Gabriel Dumitraşcu: "Ne dorim mecanism de stabilizare a preţului, în oferta Romgaz"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 septembrie 2013

Gabriel Dumitraşcu: "Ne dorim mecanism de stabilizare a preţului, în oferta Romgaz"

Autorităţile noastre sunt interesate şi cum vor evolua acţiunile Romgaz după oferta de listare, având în vedere că statul rămâne acţionar majoritar, astfel că doresc să includă şi un mecanism de stabilizare a preţului.

Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, ne-a spus că listarea Romgaz va aduce, în premieră, şi un mecanism de stabilizare. Acest mecanism presupune ca circa 15-20% din acţiunile alocate ofertei să fie încredinţate unui broker, care le va tranzacţiona în perioada imediat următoare listării astfel încât fluctuaţiile de preţ ale acţiunilor Romgaz să nu fie foarte mari.

Goldman Sachs, intermediarul listării Romgaz, va emite GDR-uri (global depositary receipts) special pentru producătorul de gaze deţinut de stat, ne-a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie. Astfel, preţul certificatelor care vor fi tranzacţionate pe bursa londoneză va varia strict în funcţie de preţul acţiunilor şi performanţa Romgaz.

Oficialul Departamentului pentru Energie a declarat, ieri, într-o conferinţă, că investitorii români vor plasa circa 200-220 milioane euro în acţiunile Romgaz. Autorităţile noastre sunt hotărâte să structureze oferta Romgaz în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi GDR-uri la Londra, iar derularea acestei operaţiuni va începe la finele lunii octombrie şi se va încheia în noiembrie

Gabriel Dumitraşcu a precizat: "Piaţa românească nu este dispusă să plaseze foarte mulţi bani în Romgaz. Pre-marketingul ne-a arătat că investitorii români vor plasa 200-220 milioane de euro în oferta Romgaz. Noi vrem să vindem 15% din acţiunile companiei, iar ţinta este să obţinem maxim 600 milioane de euro. Diferenţa de bani trebuie atrasă de la investitorii străini".

Principalul obiectiv al planului de administrare al Romgaz este stoparea scăderii producţiei, iar dacă nivelul producţiei companiei de acum 10-12 de ani s-ar fi păstrat, importurile de gaze ar fi fost acum aproape de zero, apreciază şeful direcţiei Privatizare a Departamentului Energie.

Domnia sa a adăugat: "În cazul Romgaz, cu datorii aproape de zero, nu era nevoie o listare pe bursă pentru a atrage investiţii. La Romgaz este nevoie de o creştere a performanţei, iar listarea va forţa managementul să fie performant. Noi am ţinut morţiş ca în planul de administrare principalul obiectiv să fie stoparea scăderii producţiei. Prioritar pentru noi nu este să cedăm controlul în companiile energetice. Când aceste companiile vor performa aşa cum ne dorim, atunci statul va deveni acţionar minoritar".

Romgaz Mediaş nu a descoperit niciun zăcământ nou de gaze, dar investeşte în depozite de înmagazinare şi în staţii de uscare a gazelor, a declarat, la rândul său, Corneliu Condrea, director în Departamentul pentru Energie.

Munca la stat nu este comodă, iar directorii riscă tot timpul sesizări la DNA şi Curtea de Conturi, a mai spus Gabriel Dumitraşcu. În cazul multor societăţi de stat, cei cu responsabilităţi în domeniul financiar au rămas la stadiul de mic contabil, a subliniat domnia sa, precizând: "Pe zona financiară, companiile de stat nu au oameni potriviţi. O spun şi analiştii. Ai noştri au rămas în conceptul unei viziuni limitate şi sunt captivi contabilităţii vechi. Este prima nevoie a companiilor de stat, la fel cum acestea au nevoie de jurişti, specialişti pe probleme corporative. Este o problemă generală a companiilor de stat".

Oficialul Departamentului pentru energie a mai menţionat şi că, în cadrul selecţiei managerilor profesionişti pentru companiile de stat, nu au aplicat întotdeauna cei mai buni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca nuclearelectrica este suprasubscrisa de 3-4 ori atunci nu vad cum la Romgaz nu s-ar putea strange macar 300 de milioane de euro cu putina publicitate.Dar se pare ca baietii vor sa ne tinem bursa cat mai mica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb