Reporter: În viaţa SIF-urilor şi în special a SIF Muntenia au avut loc schimbări importante, în acest an. Cum le priviţi?
Gabriel Filimon: Cu linişte şi încredere. Schimbările sunt de natură, în general, să mişte lucrurile înainte.
Reporter: În situaţiile disperate, speranţa este de bine.
Gabriel Filimon: Nu consider că am trecut printr-o situaţie disperată.
Schimbările au avut loc şi probabil, dacă vorbim de SIF-uri, vor continua, atât ca efect al voinţei acţionarilor, în primul rând, cât şi ca schimbare de politici, de mentalitate din partea administratorilor nou intraţi în conducere. În Consiliile de Administraţie, sunt oameni noi, veniţi din diverse zone, cu structură eterogenă care vin cu gândurile lor şi, apoi, ajung să pună în aplicare ceea ce rezultă în urma dezbaterilor din interior.
Reporter: Cu ce gânduri simţiţi că vin?
Gabriel Filimon: Numai de bine. Este o exagerare să spui că te duci într-un CA de SIF să faci pentru tine ceva anume, la nivel de administrator. Nu este adevărat aşa ceva. Tot ceea ce poţi face pentru tine este din punct de vedere profesional, faci pentru tine din punct de vedere al responsabilităţilor pe care ţi le asumi cu bună ştiinţă. Este foarte greu să ai pretenţia ca individ că te duci să lucrezi pentru tine, la nivel personal, într-o astfel de instituţie, aşa cum s-a tot promovat în media de-a lungul timpului.
Reporter: Care sunt consecinţele pe care le puteţi numi că au avut deja loc şi ce se vor mai rostogoli?
Gabriel Filimon: Consecinţele sunt acelea care se pot vedea de altfel în ceea ce s-a întâmplat în fiecare portofoliu al SIF-urilor - cum au mişcat unii, cum au mişcat alţii în piaţa de capital sau în afara pieţei de capital.
Reporter: Este ceva caracteristic pentru fiecare?
Gabriel Filimon: Nu poate să fie o unanimitate de mişcare, dar nici diferenţe foarte mari. Piaţa de capital din România nu-ţi oferă foarte multe opţiuni astfel încât, ca SIF, să putem merge pe căi foarte diferite. Unii au participat, alţii nu au participat la IPO, unii au participat, alţii nu, la oferta secundară de la Romgaz, unii au vândut mai mult BRD, alţii mai puţin. Unii s-au dus şi au făcut - vezi SIF Banat Crişana - o mişcare, zic eu, specifică crizei - o concentrare de societăţi, SIF Imobiliare, cu scop de a administra mai uşor o anumită categorie de participaţii.
Reporter: Ideea este una nouă, inedită.
Gabriel Filimon: Pentru mine, nu este nouă. Pot să spun că şi eu m-am gândit la asta. Dragoş Bîlteanu (n.r. preşedintele SIF1) şi Consiliul lui de Administraţie au şi pus-o în practică. Cu ideea am cochetat şi eu, şi Costel Ceocea (n.r. preşedintele SIF Moldova). Domnul Ceocea am înţeles că are o idee asemănătoare. Noi am mai discutat, am mai împărtăşit ideile, dar fie nu am găsit înţelegere la toţi membrii consiliului de administraţie, fie erau pe sfârşit de mandat şi nu şi-au asumat operaţiuni de o asemenea anvergură.
A mai existat şi situaţia privind participaţia la BCR (n.r. schimbul de acţiuni BCR din portofoliul SIF-urilor cu acţiuni Erste Bank), care a durat pentru unele SIF-uri circa doi ani de zile, pentru că nu puteai să mişti active, indiferent că intră sau ies din portofoliu, decât într-o anumită limită care este conferită, în acest moment, de legislaţia în vigoare.
Legea societăţilor comerciale spune că nu ai voie, ca administrator, să mişti mai mult de 20% din valoarea activelor imobilizate minus valoarea datoriilor pe termen scurt.
Această prevedere este o frână din punct de vedere al necesităţii de funcţionare şi dezvoltare a activităţii unui fond de investiţii.
În străinătate, fondurile nu sunt limitate de astfel de precizări dar cum SIF-urile sunt rezultate ca urmare a unui proces mult mai amplu şi mai specific plaiurilor mioritice, ne confruntăm cu această problemă. Noi am ridicat-o de foarte multe ori, dar deocamdată nimeni din cadrul de reglementare nu s-a grăbit să ne dea o soluţie. Atunci când am făcut tranzacţia cu BCR, Erste a solicitat şi a obţinut de la ASF(CNVM) pentru noi ca schimbul de acţiuni Erste-BCR să nu fie considerat de două ori ca valoare mişcată în cadrul portofoliului, pentru că asta ar fi însemnat ca tranzacţia să dureze poate vreo trei ani, pentru noi. A fost obţinută dispensa pentru o singură mişcare a valorii în cadrul portofoliului.
SIF Transilvania a reuşit să facă transferul dintr-un foc pentru că a avut Adunare Generală Extraordinară care l-a aprobat şi s-a încadrat, astfel în prevederea legală.
Ceilalţi au trebuit să o facă în doi ani. Vă daţi seama că, dacă m-am ocupat cu tranzacţia asta doi ani de zile, marja care mi-a rămas să mişc active a fost destul de mică.
SIF Banat-Crişana a făcut SIF Imobiliare, a mutat nişte active pe altă companie. În mod normal, nu ar fi trebuit să se cuantifice mişcarea activelor în dublu sens pentru că nu le-a scos din portofoliu, pur şi simplu le-a mutat, le-a reorganizat. Se pare că nu a găsit înţelegere la ASF, motiv pentru care a trebuit să-şi reconsidere drastic activitatea în acest an. Nu sunt eu în măsură să vorbesc despre SIF Banat Crişana, însă vorbeam despre ceea ce se vede în mişcările din portofoliu.
Reporter: La ce alte schimbări ar trebui să ne aşteptăm în portofoliu? Oamenii noi ce ar trebui să mai aducă?
Gabriel Filimon: Având în vedere că situaţia de criză persistă, nu cred că putem discuta despre o tendinţă de creştere a economiei şi implicit şi a cadrului în care activăm. Ne putem aştepta la multe după părerea mea, dar nu văd să se întâmple ceva spectaculos, nu este prea mult spaţiu de manevră. Spectaculos nu poate fi decât dacă statul ar realiza mai multe listări, cu preţuri atrăgătoare, cu volume mai mari.
Reporter: Când a avut loc acea revoluţie a acţionarilor, condusă de domnul Gheorghe Iaciu, vi s-a solicitat creşterea randamentelor. Aţi găsit o cale să le îndepliniţi dorinţa?
Gabriel Filimon: Sigur că există soluţiii pentru oricare dintre solicitările acţionarilor. Problema este ce doresc acţionarii de la un fond - să-i crească valoarea sau să-şi scoată banii.
Dacă îşi scot banii, atunci fondul nu are cum să-şi crească foarte mult valoarea. O creştere de valoare presupune un proces de investire - dezinvestire, investiţii care pot să fie pe termen mediu sau lung.
Dacă predomină acţionarii care doresc să-şi scoată bani, sigur că se pot face tranzacţii de vânzare, lichidare a portofoliului şi în următorii ani, acţionarii se vor duce la alt fond, pentru că acesta nu va mai avea ce să ofere ca dividend.
Reporter: Alte schimbări sunt preconizate prin propunerile vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache - modificarea pragului la SIF-uri şi posibilitatea ca SIF-urile să se cumpere între ele.
Gabriel Filimon: Sunt foarte bune ideile, eu mă bucur că dânsul are curaj să le şi promoveze în presă, să le promoveze din punct de vedere legislativ. Despre ele se vorbeşte de foarte mult timp, dar paşi concreţi nu au fost făcuţi. Eu sper ca acum să fie făcuţi. Ceea ce consider că este mai important este ordinea în care aceştia sunt făcuţi.
Reporter: La ce vă referiţi?
Gabriel Filimon: La ordinea paşilor, în sensul că, mai întâi, este dată o ordonanţă de urgenţă 32/2012 (n.r. privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor) care trebuie aprobată prin act legislativ. Această ordonanţă trebuie aprobată odată, pentru că se tergiversează de atâta timp, şi trebuie pusă în aplicare de cei avizaţi. Ordonanţa are efecte asupra modului de organizare şi desfăşurare a activităţii societăţilor de investiţii, a activităţii SAI-urilor, a activităţii SSIF-urilor. Consider că, mai întâi trebuie să reglementezi modul de organizare şi de desfăşurare a activităţii şi apoi să procedezi la modificarea gradelor de libertate pentru că altfel rişti să obţii un efect nedorit prin liberalizare, prin dereglementare. Vorbim despre ridicarea anumitor restricţii, fie că vorbim despre prag, fie că vorbim despre cumpărat SIF-uri la SIF-uri, fie că vorbim despre accesul SIF-urilor la a cumpăra la licitaţiile organizate de stat când privatizează sau vinde ceva din proprietatea lui.
Sigur că ne-a întristat, faptul că SIF-urile nu au acelaşi grad de libertate pe piaţa de capital ca Fondul Proprietatea. În momentul în care a apărut, fiind mai nou înfiinţat, nu a avut restricţiile pe care noi am ajuns să le avem, nu dintr-o dată, ci în timp.
Nu văd nici o problemă ca SIF-urile să cumpere la SIF-uri.
Există câţiva emitenţi care dau randamente şi care prezintă interes pentru piaţa de capital românească. Din acei câţiva, probabil că mai mult de o treime reprezintă SIF-urile. Este anormal să ceri randamente SIF-urilor pe piaţa de capital, dar să le interzici să se expună pe alte SIF-uri, cu atât mai mult cu cât nu toate au acelaşi tip de politică investiţională. Mie, de exemplu, mi s-ar părea normal ca, dacă eu, SIF Muntenia, am o politică investiţională şi alt SIF se duce cu preponderenţă într-o altă zonă, să mă duc şi eu indirect, în aceeaşi zonă, aşa cum poate face Fondul Proprietatea.
De asemenea, consider că este foarte bine să se ridice pragul de deţinere la SIF-uri.
Reporter: Dacă SIF-urile s-ar putea cumpăra între ele şi nu ar mai fi deloc prag?
Gabriel Filimon: Credeţi că se întâmplă ceva rău? Eu nu cred.
Reporter: Toate aceste schimbări trebuie să treacă prin Parlament. Dar, între timp, ASF a dat un aviz prin care prezumă concertarea între SIF-uri şi administratori, ceea ce vă afectează, cel puţin prin prisma situaţiei de la Biofarm (n.r. SIF Muntenia şi SIF Banat Crişana au depăşit pragul de 33%, la care acţionarii concertaţi trebuie să facă ofertă publică de preluare).
Gabriel Filimon: Părerea mea este că nu este o problemă.
Reporter: Vă rog să îmi explicaţi de ce.
Gabriel Filimon: În primul rând, ceea ce spune Avizul, în conţinut, este o chestie absolut normală, din punctul meu de vedere. Nu poţi să spui că un administrator acţionează sau se poate gândi să acţioneze altfel sau în neconcordanţă cu firma pe care o administrează.
Se presupune că ai obţinut, că ai acceptat, ca administrator, o sarcină pe care urmează să ţi-o duci la bun sfârşit cu prezumţia de bună intenţie. Ori să vii să spui din start că, de fapt, tu ca administrator chiar nu o să acţionezi la fel cu societatea pe care o administrezi este ca şi cum ai nega buna intenţie, ceea ce nu cred că este în regulă.
Acea decizie a CNVM care a fost dată în 2007 că SAI-urile se prezumă că nu acţionează concertat cu fondurile nu ştiu cui i-a servit, vă spun sincer, dar părerea mea este că prin noul aviz se revine la o stare de normalitate, deşi nu-mi dau seama ce anume s-a schimbat, fundamental vorbind, încât, ceea ce era timp de 7 ani negru, azi să devină altfel. Consider că este normal că SAI-ul sau administratorii iau decizii şi acţionează în mod concertat cu firma pe care o administrează.
Reporter: Atunci, la Biofarm, trebuie să faceţi ofertă de preluare.
Gabriel Filimon: Păi de ce? Atunci când am achiziţionat, cadrul legal nu prevedea chestia asta. Actul emis de ASF nu cred că poate acţiona retroactiv. La momentul achiziţiilor era valabilă prezumţia că nu acţionăm concertat. Şi, chiar şi aşa, să nu cumva să credeţi că atunci când am cumpărat Biofarm nu ne-am gândit la posibilitatea asta. Este o operaţiune de asemenea anvergură încât amănunte de genul acesta nu pot rămâne neluate în considerare. Pe scurt, avizul ASF nu consider că ne afectează.
Reporter: Aveţi planuri să vă implicaţi mai mult la Biofarm?
Gabriel Filimon: Sigur că avem planuri să ne implicăm, o dată ce am intrat în structura acţionarială. Probabil, la anul, şi în Consiliul de Administraţie.
Reporter: Au existat zvonuri, la AGA de la Biofarm, că Tudor Ciurezu se va retrage din CA şi îl veţi înlocui.
Gabriel Filimon: Rămâne să vedem dacă se confirmă. Vedeţi ceva rău în asta?
Reporter: La ofertele statului din toamna asta aţi participat?
Gabriel Filimon: La toate.
Reporter: Şi ce părere aveţi despre faptul că autorităţile intenţionează să continue pe ideea cu listare dublă, GDR-uri la Londra şi acţiuni la BVB, şi pentru anul viitor?
Gabriel Filimon: Am o părere neutră spre bună, ca să fiu sincer. Să vă spun de ce. Cu excepţia promovării anumitor entităţi în pieţele de capital străine, cu scop declarat de a atrage investitori către economia românească, indiferent că ei accesează piaţa de capital românească direct sau indirect, sincer nu văd alt efect pe termen mediu, scurt.
Deci nu pot să spun că nu e bine. Pe de altă parte însă, este adevărat ce spun şi cei de la Bursă, cum că treaba asta poate determina o scădere a participării pe piaţa locală de capital. Dar, după cum s-a observat, piaţa locală are şi ea potenţialul ei.
Reporter: Aveţi nişte procese cu păgubiţii de la FNI, care au încercat să execute comisioanele pe care le datoraţi CNVM/ASF. Aţi plătit vreun ban?
Gabriel Filimon: Avem nişte procese. Nu am plătit nimic. Este consemnată o sumă de 1,1 milioane lei în favoarea unui executor judecătoresc . Noi am obţinut în instanţă suspendarea executării respective şi sperăm să câştigăm procesul, astfel încât să nu se piardă nici un ban. Nu este normal ca SIF-ul să fie executat în favoarea păgubiţilor FNI. Noi am plătit şi suntem la zi cu toate plăţile faţă de ASF. La momentul la care s-a încercat punerea în executare, noi nu aveam nici o datorie faţă de CNVM ca să aibă ce popri. Fiecare a interpretat cum a vrut, dar în nici un caz nu se pune problema aşa. Acum, datoriile către păgubiţii FMI au trecut la AAAS, după înfiinţarea ASF.
Reporter: Deci vă judecaţi în continuare.
Gabriel Filimon: Sigur că da. Sunt convins că o să câştigăm şi nu o să se piardă nici un ban.
Reporter: Aţi luat în calcul măsurile de "bail-in" care se prefigurează la nivel european pentru salvarea băncilor?
Gabriel Filimon: Am prevăzut, în ultimii trei ani în programele de administrare aprobate de AGA, să diminuez cât se poate de mult şi repede participaţiile la bănci.
Reporter: Cum încheiaţi anul?
Gabriel Filimon: Mai liniştit faţă de anul trecut.
Reporter: Comparativ cu anul trecut v-aţi rezolvat problemele care vă preocupau, vă solicitau, vă presau?
Gabriel Filimon: O parte dintre ele s-au rezolvat, o parte sunt pe cale de rezolvare. Important este că există un dialog constructiv cu acţionarii ce manifestă interes faţă de activitatea SIF -ului, că activitatea se desfăşoară în linişte şi cu calm.
Reporter: Cum vă percepeţi pe dumneavoastră, sunteţi diferit faţă de anul trecut?
Gabriel Filimon: Sunt mai bogat sufleteşte şi cu o experienţă mult mai diversificată.
Reporter: Vă mulţumesc!
"Este o exagerare să spui că te duci într-un CA de SIF să faci pentru tine ceva anume, la nivel de administrator."
•
"Nu este normal ca SIF-ul să fie executat în favoarea păgubiţilor FNI. Noi am plătit şi suntem la zi cu toate plăţile faţă de ASF."
•
"Mie, de exemplu, mi s-ar părea normal ca, dacă eu, SIF Muntenia, am o politică investiţională şi alt SIF se duce cu preponderenţă într-o altă zonă, să mă duc şi eu indirect, în aceeaşi zonă, aşa cum poate face Fondul Proprietatea."
•
"Având în vedere că situaţia de criză persistă, nu cred că putem discuta despre o tendinţă de creştere a economiei şi implicit şi a cadrului în care activăm."
•
"Problema este ce doresc acţionarii de la un fond - să-i crească valoarea sau să-şi scoată banii."
•
"Consider că, mai întâi trebuie să reglementezi modul de organizare şi de desfăşurare a activităţii şi apoi să procedezi la modificarea gradelor de libertate pentru că altfel rişti să obţii un efect nedorit prin liberalizare, prin dereglementare."
•
"Piaţa de capital din România nu-ţi oferă foarte multe opţiuni astfel încât, ca SIF să putem merge pe căi foarte diferite."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2013, 00:18)
A doua oara cand adina ia spaga de la filimon (probabil prin collin harris). A se consulta arhiva comentariilor pentru prima. La mai multe!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2013, 11:08)
vine si filimon sa spuna nimic despre nimic.
2. Daca esti ERSTE, poti ..
(mesaj trimis de Theraflu în data de 16.12.2013, 08:10)
"Erste a solicitat şi a obţinut de la ASF(CNVM) pentru noi ca schimbul de acţiuni Erste-BCR să nu fie considerat de două ori ca valoare mişcată în cadrul portofoliului"
Dar finantele au fost de acord ?
Impozitul a calculat corect la tranzactie ?
Sa speram ca nu miroare a evaziune !
Deci CNVM avea detalii despre tranzactie si a informat investitorii despre aceasta dispensa !
2.1. poate merge si la Beste nu numai la Erste (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 16.12.2013, 09:11)
deoarece as solicita ASF ca sa introduca in regulament ca raportarea IFRS a fi de referinta si pentru AOPC supravegheate de ASF si nu doar sa aiba aspect informativ :-) Bineinteles doar in cazul in care nu se supara cineva si ii creste tensiunea...
3. fără titlu
(mesaj trimis de justitiarul în data de 16.12.2013, 13:00)
filimoane esti un excroc cu toata gasca ta de infractori
3.1. DA (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2013, 13:26)
100% agree
4. In orice actiune conteaza finalul
(mesaj trimis de Thelastdog în data de 16.12.2013, 13:56)
In sfarsit , un suporter al actualei conduceri a SIF1 , un om diplomat , care nu vrea sa supere pe nimeni . Cred insa ca nici chiar dl. Filimon nu poate contesta ca in 2013 minoritarii de la SIF1 au fost pagubiti.Ne bazam pe dl. Filimon ca istoria sa nu se rescrie la SIF4.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2013, 14:15)
Thelastdog
1. ordoneaza-ti pentru inceput alfabetic ideeile in CAP....capul tau
2. scriele pe o bucata de hirtie
3. citestele in fata oglinzii incercind sa intelegi ce-ai scris.
4. daca are sens ceva din cea-ai scris, posteaza aici, daca n-are revin-o la puctul 1 de mai sus.
PS: esti praf cu capul ma baiete.
4.2. Gramatica (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Thelastdog în data de 16.12.2013, 17:11)
Vezi cu gramatica , anonimule.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2013, 16:17)
Da,se pune intrebarea,de ce sunt unii mai favorizati decit altii?Respectiv FP siSIF-uri.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2013, 22:59)
Filimon are dreptate. Vorbesc din punctul de vedere al unui fost angajat la sif. ASF are o mare responsabilitate si daca si-o asuma ca si CNVM putempleca din piata. Si acum se poate observa partinirea ASF fata de anumite SIF-uri. Culmea este ca ASF desi stie anumite probleme continua politica CNVM de musamalizare a efectelor generate de scandalurile in care sunt implicati cei din conducere.