în minţile tuturor semenilor mei din întreaga lume, indiferent de religie sau orientare politică. N-aş sfatui nici un exeget erudit să atenteze o interpretare, fie ea şi cu inflexiuni nodale.

Apoi, evident conştient de impactul iminent al retoricii, a încercat să ne prea-mărească viitorul imediat:

"Criza grecească a fost atenuată considerabil, dar încă mai este necesară multă trudă economică".

Şi ca să pună punctul pe «i» al politicii americane contemporane, Obama ne-a împartăşit convingerea lui că Bernie şi Hillary duc nişte "campanii serioase", iar Trump "i-a scos din ţâţâni pe toţi liderii mondiali"!

Nasol.

Dacă şi-au ieşit din ţâţâni, am feştelit-o, ca să nu zic altfel, bănuiesc că-l include între lideri şi pe cel korean, nu?

Apoi, Abe, ca să ne mai îmbuneze, l-a certat pe Obama pentru crima unui meseriaş american care a omorât o japoneză, într-o padure din Okinawa.

Asta şi pentru că în stradă se aflau foarte mulţi protestatari, onorând summitul şi contribuind la boom-ul turistic japonez.

Iar cifra 7 însemnă NOROC.

Să vină Olimpida 2020 !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb