Gabriel Berca a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 24 iulie 2015

Gabriel Berca a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Actualizare 14:44

Gabriel Berca, fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc, va fi arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Măsura poate fi însă contestată.

Instanţa rămăsese, vineri, în pronunţare, la ora 12:55 expirând ordonanţa de reţinere a lui Gabriel Berca.

---

Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor, a fost pus sub învinuire în dosarul în care fostul deputat Mihai Banu a fost arestat în urmă cu două săptămâni, ambii fiind acuzaţi că şi-au traficat influenţa pentru a ajuta un om de afaceri care avea contract cu o primărie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii de la Structura Teritorială Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, până vineri, la ora 12.50, a fostului senator Gabriel Berca, pentru trafic de influenţă.

Procurorii vor cere vineri Curţii de Apel Bacău arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gabriel Berca.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro, pentru ca, în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie din judeţul Bacău.

"Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale", au precizat procurorii în documentul citat.

Anterior, surse judiciare au declarat, potrivit Mediafax, că procurorii DNA Bacău i-au prezentat acuzaţiile lui Gabriel Berca şi au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Potrivit surselor citate, Gabriel Berca, la data faptelor senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal, ar fi primit cei 185.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, care avea un contract cu Primăria comunei Ardeoani, judeţul Bacău, iar instituţia trebuia să achite lucrările de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri.

Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost şi secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Berca a fost prefectul judeţului Bacău, în perioada 2005 - 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 - 2012 şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012.

La începutul lunii iunie, UNPR anunţa că fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a înscris în formaţiune. Berca a fost membru PMP, vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.

Fostul deputat PNL de Bacău Mihai Banu a fost reţinut în 9 iulie şi arestat preventiv o zi mai târziu, pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la un om de afaceri, 270.000 de euro pentru ca, în calitate de deputat, să-şi folosească influenţa pe lângă membri ai guvernului în vederea alocării unor sume de bani către o primărie din Bacău.

"Din cei 270.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu şi cu complicitatea fiului său, Lucian Banu, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de acelaşi inculpat. Astfel, pe 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător, şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la 150.000 lei. Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12 august 2010 - 22 iulie 2011, în conturile indicate de Mihai şi Lucian Banu", arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au mai dispus atunci ca Lucian Banu să fie cercetat sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pentru a "grabi lucrurile...la DNA mai trebuie transferati in aceasta institutie inca vreo 1000 de procurori..,astfel ca pana la alegerile din 2016 sa avem o situatie cat mai clara, Dar putem merge si pa logica " toate persoanele in speta politice pe care le =am vazut la televizor....si care ni se par suspiciosi sa nu-i votam. Atentie alegatori ???

    pacat ca nu a fost demis si secretarul de stat pt industria de aparare AUREL SORIN ENCUTESCU care il angajase pe penalul de BERCA la cabinetul sau din ministerul economiei. In momentul cand a fost arestat s/a ,,pierdut'' ??? ordinul de numire al lui Berca. RUSINE PT PESEDISTUL CORUPT DE ENCUTESCU PENTRU CA ISI ADUCE O GASCA DE PENALI SI DE INCOMPETENTI. RUSINE si pt ministrul MIHAIT TUDOSE care nu l-a demis pe ENCUTESCU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb