G8: "Economia mondială este, în continuare, ameninţată de riscuri considerabile"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2009

Liderii Grupului celor Opt (G8 - cele mai industrializate state) sunt de părere că redresarea economică după cea mai puternică recesiune de după cel de-al doilea Război Mondial este prea fragilă ca să ia în calcul renunţarea la eforturile de pompare a lichidităţilor în economie.

O declaraţie comună a participanţilor la reuniunea G8 din L"Aquila, Italia, prevede: "Deşi există semne de stabilizare, inclusiv o redresare a pieţelor acţiunilor, un declin al dobânzilor şi o îmbunătăţire a încrederii întreprinzătorilor şi con­sumatorilor, situaţia rămâne incertă".

Liderii G8 cred că economia mondială este, în continuare, ameninţată de "riscuri considerabile" şi ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar. În opinia acestora, renunţarea la pachetele de stimuli ar trebui să aibă loc doar după "asigurarea revenirii economice".

Potrivit G8, strategiile de ieşire din criză vor varia în funcţie de condiţiile economice şi finanţele publice ale ţărilor, şi trebuie să asigure o redresare sustenabilă pe termen lung.

Dolarul rămâne principala monedă pentru rezerve

Dolarul american va rămâne moneda principală de constituire a rezervelor statelor, susţine Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Prezent la summitul G8, Gibbs le-a declarat jurnaliştilor: "În pofida discuţiilor pe care este posibil să le fi auzit pe această temă, nu văd vreo îndepărtare de noţiunea de dolar ca monedă în care sunt constituite rezervele naţionale".

Amintim că preşedintele rus Dmitri Medvedev şi alţi lideri de state emergente au sugerat crearea unei noi monede pentru rezervele naţionale, în vederea reducerii expunerii la dolar

După revenirea din criză pot apărea manifestări de naţionalism economic, atunci când retragerea statului poate lăsa industriile cheie la cheremul unor campioni ai naţionalismului, care să le apere împotriva unor eventuale preluări externe, cu atât mai mult cu cât pachetele de sprijin pot genera efecte care să distorsioneze piaţa şi să ducă la un "protecţionism inteligent", arată un raport UNCTAD, citat de Agerpres. Documentul, redactat ca reacţie la angajamentul liderilor G20 de la Londra de a menţine deschis regimul comerţului şi al investiţiilor, subliniază că volumul investiţiilor străine directe a scăzut rapid în toată lumea dar că, deocamdată, ţările G20 s-au abţinut să ia măsuri restrictive faţă de investiţiile străine şi faţă de cele făcute de capitalul autohton în alte state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb